Analiză

Cand se vor intoarce banii investitorilor de pe litoralul romanesc?

19.08.2004, 00:00 34



Marii proprietari de hoteluri pe litoral continua sa pompeze zeci de milioane de dolari in modernizarea sau constructia de noi unitati, insa rezultatele sunt sub asteptari. Cauzele sunt lipsa unor concepte turistice coerente si a coordonarii atat intre investitori cat si intre acestia si autoritati.



Investitiile din ultimul an pe litoralul romanesc au depasit 100 de milioane de euro, spun analistii, si sunt in crestere.



Strategiile proprietarilor de hoteluri au fost dintre cele mai diverse - de la investitii masive in hoteluri la standarde internationale (George Copos), pana la investitii mai putin ample de renovare (SIF Transilvania, Perla Majestic Group) si pana la lipsa lor (fratii Micula).



Cel mai bun exemplu de lipsa a coordonarii cu autoritatile este investitia Ana Hotes de la Eforie Nord.





Copos: rezultate sub asteptari si regrete



Dupa ce a investit peste 30 de milioane de euro intr-un complex de cinci stele in statiunea Eforie Nord, omul de afaceri George Copos - care controleaza Ana Hotels - declara acum ca investitia a fost o greseala sI ca se gandeste sa dea in judecata institutiile statului pentru conditiile din jurul hotelului.



Rezultatele din acest sezon ale hotelului Europa sunt sub asteptarile conducerii.



"Gradul de ocupare al Hotelului Europa este de 80% pentru luna august, insa acest procent este sub previziunile noastre", au spus reprezentantii Ana Hotels.



Copos detine la ora actuala in Eforie Nord hotelurile Europa sI Astoria, centrul de sanatate sI tratament Ana Aslan Health Spa, portul de agrement Europa Yacht Club, care a fost deschis chiar luna aceasta.



Mai mult, Ana Hotels a reziliat la sfarsitul lunii iulie contractul cu compania germana TUI, cel mai mare tour-operator din Europa, ceea ce a dus la contramandarea sejururilor a peste 50.000 de turisti straini care urmau sa fie adusI in acest sezon la complexul Europa.





Fratii Micula: inca nu e cazul sa investim



La polul opus se afla oamenii de afaceri Viorel sI Ioan Micula, proprietarii grupului European Group, care controleaza indirect peste zece hoteluri pe litoral. Pana acum cei doi fratI nu au realizat investitii importante in hotelurile pe care le detin sI s-au concentrat pe alte industrii, spun ei mai profitabile.



"Investitiile sunt dirijate de ceea ce se intampla in domeniul respectiv sI pana acum noi am ales sa investim in alte directii. Orice investitie are nevoie de stabilitate legislativa sI de sustinere din partea autoritatilor, iar noi observam ca autoritatile nu accorda sufficient sprijin in acest sector. Cand o sa consideram oportun vom investi mai mult sI in hotelurile de pe litoral", a spus Ioan Micula, pretedintele grupului European Drinks.



"Un investitor se gandeste intotdeauna la profitabilitatea unei investitii sI in acest secor rata profitului este mult mai mica decat in alte industrii", a adaugat Micula. In schimb, potrivit unor surse din piata, tarifele la hotelurile din Neptun ale fratilor Micula au scazut anul acesta, dupa ce in sezonul trecut crescusera cu peste 80%.





Perla Majestic - pasi mici, dar siguri



Perla Majestic Group, detinuta de omul de afaceri Mohammed Murad, este un alt mare proprietar de hoteluri pe litoral. Compania a investit in renovarea hotelurilor existante, dar nu pentru a le face de cinci stele ci de trei stele plus.



"Am deschis anul acesta hotelul Majestic din Jupiter, fostul hotel Cozia, care a fost adus la standardul de trei stele plus. Anul trecut am redeschis hotelul Majestic din Olimp, iar in anii anteriori am renovat hotelurile din Mamaia", a spus Florin Stanciulescu, directorul general de la Perla Majestic Group.



El a spus ca sunt preconizate noi investitii care vor incepe in toamna acestui an, dar nu a vrut sa dea detalii despre acestea.



Perla Majestic Grup detine hotelurile Perla, Majestic si Select din Mamaia, Majestic din Olimp, Majestic din Jupiter si complexul Coral Beach din Navodari, care au in total peste 2.800 de locuri de cazare. In ultimii patru ani, compania a investit circa 15 milioane de dolari in turism, dintre care zece milioane au reprezentat numai lucrarile de modernizare.



Compania este membra a holdingului Spring Time, care mai are activitati in sectorul constructiilor, industriei alimentare, detinand si lantul de restaurante fast-food Spring Time, cu afaceri de peste 4 mil.euro.





SIF vrea sa-si scada expunerea pe turism



Un alt mare proprietar de hoteluri de pe litoralul romanesc dar sI in statiunile balneare este SIF Transilvania care a anuntat pentru acest an noi investitii de peste 10 milioane de euro.



In prezent, cinci societati de pe litoral la care SIF este actionar majoritar se afla in proces de fuziune, urmand sa fie constituita o noua societate. Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra SA va include toate activele de pe litoral unde societatea de investitii detine pachete majoritare de actiuni. Societatile care vor fuziona sunt Eforie SA, Venus SA, Saturn SA, Miorita Estival 2002 si Carmen Silva SA.



"Pana acum am investit cel putin zece milioane de dolari pe litoral, iar strategia noastra pentru perioada urmatoare consta in vanzaarea unor active dublata de noi investitii in activele ramase. Pe termen lung, ponderea turismului in portofoliul SIF Transilvania va scadea, fiind necesara o diversificare a portofoliului astfel ca vom ne vom creste participatiile in alte sectoare cum ar fi telecomunicatiile sI infrastructura", a declarat Florian Firu, director economic la SIF Transilvania.



Planurile pentru 2004 ale SIF Transilvania includ si retragerea din unele societati desprinse din Neptun-Olimp, unde detine pachete minoritare de actiuni, in prezent avand loc negocieri in acest sens cu actionarii majoritari ai acestora.



Societatea de investitii financiare este unul dintre cei mai importantti investitori din turism, 12,5% din portofoliul sau fiind reprezentat de participatii la 68 de societatI din acest sector. SIF detine pachete de actiuni cuprinse intre 3,15% si 48,6% la un numar de 54 de societati de turism, iar la 14 este actionar principal sau majoritar.





Investitii mari, dar haotice



Analistii din industria hoteliera spun ca desI au fost facute investitii, lipsa de coordonare a acestora risca sa pericliteze rezultatele.



"Investitiile care se fac pe litoral ar trebui sa tina cont de sezonalitatea foarte mare sI sa implementeze un concept prin care sa prelungeasca sezonul. De asemenea o alta mare problema este lipsa de coordonare a investitiilor din statiuni atat intre investitori intre ei, cat sI intre investitori sI autoritati. In fiecare statiune ar trebui sa existe cate un Consiliul al investitorilor sI deasemenea un patronat care sa le reprezinte interesele in fata autoritatilor sI sa aibe putere de lobby", a afirmat Paul Marasoiu, consultant la firma de management hotelier Peacock Management Consulting.



El apreciaza ca valoarea totala a investitiilor de pe litoralul romanesc se ridica la 120 de milioane de euro, in ultimul an.



"la noi lipseste aproape complet conceptul cluburilor de vacanta - cu toate serviciile incluse - care a avut mare succes in Bulgaria. De-abia acum exista tentative pentru implementarea acestui cincept in Venus. De asemenea ar trebui sa se puna mai mare accent pe investitiile in agrement", a adaugat el.





Mamaia, in topul investitiilor



"Cele mai importante investitii din ultimul an le-a atras statiunea Mamaia, atat ca numar de obiective cat sI ca posibilitatI de agreement. Urmeaza Neptun, unde au avut loc investitii consistente in propirtatI nou achizitionate, dar unde infrastructura necesita o mai mare atentie. Pe locul trei se situeaza Eforie Nord - unde a fost realizata cea mai mare investitie intr-un singur obiectiv", a mai spus el.



Una dintre ultimele investitii in statiunea Mamaia est intr-o telegondola care traverseaza o parte din statiune. Aceasta a fost inaugurata saptamana trecuta, in urma unei investitii de 3,5 milioane de euro, un proiect apartinand societatii mamaia SA. In primele zile de la punerea in functionare, cererea a fost foarte mare astfel ca au ajuns sa se formeze cozi de doi metri.





Boom la croaziere pe Dunare



O alta componenta a turismului romanesc in crestere este Delta Dunarii si croazierele pe Dunare. Reprezentantii din turism spun ca anul acesta s-au organizat peste 200 de croaziere cu turisti straini pe Dunare, fata de numai 80, anul trecut.



Delta Dunarii atrage deasemenea noi investitii. Societatea Mamaia SA a mai realizat anul acesta o investitie de circa 1,5 milioane de euro intr-o statiune in Delta Dunarii. Complexul Laguna Blue din Delta Dunarii, situat in satul Lunca, in apropiere de Razelm-Sinoe, va fi inaugurat in luna septembrie. Centrul include doua hoteluri, restaurant, magazine cu arme si instrumente de pescuit, port pentru ambarcatiunile de agrement si un domeniu de vanatoare si pescuit concesionat de la Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (ARBDD).



Complexul Cormoran din satul Uzlina, judetul Tulcea, a fost extins in ultimii ani in urma unor investitii de peste 5 miliaone de euro, iar pentru anii urmatori proprietarii intentioneaza sa faca noi investitii si chiar sa listeze societatea la bursa.



Cornel Gaina, care detine acest complex, spune ca numarul strainilor care fac circuite pe Dunare si care viziteaza Delta Dunarii a fost mai mult decat dublu anul acesta.



"Croazierele cu vase speciale coboara de la Viena prin Ungaria si ajung in Tulcea. Anul trecut au fost in jur de 80 de astfel de croaziere in timp ce anul acesta au fost peste 200. acestia merg in Delta unde unde sunt cazati pe hoteluri plutitoare, iar sejurul mediu este de circa 5 zile", a spus Gaina, care detine agentia de turism Simpa Turism si care pana anul acesta a fost si presedintele Asociatiei nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).





Mai multi turisti straini



Desi sezonul estival este in plina desfasurare, primele statsitici de anul acesta indica o crestere a traficului turistic pe litoral fata de anul trecut. Atat gradul mediu de ocupare cat sI durata medie a sejururilor a fost in crestere potrivit datelor furnizate de Institutul Roman de Cercetare sI Dezvoltare in Turism (IRCDT).



Toti indicatorii pentru luna iulie a acestui an sunt mai mari decat cei aferenti anului trecut. Potrivit datelor furnizate de institut, cea mai importanta crestere au inregistrat-o sosirile de turisti straini. In iulie, numarul acestora a crescut la circa 34.000 de persoane fata de 23.000, anul trecut. Cei mai multi provin din tarile nordice.



O alta tendinta, care se desprinde din datele statistice furnizate de Directia de Statsitica a Judetului Constanta indica o crestere a traficului de turisti din tarile care au aderat anul acesta la Uniunea Europeana sI care anul trecut nu erau aproape deloc reprezentate pe litoral.





Vecinii bulgari sunt atrag turisti record



Numarul turistilor straini care au preferat sa isi petreaca vacanta in Bulgaria a crescut cu 20,3% in primele sase luni, ajungand la un nivel record de 2,21 milioane de persoane, potrivit agentiei bulgare de stiri Novinite.



Cea mai mare crestere, de 31,7%, a fost inregistrata in cazul vizitatorilor din statele membre UE, o sursa foarte importanta de turisti pentru Bulgaria. Potrivit Ministerului Economiei, preferinta strainilor pentru destinatiile bulgaresti poate fi motivata de investitiile realizate in statiuni in ultimii doi ani.



Principala sursa de turisti straini a ramas si in acest an Grecia, de unde au sosit cu 50,9% mai multe persoane decat in 2003.



Potrivit statisticilor oficiale, in primele sase luni, Bulgaria a fost vizitata de circa 340.000 de greci, peste 165.000 de germani si 100.500 de britanici, cu 60% mai multi decat in 2003.



In aceeasi perioada, peste doua milioane de bulgari au calatorit in strainatate cu diferite scopuri, ceea ce reprezinta o crestere de 18,2% fata de 2003. Turcia este destinatia preferata de vizitatorii bulgari, urmata de Grecia, Serbia si Muntenegru, Germania, Macedonia, Romania si Italia.



Incasarile din turism s-au cifrat in primele cinci luni la 412,8 milioane euro, cu 30,2% mai mult decat anul trecut, rata de crestere depasind cu mult nivelul de 12% estimat pentru 2004. Veniturile din turismul international s-au majorat de asemenea cu 38,7%, pana la 140 milioane euro.



Autoritatile din domeniul turismului din Romania nu au publicat inca rezultatete din primul semestru al acestui an.



Anul trecut, insa, incasarile valutare din turism ale Romaniei s-au cifrat la 780 milioane de dolari, cu 14% mai mult decat in 2002, insa calculate in euro, acestea au stagnat. Potrivit statisticilor oficiale Romania a fost vizitata in 2003 de 1,1 milioane de turisti straini, cu 10,2% mai multi decat in 2002, in timp ce fluxul de turisti romani s-a majorat cu 16,9%, pana la 4,5 milioane.



Numarul total de turisti a crescut in aceeasi perioada cu 15,5%, ajungand la 5,6 milioane de persoane, potrivit datelor preliminare ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Turism.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO