Analiză

Comerţul României cu Tunisia s-a ridicat anul trecut la 70 de milioane de euro. Ce afaceri sunt sub risc din cauza tulburărilor politice

Autor: Gabriel Razi

18.01.2011, 17:31 75

Exporturile României în Tunisia s-au ridicat la 37,1 milioane deeuro în primele nouă luni ale anului trecut, în scădere cu 16,6%faţă de aceeaşi perioadă din 2009. România a importat din Tunisiaîn primele nouă luni ale lui 2010 bunuri şi servicii în valoare de33,9 milioane de euro. În relaţiile comerciale cu Tunisia, ţaranoastră a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut unexcedent comercial de 3,2 milioane de euro.

În perioada 1990-1993 relaţiile comerciale între cele două ţăriau înregistrat un regres pentru a evolua ascendent ulterior, celemai bune rezultate fiind înregistrate în perioada 2005-2008, înmare parte datorită aportului adus de exporturile româneşti.

Datele publicate de Camera de Comerţ România-Tunisia arată că înultimii zece ani, cel mai mari exporturi au fost înregistrate în2009, 98,8 milioane de dolari. Cea mai mare creştere din ultimiizece ani a fost înregistrată în anul 2008 faţă de 2007,exporturilor româneşti aproape dublându-se, până la 85,8 milioanede dolari. Datele arată că în ultimii zece ani, România aînregistrat excent comercial în relaţia cu Tunisia, cel mai marefiind în 2006, 57,4 milioane de dolari.

România exportă în mod tradiţional în Tunisia cherestea,cereale, produse metalurgice, textile, rulmenţi şi articolesanitare, în ultima perioadă exporturile incluzând şi echipamenteindustriale, tuburi petroliere sau motoare şi generatoareelectrice. Printre produsele pe care le importăm din Tunisia senumără citricele, măslinele, bumbacul şi fosfaţii.

Impactul economic al revoltelor de stradă din Tunisia nu poatefi încă estimat, spune un reprezentant al Camerei de Comerţ şiIndustrie România-Tunisia.

"Totul este închis. În afara de comunicările între ambasade nufuncţionează nimic. Încă se trage pe străzi. Nu se poate evalua cumvor fi afectate relaţiile comerciale între România şi Tunisia desituaţia de acolo. Peste şase luni când lucrurile vor reveni lanormal se poate face o estimare", crede Liliana Petre, directorgeneral al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Tunisia.

Tunisia era una dintre destinaţiile africane preferate deturiştii români, însă numărul acestora a scăzut de la 30.000 în2007 până la sub 10.000 anul trecut, în parte şi datorită crizeieconomice.

"În acest moment nu avem de unde să ştim cursul evenimentelor,însă Tunisia a suferit un declin important al numărului de turiştidin România. Totuşi Tunisia nu va fi ştearsă definitiv de pe hartaturismului, sperăm ca acest an să nu fie pierdut total", spuneTraian Bădulescu, consultant turism.

Afacerile agenţiilor de turism din România nu vor fi afectatesemnificativ, conform lui Traian Bădulescu, o singură companieromânească, Tunisiana, avea destinaţii exclusiv către Tunisia, însăaceasta a întrat în insolvenţă anul trecut datorită numărului totmai mic de turişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO