Analiză

Business-planul fermei “Băsescu”din Călăraşi: de ce investiţii e nevoie şi în cât timp se amortizează

Business-planul fermei “Băsescu”din Călăraşi: de...

Autor: Gabriel Razi

16.11.2013, 10:17 1227

Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, a achiziţionat 290 de hectare de teren arabil în localitatea Nana din Călăraşi la un preţ mediu de 4.500 de euro/hectar, tranzacţia având o valoare totală de 1,3 milioane de euro.

Ferma a fost preluată de compania Berfige, deţinută de investitoarea italiană Mara Bertola (39 de ani), spun surse din piaţa agricolă. Terenurile se află la o distanţă de aproximativ 60 de kilometri la sud de Bucureşti.

La o fermă precum cea deţinută de preşedinte, este nevoie de două tractoare şi mai multe echipamente adiacente ceea ce înseamnă o investiţie de 300.000 de euro cu un program de amortizare de numai 2-3 ani. O astfel de exploataţie are la dispoziţie şi varianta de a lucra terenul pe baza unor contracte de prestări servicii cu alţi fermieri din zonă sau cu o companie specializată în acest sens.

Cu 290 de hectare de cereale, ferma familiei Băsescu ar genera o cifră de afaceri de aproximativ 250.000 de euro având în vedere o recoltă medie de 5 tone/hectar cu o rată netă de profitabilitate de 15%, potrivit calculelor ZF.

„Fermierii se descurcă cel mai bine atunci când au terenul în proprietate, iar oricând în agricultură este un moment proprice pentru a achiziţiona teren arabil. Este interesant că Ioana Băsescu a reuşit să ia un credit de la bancă pentru teren arabil, iar eu, care mă chinui de 20 de ani, nu am reuşit să fac asta. Băncile ne spun că au criteriile lor şi că aşa dau finanţările“, spune şi Costel Caraş, care deţine ca persoană fizică 102 vaci şi lucrează 110 de hectare arabile în arendă.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO