Analiză

Cum se înrudeşte Casa Regală a României cu cea a Marii Britanii - VIDEO

Autor: Pro TV

29.04.2011, 14:47 965

Fiecare nuntă, botez sau inmormântare din viaţa unei familiiregale este în acelaşi timp un eveniment de stat şi unul defamilie, iar ceremoniile de astăzi de la Londra nu facexcepţie.

Pe lista invitaţilor, printre celelalte capete încoronate, aparela loc de cinste şi numele Majestăţii Sale regele Mihai I deRomânia, însoţit de Alteţele Lor Regale, principesa Margareta şiprincipele Radu. Nimic mai firesc, dacă ne gândim că regele Mihaieste văr şi cu regina Elisabeta a II-a şi cu prinţul consortPhillip.

Povestea legăturii speciale dintre regii noştri şi cei ai MariiBritanii începe însă cu aproape un secol în urmă, graţie unuipersonaj excepţional din toate punctele de vedere. La naştere, aprimit numele de Marie Alexandra Victoria, prinţesa de Edinburgh,dar noi o ştim, ca de altfel o lume întreagă, drept regina Maria aRomâniei.

Cei care au avut privilegiul de a-i fi contemporani spuneaudespre prima regină a României Mari că era un amestec perfect întrerigoarea anglo-saxonă şi melancolia slavă. Evident, Maria le aveaîn sânge pe amândouă. Bunicul său din partea mamei era ţarulAlexandru al-II-lea al Rusiei, iar bunica sa dinspre tată eranimeni alta decât regina Victoria a Marii Britanii. Regatul Unit îidatorează "bunicii Europei" patru suverani, printre care şi actualaregină Elisabeta şi evident urmaşii ei, prinţul Charles şi mirelede astăzi, prinţul William. Citiţi mai multe pe www.stirileprotv.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO