Analiză

Boc şi Blaga, doi lideri fără carismă se bat să conducă un partid plin de sine, dar urât de toţi

Rezultatele candidaţilor PD (sau susţinuţi de PD) la alegerile prezidenţiale din 1990 încoace

Autor: Iulian Anghel

12.05.2011, 23:56 1244

Partidul Democrat Liberal îşi alege mâine preşedintele pentruurmătorii patru ani. Are de optat între actualul preşedintepre­mierul Emil Boc şi "buldogul" Vasile Blaga, secretarul generalal PDL.

Are de ales între un om care a câştigat două mandate de primaral Clujului în 2004 şi 2008 - sacrificându-se un an mai târziupentru a deveni premier, după cea de-a doua retragere a lui TheodorStolojan, căruia i se încredinţase, iniţial, mandatul să formezeGuvernul - şi unul care a pier­dut o bătălie stra­te­gică, ceapentru Bu­cu­reşti, în 2008, dar care s-a aflat în spatele tu­turorvic­to­ri­ilor lui Tra­ian Băsescu. Cel de-al trei­lea candidat,Teodor Paleo­logu, nu este decât o pată de culoare.

Traian Băsescu va participa la reuniunea democrat-liberalilor.Va pune prezenţa sa presiune pe delegaţi în favoarea lui Emil Boc?Greu de spus acum.

Ziua de azi i-ar putea aduce premierului un plus decredibilitate în faţa delegaţilor care vor alege noul preşedinte alpartidului. Institutul Naţional de Statistică (INS) publică astăzidatele privind eco­nomia în primul trimestru al lui 2011. După cumara­tă informaţiile pre­limi­nare, va exista o creş­tere economicăde 0,5-0,6% faţă de trimestrul IV al lui 2010. Sâmbătă premierulpoa­te să le spună dele­gaţilor: am luat măsuri du­re, dar ele îşiarată acum roadele.

Ar fi prima şi ultima zi de campanie în PDL când s-ar vorbidespre starea ţării şi a economiei. Emil Boc, ca premier, a făcutmulte astfel de declaraţii de-a lungul vremii, dar teme de acestfel au lipsit din campania electorală internă.

O singură dată s-a exprimat Vasile Blaga cu privire la stareaeconomiei şi la politica Guvernului şi anume când a fost întrebatce crede despre decla­raţiile lui Traian Băsescu potrivit căroratrebuie să rămânem în continuare foarte prudenţi în privinţapoliticilor economice. Blaga a aprobat aceste măsuri, ceea ceînseamnă că nu contestă politica de austeritate. Nu acelaşi lucruse întâmplă însă şi cu alţi pdl-işti, mai cu seamă cei care deţinpoziţii publice. Pentru că anul viitor vor fi alegeri şi, socotinddupă încrederea în sondaje, partidul ar putea pierde nu doarjumătate din nu­mă­rul actual de parla­men­tari, ci şi de primari,con­si­lieri judeţeni sau locali. Adică mii de poziţii înad­ministraţie, lucru care va diminua dra­matic influ­en­ţapartidului sau puterea sa de nego­ciere pe diferite proiecte şi, încazul unora, avantaje personale.

Iliescu, Roman,Băsescu - stâlpii unei istorii jalonate de trădări şi iubiri de ozi. Momentele cheie ale PD în ultimii 20 deani

Aşadar, campania in­ter­nă nu s-a axat pe programe. Subiectulcentral a fost: care dintre candidaţi este capabil să păstrezepartidul la putere după alegerile din toamna viitoare? Partidulîncă mai speră la o astfel de minune, iar raţiunea este următoarea:dacă USL (PSD şi PNL) nu câştigă 50% dintre voturi, atuncipreşedintele Traian Băsescu desemnează, potrivit Constituţiei, unpremier care să formeze Guvernul din rândurile partidelor care auintrat în Parlament. Manevra i-a ieşit de două lui Traian Băsescu -în 2004, când l-a desemnat pe Tăriceanu, deşi acesta nu avea omajoritate parlamentară, şi în 2008, când l-a desemnat pe Emil Bocîn aceleaşi condiţii. Iată, aşadar, oricum o iei te loveşti deTraian Băsescu.

De altminteri, Emil Boc a jucat în campanie cartea apropierii depreşedinte.

"Voi câştiga" pentru că am fost întotdeauna alături decâştigători, spune Boc cu referire la Traian Băsescu. Putereanoastră stă în Traian Băsescu şi în coeziunea internă, adaugăel.

Astfelde luări de poziţie, la care se adaugă faptul că premierul nu afăcut niciun anunţ public major în anii din urmă, mesajele bune saudure venind de la Cotroceni, au întărit ideea că, de fapt, omul pecare Băsescu îl numeşte "un partener loial" nu este decât unsubordonat disciplinat al preşedintelui.

Puterea lui Traian Băsescu în PDL s-a mani­festat în anii dinurmă într-un mod curios. Băsescu este cel care, pe când erapreşedinte al partidului, a adus în PD figuri noi şi proaspeteprecum Emil Boc, Anca Boagiu, Liviu Negoiţă, Roberta Anas­tase şi,mai nou, Cristian Preda, Sever Voinescu sau Monica Macovei. Darmulţi nu au evoluat na­tural în politică, ochiul lui Traian Băsescuve­ghind atent de la Cotro­ce­ni asu­pra a ceea ce se în­tâm­plă înaleea Modro­gan, se­diul central al PDL. Multe dintre figurile noinu au confirmat, altele nu au fost lăsate să o facă. Garda veche -cu excepţia lui Vasile Blaga - a fost ne­voi­tă şi ea să cedeze.Adriean Videanu şi Radu Berceanu nu candidează pentru vreo funcţie.Nu o va face nici Cristian Preda, nici Theodor Stolojan, niciValeriu Stoica. Cei rămaşi în cursă precum Ioan Oltean, SorinFrunzăverde sau Sulfina Barbu sunt cunoscuţi pentru aplombul verbalşi lipsa ideilor virgine. Cu cine să ai atunci o dezbatere? Iatăcă, uitându-se în propria-i ogradă, PDL nu găseşte de săptămânibune un om pe care să-l pună în fruntea Ministerului Muncii.

În apărarea proprie-i poziţii de candidat, Vasile Blaga, aflatîn conflict ne­declarat cu Traian Băsescu, susţine că va conducepar­tidul cu o mână de fier, aşa cum a făcut-o şi Traian Băsescu."Partidul nu are nevoie de un caporal", i-a dat replicapreşedintele. Dar de ce are atunci ne­voie? De Emil Boc, sus­ţineBăses­cu: "Mi-a fost un partener loial".

Dacă Boc va câştiga, atunci îşi va consolida po­zi­ţia înguvern. Sau îl va ruga Băsescu să se ocupe de par­tid casă vinăaltcineva la guvern.

Dacă Boc va pierde în faţa lui Blaga, atunci primul dintreperdanţi va fi chiar Traian Băsescu. Ar fi prima lui înfrângerepolitică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO