Analiză

Cu exporturi agro în creştere de la 1 la 5 mld. euro între 2008 şi 2013, România trece în sfârşit pe excedent comercial la produse agroalimentare

Cu exporturi agro în creştere de la 1 la 5 mld. euro...

Autor: Andrei Cîrchelan

17.03.2014, 00:07 874

Exporturile României de produse agroalimentare au depăşit anul trecut importurile pentru prima dată în ultimii 20 de ani, exce­dentul înregistrat fiind de 325 mil. euro, faţă de un deficit constant de circa 2 mi­liarde de euro în urmă cu 3-4 ani.

În ultimii cinci ani, importurile de alimente au rămas relativ constante ca valoare, în timp ce exporturile au crescut de la 2,17 mld. euro în 2008 la 5,1 mld. euro anul trecut. Rezultatele arată, în plus, cum agricultura a contribuit cu jumătate din creşterea economică de 3,5% înregistrată în 2013, după fonduri UE de 10 mld. euro în ultimii cinci ani.

Economia locală a crescut anul trecut cu 3,5%, iar contribuţia agriculturii a fost de 1,6-1,7 puncte procentuale. Performanţa vine ca rezultat al celor 10 mld. euro intraţi în agricultură în ultimii cinci ani, din care 4 mld. euro plăţi la hectar, iar 6 mld. euro alocaţi pentru proiecte de investiţii. Un alt factor favorizant au fost condiţiile meteo.

România devenise exportator net de alimente, cu un excedent de circa 7 mil. euro, încă din cel de-al treilea trimestru al anului trecut, însă excedentul s-a majorat în ultimul trimestru. Pe de altă parte, principalele exporturi continuă să fie materiile prime, fără valoare adăugată.

Exporturile României pe segmentul de produse agroalimentare au valorat 5 mld. euro îm 2013, cu 30% mai mult decât în anul anterior, în timp ce importurile au crescut cu doar 2,4%, până la valoarea de 4,8 mld. euro.

Creşterea exporturilor a fost majoritar susţinută de livrările către ţările din afara Uniunii Europene, unde exporturile au crescut cu peste 72%, până la nivelul de 2,1 mld. euro.

Două noi pieţe cu o importanţă majoră pentru România au fost Egipt şi China anul trecut. În a doua jumătate a anului 2013, grâul a fost subiectul uneia dintre cele mai agresive campanii de export din partea traderilor.

Din cele 2 mil. tone livrate în primele trei luni, mai mult de jumătate au ajuns în egipt, cel mai mare importator mondial. Anterior, Egiptul prefera importurile din Ucraina, Rusia sau Franţa.

China, cea mai mare piaţă de consum din economia mondială, a informat oficialii români anul trecut că are nevoie de câteva milioane de capete de ovine, caprine şi porcine anual, însă capacitatea de export a agriculturii locale nu poate onora momentan astfel de comenzi.

Grâul este principalul produs exportat de România, iar aici cantităţile livrate s-au dublat, de la 2,3 mil. tone în 2012 la 4,8 mil. tone anul trecut, ceea ce a adus o creştere cu 80% a valorii. O altă creştere importantă a fost înregistrată şi de seminţele de floarea-soarelui, unde volumele au crescut de la 652.000 tone la 1,4 mil. tone, iar valoarea a crescut cu 64% până la 551 mil. euro.

În plus, exportul de seminţe de rapiţă a crescut de la 42 mil. euro la 193 mil. euro, pe măsură ce volumele exportate au crescut de şapte ori, până la 472.000 tone.

Venituri suplimentare au fost obţinute şi din exporturile de porumb (+135 mil. euro), orz (+70 mil. euro), ţigări (+51 mil. euro), turte din extracţia grăsimilor vegetale (+33 mil. euro), produse de brutărie-patiserie (+17 mil. euro), preparate şi conserve din carne (+16 mil. euro), brânzeturi (+10 mil. euro), potrivit datelor INS, citate de Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte importurile, cea mai importantă scădere a fost înregistrată la zahăr, unde valoarea a scăzut cu 29%, până la 204 mil. euro, iar volumele au scăzut cu 17%, până la 406 mii tone. Totodată, importurile de ulei de floarea-soarelui s-au înjumătăţit ca valoare în perioada analizată, până la nivelul de 49 mil. euro, în timp ce volumele importate au scăzut de la 94.000 tone la 51.000 tone. Alte scăderi în valoarea importurilor au fost înregistrate de porumb (-70 milioane euro) şi tutun brut (-12,4 milioane euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO