Analiză

BNR: Investitiile persoanelor fizice in actiuni, obligatiuni si fonduri mutuale s-au dublat, ajungand la 5,8 mld. euro

29.05.2006, 00:00 48

Investitiile in titluri de valoare si participatiile la fondurile de investitii ale populatiei si-au dublat in 2005 ponderea in totalul activelor detinute de populatie, arata un studiu prezentat de catre prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.

Astfel, ponderea investitiilor in aceste instrumente financiare a crescut pana la 23% in 2005, comparativ cu 11,6%, cat era in 2004. Conform aceluiasi studiu, instrumentul principal de economisire al clientilor bancari este in continuare depozitul (la termen sau la vedere), care ocupa anul trecut o pondere de peste 55% din activele financiare ale persoanelor fizice din Romania, in scadere brusca fata de procentul de 66% detinut in 2004.

"Activele financiare ale populatiei sunt slab diversificate, predominand numerarul si depozitele bancare", a comentat prim-viceguvernatorul BNR aceste statistici.

Intr-adevar, in cadrul procesului de economisire la banci, depozitele in lei ocupa primul loc in preferintele clientilor bancilor, arata studiul prezentat de prim-viceguvernatorul BNR, cu 63% din total, restul de 37% dintre depozitele la termen si la vedere fiind denominate in valuta.

Practic, cresterea plasamentelor in piata de capital reprezinta singura schimbare semnificativa de structura in activele populatiei petrecuta in ultimii ani.

"Detinerile de actiuni si obligatiuni ale populatiei sunt in crestere constanta, semn al dezvoltarii culturii economice", considera Florin Georgescu. Astfel, investitorii persoane fizice au preferat in ultimul an sa isi asume riscuri mai mari plasand lichiditati in titluri de valoare, dar au si castigat mai mult, arata rezultatele studiului BNR.

Ca urmare, cresterea activelor investite de populatie pe piata de capital s-a datorat atat deciziei de investitie in acest domeniu, cat si cresterii valorii plasamentelor cu aceasta destinatie.

In prezent, estimarile din piata arata ca investitorii persoane fizice detin pe Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) circa 25% din capitalizarea totala a pietei, adica aproximativ 4,2 miliarde de euro, in conditiile in care Bursa a crescut anul trecut cu 46%.

De asemenea, in 2005, circa jumatate din intrarile de capital de pe piata bursiera de la Bucuresti au apartinut persoanelor fizice, arata un studiu prezentat recent de Stere Farmache, directorul general al BVB.

Pe partea de pasive financiare ale populatiei, creditele bancare in lei reprezinta majoritatea instrumentelor de indatorare folosite de populatie, cu 52,7% din total in 2005, conform datelor prezentate de prim-viceguvernatorul Bancii Nationale. Acestea sunt urmate de creditele bancare in valuta, cu o pondere de 41,6%, si de imprumuturile contractate la companiile de leasing si la societatile financiare nebancare, cu 6,2% din total.

Revenind la activele financiare nete ale populatiei, studiul BNR le estimeaza la peste 25 de miliarde de euro la nivelul anului trecut, fata de numai 16 miliarde de euro in urma cu 5 ani. De altfel, anul trecut a marcat cea mai semnificativa crestere de active financiare din ultima perioada, "averea" persoanelor fizice crescand cu 4,6 miliarde de euro intr-un singur an.

Cu alte cuvinte, studiul Bancii Nationale estimeaza ca populatia are plasamente in depozite bancare in valoare totala de 14 miliarde de euro (dintre care 8,8 miliarde denominate in euro si restul in moneda nationala), detineri de numerar de 5,1 miliarde de euro, investitii pe piata de capital (actiuni, obligatiuni si participatii la fonduri mutuale) de 5,85 mld. euro si prime de asigurari de viata de 450 de milioane de euro.

O cercetare paralela, realizata de specialistii grupului bancar UniCredit in Europa Centrala si de Est, a oferit rezultate asemanatoare ca structura cu cele prezentate de prim-viceguvernatorul BNR.

Astfel, studiul UniCredit estimeaza ca romanii au activele financiare nete totale in valoare de 15 miliarde de euro (in crestere cu 34% in 2005 fata de 2004), fata de 25 de miliarde in studiul BNR.

Diferenta deriva din faptul ca cercetarea UniCredit include doar economiile denominate in moneda nationala, nu si pe cele in valuta, ca studiul Bancii Nationale.

Cercetarea derulata de UniCredit arata ca romanii detin conturi bancare si numerar in valoare de 11,1 miliarde de euro (74% din total), investitii in titluri de valoare (actiuni si obligatiuni) de 3,3 miliarde de euro si prime de asigurare de viata de circa 0,5-0,6 miliarde de euro. Anul trecut, detinerile in numerar ale populatiei au crescut cu circa 53%, spun analistii UniCredit, pe fondul intrarilor masive de remiteri ale muncitorilor din strainatate si din cauza dobanzilor real-negative (mai reduse decat rata inflatiei) la depozitele bancare.

Pentru anii urmatori, studiul derulat de UniCredit estimeaza ca investitiile populatiei in fonduri mutuale (care au crescut cu aproximativ 85% in 2005) si in polite de asigurare vor inregistra cele mai ridicate ritmuri de crestere, dar vor continua sa ramana in urma depozitelor bancare si detinerilor in numerar. De asemenea, ritmurile de crestere ale activelor financiare din Romania vor depasi cresterile din regiune, incercand sa recupereze decalajul fata de celelalte state europene.



Creditarea creste rapid, dar tot suntem codasi in regiune

La capitolul creditare, Romania depaseste numai Albania, situandu-se pe penultimul loc in Europa dupa criteriul ponderii creditului neguvernamental in PIB, arata un studiu prezentat de catre prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

La nivelul anului trecut, creditul privat acordat persoanelor fizice reprezenta doar 7,4% din PIB, de doua ori mai putin decat in Bulgaria si la acelasi nivel cu Macedonia si Serbia si Muntenegru.

In acelasi timp, creditul acordat companiilor plaseaza Romania pe acelasi penultim loc in Europa, depasind doar Albania, cu 13,7% din PIB.

Per total, creditul privat reprezenta anul trecut doar 21,1% din PIB, comparativ cu nivelul mediu de 52,2% consemnat in cele zece state nou-admise in UE in 2004.

Totusi, creditul neguvernamental a crescut in ultimii 5 ani cu un ritm mediu anual de 31,5% in termeni reali (peste evolutia inflatiei) si va continua si in 2006 sa creasca cu un ritm de circa 30% in termeni nominali, considera Florin Georgescu. Datorita acestor cresteri, volumul creditului in PIB s-a dublat in ultimii 5 ani ca pondere, de la 10,1% in 2001 pana la 21,1% anul trecut.

La finele lunii martie 2006, structura pe monede a creditului privat s-a inversat, leul preluand conducerea in fata creditelor in valuta, cu o pondere de 50,3% din total.

De asemenea, studiul arata ca orientarea bancilor catre segmentul de retail, impreuna cu reducerea dobanzilor la creditele in lei si in valuta si cresterea salariului net pe economie au avut ca efect cresterea puternica a creditului din ultima perioada.

Creditul destinat persoanelor fizice a crescut ca pondere in perioada 2000-2005 de la 0,5% din PIB pana la 7,4% din PIB.

In alta ordine de idei, in Romania creditele de consum detin peste 77% din totalul creditelor acordate populatiei, iar creditele ipotecare si imobiliare au o pondere de numai 23%.

In acelasi timp, in zona celor 12 state care au adoptat moneda unica euro situatia se prezinta exact invers: creditele ipotecare si imobiliare au o pondere de 70,2%, iar cele de consum au doar 13% din total.

mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO