Analiză

Campanie prezidentiala de tip diferit

29.09.2003, 00:00 19



Saptamana trecuta au aparut in presa o serie de stiri si previziuni privind candidatura lui Adrian Nastase, care denota neintelegerea tacticii acestuia in alegerile din 2004. Se anticipa ca la conferinta de ieri a primarilor si consilierilor PSD se va lansa candidatura lui Nastase la presedintie si ca in noiembrie congresul PSD va confirma oficial aceasta candidatura. De ce apreciez ca e vorba de o neintelegere?



In primul rand Nastase nu are nici un motiv sa se grabeasca si sa lase impresia ca guvernul pe care-l paraseste sta intr-un picior. Tocmai pentru a nu da aceasta impresie si a nu inlesni challengerilor sai stabilirea propriei tactici, Adrian Nastase s-a decis sa-si lanseze candidatura cat mai tarziu posibil, adica dupa alegerile locale din 2004, si asta pentru ca el conteaza pe un succes zdrobitor al PSD in alegerile locale si vrea sa calareasca pe un val inalt.



Deocamdata, preocuparea urgenta a PSD este asigurarea unei participari masive a electoratului la referendumul din octombrie pentru noua Constitutie. Referendumul cere o participare de cel putin 51%, ceea ce inseamna circa 8 milioane de voturi, in conditiile cand circa 2 milioane de cetateni romani se afla peste hotare. Mobilizarea cetatenilor cu drept de vot este o sarcina de cea mai mare importanta, o cauza nationala care implica toate partidele politice interesate in promovarea democratiei in tara noastra.



O alta gogoasa aparuta in presa este aceea ca Adrian Nastase va parasi sefia Guvernului pentru a se dedica unor turnee electorale, iar la Palatul Victoria va fi instalat un premier interimar. In realitate, premierul Nastase considera ca nu are nevoie sa se imbarce in turnee electorale ca sa se faca cunoscut electoratului, si deci nu are de gand sa paraseasca nici o zi Palatul Victoria. Are un precedent, Mugur Isarescu, care a candidat la presedintie ramanand pe post de premier. Oferta lui politica este activitatea Guvernului, si cred ca are dreptate. Alegatorii il vor judeca dupa performantele guvernului pe care il conduce, si nu dupa ce ar putea spune in campania electorala.



Si in ceea ce priveste problema decalarii alegerilor parlamentare de cele prezidentiale a intervenit o clarificare in conducerea PSD. Este stiut ca unii pledau pentru decalarea in martie 2005 a alegerilor parlamentare, contand pe aportul lui Iliescu la campania PSD dupa ce va fi eliberat de constrangerile constitutionale; altii argumentau ca nu e bine sa se tina alegeri parlamentare in ultima parte a iernii, adica in martie, cand cetatenii vor veni la urne necajiti si incruntati de necazurile iernii la romani si se vor razbuna pe guvernul PSD. Se prefera deci alegeri simultane - prezidentiale si parlamentare.



Evident, si de data aceasta se vor prezenta la prezidentiale multi candidati. Candidatura la functia suprema in stat prezinta mare atractie, fiind o ocazie unica de aparitii la televiziune, declaratii la radio si in presa scrisa. Avem circa 17 milioane de alegatori cu drept de vot. In 1996 au fost 16 candidati, iar in 2000 au fost 12 candidati. Ne amintim ca in 1996 s-a prezentat si unul care pretindea ca "vindeca" bolnavii, altul care se afisa cu fotografii in care aparea alaturi de sefi de stat, iar in 2000 au candidat oameni ca Gheorghe Eduard Manole, Niculae Cerveni si Graziela Elena Barlea si chiar o persoana de vita regala, Paul Philipe Hohenzollern. Imi amintesc si de un american de origine romana, care stransese cateva sute de mii de dolari si venise in tara sa cumpere voturi, cum ai cumpara branza. Si acum unii asteapta sa vada ce conditii se vor fixa in noua lege electorala si m-au consultat sa afle ce sanse au la prezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO