Analiză

Cum i-a făcut festivalul medieval de la Sighişoara fericiţi şi pe pensionarii care trăiesc în oraş - GALERIE FOTO

Cum i-a făcut festivalul medieval de la Sighişoara fericiţi şi pe pensionarii care trăiesc în oraş - GALERIE FOTO

Cum i-a făcut festivalul medieval de la Sighişoara fericiţi şi pe pensionarii care trăiesc în oraş

Autor: Mirabela Tiron

31.07.2011, 14:58 742

"Pe toata perioada festivalului voi avea casa ocupată de turişticare vin la Sighişoara şi care nu au găsit un loc de cazare lapensiuni sau pur şi simplu vor să plătească mai puţin", susţineMargareta, proprietara unei case cu două camere din Sighişoara-aflată în afara cetăţii.

Un mare motiv de bucurie este cel mai mare festival medieval dinţară pentru pensionara Margareta, nu pentru că poate admiraparadele cavalerilor veniţi din toată ţara sau pe cele aletoboşarilor- pe care le ratează din cauza preocupării pentrugospodărie, ci pentru că cele cinci zile de festival îi vor aducecâteva milioane în plus.

Festivalul medieval de la Sighişoara, organizat de MunicipiulSighişoara şi de Asociaţia Turistică Sighişoara în perioada 27 -31iulie, a reunit opt formaţii de muzică medievală, nouă trupe deteatru şi animaţie şi nouă ordine cavalereşti.

Cu un simţ negustoresc bine dezvoltat, Margareta îşi închiriazăcasa (cu două camere, o baie şi o bucătărie), cu 250 de lei penoapte. Mai mult, ea îi primeşte în grădina din faţa casei şi petinerii care caută "spaţiu de campare".

"Am început să primesc turişti în casă după ce o vecină de-amea, care are o pensiune în apropiere, a rămas fără locuri decazare şi s-a gândit să îi trimită pe cei care au nevoie de cazarela mine".

Ea susţine că păstrează tarifele sub cele ale pensiunilor,astfel că pentru o cameră cu două locuri de cazare, preţul este de125 de lei în casa ei, faţă de 180 de lei la o pensiune.

Atmosfera medievală din Sighişoara, întreţinută pe perioadafestivalului cu spectacole de teatru, de animaţie stradală,expoziţii de costume medievale şi parade ale toboşarilor şistegarilor a umplut toate camerele pensiunilor şi hotelurilor dinzonă.

Străzile cetăţii din Sighişoara au fost invadate de câteva miide turişti veniţi din toată ţara dar şi din străinătate pentru avedea cavalerii în armuri strălucitoare dar şi pentru a respiraaerul medieval din cetate. Organizatorii festivalului au adus trupede teatru studenteşti dar şi trupe de teatru profesioniste din ţarăşi din străinătate.

Cu 900 de locuri de cazare în pensiuni turistice şi hoteluriclasificate de Ministerul Turismului, potrivit bazei de date cuunităţi de cazare a ministerului, Sighişoara aduce atâthotelierilor, proprietarilor de restaurante dar şi celor care vândsuveniruri venituri semnificative în perioada festivalului.

"Nu mai avem nicio cameră liberă. Acestea au fost rezervate cumult timp înainte de începerea festivalului", susţinearecepţionista de la hotelul Binder Bubi din Sighişoara, singuraunitate de cinci stele, cu o capacitate de 52 de camere.

O cameră dublă de la hotelul de lux (situat în afara cetăţii) seputea rezerva cu 290 de lei (69 de euro) pe noapte, faţă de 150 deeuro cu cât se vindea pe noapte o cameră dublă de la un hotel detrei stele din cetate.

Dacă preţurile din interiorul cetăţii au crescut la suflareafestivalului medieval, în afara cetăţii un cappuccino sau o cafeacontinua să se vândă cu 5 lei, faţă de aproape 10 la cât ajungea încetate la unele restaurante.

Cafea se vindea şi pe străzile cetăţii, chiar dacă doar subformă de boabe.

"Suta de grame de boabe de cafea costă 10 lei. Bineînţeles că înmagazinele noastre din Obor cafeaua se vinde la un preţ mai mic",spune un vânzător al companiei importatoare de cafea Leonard Caffe,prezentă la festivalul din Sighişoara printr-un punct de desfacere.Până la miezul nopţii au curs vânzările pentru cei prezenţi pestrăzile cetăţii cu diferite suveniruri, de la cafea vândută înpungi cu Dracula, până la bijuterii, măşti sau haine din in."Încercăm să fim prezenţi la astfel de evenimente pentru vadulcomercial pe care îl formează. Nu pot să spun ce volum de vânzăriavem într-o zi de festival, dar este vorba de vânzări mai mari cucâteva procente faţă de o zi normală", spune Silviu, care vindecoliere şi brăţări din pietre semipreţioase pe străzilecetăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO