Analiză

Berea la draft, singura băutură alcoolică cu TVA de 5%, reprezintă sub 4% din consumul de bere

Berea la draft, singura băutură alcoolică cu TVA de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

03.10.2019, 00:07 814

Berea la draft servită în HoReCA (baruri, restaurante, hoteluri), categorie care beneficiază de aproape un an de TVA de 5%, nu s-a ridicat de mai bine de un deceniu peste pragul de 4% din consum, deşi are, teoretic, cel mai mic preţ în baruri şi restaurante, iar producătorii de bere au făcut investiţii semnificative în instalaţii şi în promovarea acestei categorii.

În 2018, berea la draft a însemnat 3,41% din consu­mul care s-a ridicat la 16,6 milioane de hectolitri, adică 85 de litri per capita. Comparativ, „regele“ este PET-ul, care deşi a văzut o scădere uşoară ca procent în consum, repre­zenta în 2018 încă 47,5% din volum.

Virgil Dumitraşcu, beer sommelier, crede că unii proprietari de restaurante sau manageri nu ştiu să vândă anumite produse. „Este o problemă cu ospătarii, dar patro­nii au şi ei vina lor, fac aceeaşi greşeală ca în cazul servirii vinu­lui la pahar. Nimeni nu serveşte vin la pahar, pentru că pier­de la preţ“, a spus el în cadrul conferinţei Industria Berii din România, un eveniment organizat de revista Business Magazin, Ziarul Financiar şi Asociaţia Berarii Ro­mâ­ni­ei. În Cehia, per total în consum draftul reprezintă 34% din volume în ţara cu cel mai mare consum de bere din lume, de 141 de litri per capita. Mai mult, consumul de be­re la draft domină categoric volumele vândute în pub-uri, la terase sau în restaurante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO