Analiză

Cu tranzacţii de jumătate de miliard de euro la jumătatea anului, România nu se vede pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în regiune

Cu tranzacţii de jumătate de miliard de euro la jumătatea anului, România nu se vede pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în regiune

Cu tranzacţii de jumătate de miliard de euro la jumătatea anului, România nu se vede pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în regiune

Autor: Ioana David

18.07.2011, 00:03 253

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A - mergers &acquistions) s-a ridicat la puţin peste jumătate de miliard de euroîn prima jumătate a acestui an, cu 39% mai puţin comparativ cuperioada similară din 2010, potrivit datelor DealWatch, un produsal furnizorului de servicii online ISI Emerging Markets.

Cu această valoare a tranzacţiilor, România nu se regăseşteprintre ţările active la acest capitol, Rusia (65%), Polonia (10%),Turcia (7%), Ungaria (4%) şi Ucraina (4%) concen­trând cea mai mareparte din valoarea pieţei care a atins 94 mld. euro în acestinterval.

Pe de altă parte, din punctul de vedere al număruluitranzacţiilor, cele 87 parafate în primul semestru în Româniareprezintă 4% din totalul de peste 1.900 din regiune.

Tendinţa de scădere din România nu se încadrează în cearegională, care a fost una pozitivă. "Aşa cum era de aşteptat,piaţa (din România - n. red.) a fost caracterizată de tranzacţii cuvalori mici, sub 20 de milioane de euro. O singură tranzacţie adepăşit valoarea de 50 de milioane de euro, comparativ cu patruastfel de tranzacţii în aceeaşi perioadă a anului 2010", se aratăîn raportul DealWatch. Potrivit sursei citate, cea mai maretranzacţie din această perioadă a fost vânzarea la BVB apa­chetului de 5% deţinut de către BERD la BRD pentru 108 mil.euro. Pachetul a fost achi­ziţionat de fonduri de investiţiiinterna­ţionale printre care şi cel administrat de Artio Global. "Oîmbunătăţire a pieţei de M&A în România este preconizată pentrua doua jumătate a anului, mai multe tranzacţii semnificative fiindîn stadiul de pregătire. Printre privatizările aşteptate se numărăvânzarea pachetului de 9,8% la OMV Petrom, care ar putea aducestatului peste 600 de milioane de euro. Alte pachete minoritare deacţiuni în companii din domeniul energetic vor fi de asemeneavândute prin intermeduyl bursei", se mai arată în raport.

Pe lângă domeniul energetic, cel aflat de altfel pe buzeletuturor consultanţilor, DealWatch se aşteaptă ca sectoare precumcel al telecomunicaţiilor şi cel financiar să poată revigora piaţade fuziuni şi achiziţii în prima jumătate a anului "mai alesdatorită măsurilor de reorganizare asumate de companiile din acestdomeniu". Piaţa de fuziuni şi achiziţii face obiectul analizei maimultor firme specializate din domeniu, valoarea acestei pieţevariind în funcţie de datele pe care fiecare le ia în calcul. Spreexemplu, un raport recent a fost cel al A.T. Kearney, potrivitcăruia piaţa de M&A a fost puţin peste 400 mil. euro anultrecut.

Piaţa de M&A din Europa emergentă, creştere de 22%în S1, 2011

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Europa emergentă (EuropaCentrală şi de Sud-Est şi Comunitatea Statelor Independente) a fostpe val în prima jumătate a acestui an cu 1.940 de deal-uriîncheiate, cu 22% mai mult faţă perioada similară a anului trecut,reprezentând o creştere de aproximativ 22% în raport cu perioadasimilară a anului trecut, potrivit DealWatch.

Şi din punctul de vedere al valorii piaţa a fost efervescentă,valoarea totală a tranzacţiilor M&A încheiate în regiuneaEuropei Centrale şi de Est în primul semestru al acestui ancrescând cu 77% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut,până la o valoare de 94 miliarde de euro.

În primele şase luni ale anului trecut au fost încheiate 94 detranzacţii cu o valoare de peste 100 milioane de euro, din care 10au depăşit pragul de 1 miliard de euro.

Cea mai mare tranzacţie din regiune a fost anunţata preluareinversă a celei mai mari companii miniere a Rusiei, Polyus Gold decătre KazakhGold, evaluată la 8,7 miliarde de euro. Companiacombinată, controlată de Mihail Prokorov şi Suleiman Kerimon, va ficea mai mare companie minieră listată pe bursa londoneză dinpunctul de vedere al producţiei. CătălinaApostoiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO