Analiză

Companiile petroliere, cele farmaceutice si bancile s-au batut la Bursa in cresteri de profit

10.06.2005, 19:43 20

Sectoarele economice cel mai bine reprezentate pe piata de capital, cel petrolier, bancar si cel farmaceutic, au inceput anul cu cresteri semnificative ale rezultatelor financiare. Pe de alta parte, actionarii societatilor din industria producatoare de ingrasaminte sau din sectorul imobiliar nu au fost la fel de fericiti.

Bursa nu a reactionat insa la fel de puternic ca in alti ani la aparitia rezultatelor financiare, investitorii fiind orientati mai mult spre a intui trendul pietei decat spre a urmari rezultatele financiare.

Contextul economic actual a favorizat o evolutie pozitiva la companiile petroliere, cele farmaceutice si banci in primele luni ale anului, evolutie concretizata in cresteri importante ale profiturilor in con-ditiile in care aceste companii sunt foarte putin sau chiar deloc dependente de exporturi. Unii dintre marii exportatori listati pe Bursa, cum ar fi producatorii de ingrasaminte, nu s-au putut lauda insa cu cresteri la capitolul profituri din cauza aprecierii leului.

Brokerii spun ca in ansamblu, situatia rezultatelor financiare arata mai bine decat acum un an. Pe langa un ritm ridicat al cresterii economice a Romaniei, reducerea cotei de impozitare a veniturilor ce a determinat venituri suplimentare care au stimulat la randul lor un consum ridicat si prin urmare o inviorare a productiei, o tintire eficienta a inflatiei in 2004, volume mari de investitii atat directe, cat si speculative sunt doar cei mai evidenti factori cu influenta pozitiva asupra activitatii societatilor si a cotatiilor actiunilor lor.

Pentru banci a fost marja ridicata a profitabilitatii in contextul unor rulaje masive, pentru societatile petroliere a fost aprecierea leului si cresterea preturilor la produsele finite, iar pentru farmaceutice o aliniere la consumurile de medicamente per capita ale tarilor vecine coroborata cu masuri guvernamentale de compensare suplimentara a valorii retetelor. "Exista o mare probabilitate ca acesti factori sa-si mentina influenta si pe viitor", este de parere Adrian Zoicas Ienciu, analist la SSIF Broker.



Bancile au castigat si pe scaderea dobanzilor

Desi bancile au castigat mai putin la fiecare leu atras in depozite si plasat mai departe prin credite sau alte plasamente, acestea au reusit sa isi mareasca profiturile prin cresterea volumului de activitate.

"Bancile au raportat rezultate bune pentru ca spreadul dintre dobanzile la care atrag resurse si cel la care le plaseaza, chiar daca a scazut, a scazut mai putin decat era de asteptat, in conditiile reducerii dobanzilor. Nu cred ca restul anului ar putea sa fie mult mai rau decat primul trimestru in conditiile in care dobanzile la depozite au ajuns real negative si nu mai au unde sa scada, iar in a doua jumatate a anului este posibil ca BNR sa incurajeze o crestere a dobanzilor pentru tintirea directa a inflatiei. In plus, nu cred ca privatizarea BCR si CEC se va incheia pana la finalul acestui an, iar bancile listate la Bursa nu se vor confrunta cu o concurenta serioasa din partea acestora", spune Adriana Marin, analist la BRD Securities.

BRD - Societe Generale, a doua banca din sistem din punctul de vedere al valorii activelor, a raportat o crestere cu peste 90% a profitului net in euro pe primele trei luni, pana la 39,2 milioane de euro. Celelalte doua banci listate la Bursa, Transilvania si Carpatica, au anuntat, de asemenea, cresteri substantiale de profituri.

Banca Transilvania a inceput anul cu o crestere de 40% a profitului pana la 6,3 milioane de euro, in timp ce profiturile Carpatica au urcat cu aproape 50%, pana la 1,05 milioane de euro, confirmand astfel majorarea profitabilitatii din sistemul bancar in primul trimestru.



Liberalizarea preturilor a umflat profiturile companiilor petroliere

Aprecierea leului si cresterea pretului produselor finite au reprezentat principalii factori care au determinat cresterea profitabilitatii companiilor din sectorul petrolier.

Liberalizarea pretului produselor petroliere rafinate (benzina, motorina) a permis companiilor petroliere sa-si dezvolte propriile politici de preturi, in concordanta cu cota-tiile titeiului pe piata internationala, ceea ce a permis o imbunatatire a rezultatelor, in ciuda reducerii volumelor vandute.

Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, a raportat in primul trimestru un profit net de 76 de milioane de euro, comparativ cu un castig de 5,5 milioane de euro in perioada similara a lui 2004. Petrom a contribuit astfel cu o treime la castigul grupului austriac OMV in primele trei luni ale anului.

Rompetrol Rafinare (Petromidia), principala companie a grupului petrolier Rompetrol, a raportat pentru primul trimestru al anului un profit de 31 de milioane de euro, fata de pierderi de 2,4 milioane de euro in 2004. Profitul net al grupului s-a ridicat la 33 de milioane de euro.

Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol, a contribuit cu 0,7 milioane de euro la profitul net consolidat al grupului in primele trei luni.

O crestere semnificativa a profitului a inregistrat si combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea, care a reusit sa functioneze la capacitate maxima in primul trimestru.

Profitul net al companiei s-a cifrat la 8,3 milioane de euro, in urcare cu 250% comparativ cu primul trimestru al lui 2004, in conditiile in care vanzarile au totalizat 91 de milioane de euro.



Compensatele au crescut vanzarile de medicamente

Companiile din industria farmaceutica au inregistrat rezultate peste asteptari in primul trimestru, in conditiile cresterii spectaculoase a consumului de medicamente compensate si gratuite.

Consumul de medicamente compensate s-a triplat in primele trei luni ale anului, pe fundalul subventionarii cu 90% a unor categorii de medicamente dar si al incertitudinii provocate de criza de lichiditate din sistemul de plati.

Sistemul de compensare cu 90% introdus la sfarsitul anului trecut s-a mentinut si pe primul trimestru din 2005, fiind schimbat abia in aprilie, prin plafonarea valorica lunara a retetelor si prin modificarea listei de medicamente compensate.

In aceste conditii, vanzarile companiei farmaceutice Sicomed Bucuresti au crescut cu 35% in primele trei luni ale anului, ajungand la 15 milioane de euro, in timp ce profitul net al companiei s-a majorat cu aproape 60%, pana la 2,75 milioane de euro.

O crestere si mai spectaculoasa a inregistrat compania farmaceutica Antibiotice Iasi, care si-a triplat profitul in primul trimestru, pana la 1,87 de milioane de euro. Cifra de afaceri a companiei s-au ridicat la 9,8 milioane de euro, cu 50% mai mult fata de perioada similara a lui 2004.

In cazul Sicomed, majorarea profitului este justificata si de structura actionariatului companiei, care cuprinde aproape exclusiv societati de investitii financiare. Acestea investesc in majorarea valorii de piata si a profitabilitatii societatii in vederea vanzarii acesteia catre un investitor strategic. Si in cazul Antibiotice Iasi, situatia este oarecum asemanatoare, doar ca in acest caz actionar majoritar este Ministerul Sanatatii.

"Rezultatele din industria farmaceutica sunt surprinzator de bune avand in vedere situatia critica in care se afla sistemul de sanatate. In plus, cred ca modificarea listei medicamentelor compensate ii va avantaja pe producatorii romani si mai putin pe importatori", spune Adriana Marin.



Pierderi la producatorii de ingrasaminte

Inceputul de an nu a fost la fel de favorabil pentru producatorii de ingrasaminte chimice, care s-au confruntat cu scumpiri repetate ale gazelor naturale si energiei electrice, principalele materii prime utilizate de catre acestia in procesul de productie.

La acestea se adauga intarirea leului si stagnarea preturilor ingra-samintelor chimice pe piata externa, care au redus veniturile obtinute din exporturi. In aceste conditii, societatile producatoare de ingrasaminte chimice s-au vazut in imposibilitatea de a desfasura o activitate eficienta, inregistrand pierderi semnificative.

"Producatorii de ingrasaminte au ajuns sa nu mai aiba cui vinde pe piata interna, avand in vedere starea in care se afla agricultura, iar la vanzarile pe pietele externe sunt afectati de aprecierea leului", spune Adriana Marin.

Azomures a inregistrat in primele trei luni ale anului pierderi de 1,13 milioane de euro, in ciuda majorarii cu circa 13% a cifrei de afaceri. Amonil Slobozia a incheiat primul trimestru cu pierderi care s-au cifrat la 0,8 milioane de euro, conducerea societatii anuntand chiar incetarea activitatii.

Ulterior, s-a revenit asupra acestei decizii, in conditiile obtinerii unui pret mai bun din partea distribuitorilor de gaze.

Totusi, orice noua scumpire a gazelor naturale poate ridica din nou probleme pentru companiile din acest domeniu.

"Cu politica destul de abrupta de crestere a preturilor la gazele naturale nu ii vad bine pe producatorii de ingrasaminte pe termen lung. In plus, producatorii de ingrasaminte au nevoie de investitii importante de mediu in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana", considera Adriana Marin.

Producatorii de tevi au reusit sa obtina cele mai mari si generalizate cresteri ale rezultatelor financiare, insa lichiditatea actiunilor acestora este prea mica pentru ca rezultatele raportate sa aiba vreun efect vizibil asupra pietei in ansamblu.

Pe fondul cresterii livrarilor pe piata externa, care au compensat aprecierea leului, Silcotub Zalau, de exemplu, parte a grupului international Tenaris, a obtinut in primele trei luni ale anului un profit de 5 milioane de euro, in timp ce pentru Artrom Slatina, controlat de catre grupul rusesc TMK, profitul s-a ridicat la 1,3 milioane de euro.



Ce recomanda brokerii

Analistii considera ca sectorul financiar-bancar si cel petrolier raman in continuare domeniile cu cele mai bune perspective, atat din punctul de vedere al rezultatelor, cat si al potentialului castig obtinut pe bursa. In plus, o diversificare inspirata a riscului s-ar realiza prin includerea in portofolii, pe langa aceste doua ramuri, si a sectorului farmaceutic, sector bine evaluat in general de catre pietele bursiere. "Partea proasta a acestui consens general este ca, in prezenta masiva a capitalurilor pe bursa, preturile se aliniaza in mod anticipat la aceste asteptari ajungandu-se la supraevaluari, cum s-a intamplat in ianuarie-februarie 2005. In astfel de conditii, pentru a actiona optim, un investitor pe bursa are nevoie de ceva mai mult decat castigarea unui simplu pariu cu ''domeniile viitorului''", explica Adrian Zoicas Ienciu.

"Pe langa sectoarele traditionale, serviciile sunt de urmarit, deoarece exista un potential foarte ridicat de crestere in acest domeniu. Sectorul serviciilor financiare, reprezentat de banci, fonduri de investitii, societati de brokeraj, nu este inca suficient de bine reprezentat. Potential ridicat exista si in retail, turism sau comert, insa, din pacate, aceste sectoare sunt slab reprezentate pe piata de capital", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

"Conform principiului ''un plus de risc asumat aduce un plus de rentabilitate'', investitorii ar trebui sa aiba in vedere si alte sectoare ale economiei si ma gandesc la industria prelucratoare (utilaje, echipamente, ansamble etc) sau la infrastructura portului Constanta (depozitari, manipulari, santiere navale), anumite segmente ale industriei alimentare nefiind nici ele de ignoarat (lactate, procesatori de carne). Perioada mai dificila prin care trece sectorul industriei usoare, cu toate ca nu afecteaza in mod egal toate firmele, reprezinta un argument suficient pentru ca investitorii sa nu le includa in portofoliile lor", considera Ienciu.



Cum a reactionat piata

Impactul raportarilor financiare asupra evolutiei pietei nu a fost foarte evident in conditiile in care piata a crescut in bloc si a scazut tot in bloc, cu putine exceptii.

"Rezultatele la trei luni nu au avut un impact major asupra pietei, facandu-si simtita influenta doar izolat, ca in cazul Petrom. De asemenea, raportarile pozitive au sustinut preturile in cazul producatorilor de medicamente si al bancilor, care nu au inregistrat aceeasi scadere ca si celelalte companii", a declarat Bogdan Trandafir, directorul departamentului de analiza al BCR Securities.

Piata a crescut puternic in primele doua luni ale anului, cand companiile publicau rezultatele pe 2004. In aprilie, cand apareau rezultatele pe primul trimestru, piata era pe scadere. Brokerii spun insa ca tendinta de crestere din primele doua luni a fost generata tocmai de asteptarile pozitive privind rezultatele.

"Rezutatele financiare foarte bune pentru multe companii, aferente primului trimestru 2005, au fost cunoscute si anticipate partial de catre investitori inca de la sfarsitul lui 2004 si au constituit un factor solid de crestere a cotatiilor. Acest lucru a devenit evident in sezonul Adunarilor Generale pe parcursul caruia cotatiile titlurilor cuantificau foarte fidel raportarile trimestriale, marimea dividendului sau eventualele majorari de capital", considera Adrian Zoicas Ienciu, analist la SSIF Broker.

Preturile actiunilor sunt in prezent, in medie, cu 10% mai mari fata de finalul anului trecut, dupa ce, in primele doua luni, Bursa urcase cu aproape 50%. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO