Analiză

Bancile au descoperit ca trebuie sa munceasca pentru fiecare client

22.12.2003, 00:00 23



Scaderea marjelor si implicit diminuarea profitabilitatii comparativ cu anii precedenti, concentrarea fortelor spre acapararea unei cote cat mai mari din piata de retail, dar si extinderea retelelor de sucursale si investitii in sistemele informatice sunt doar cateva dintre caracteristicile sistemului bancar in anul care se incheie.



Cererea mare de credite, in special pentru bunuri de folosinta indelungata si ipotecare, nu a lasat indiferente bancile care au vazut un potential de castig evident pe aceste segment. Nu a fost decat un pas pana la lansarea a tot felul de oferte de finantare, care mai de care mai relaxate, in incercarea de a atrage tot mai multi clienti. Orice credit acordat acum poate atrage dupa sine un volum mai mare de operatiuni bancare, operatiuni generatoare in final de castig. Si rezultatele nu au intarziat sa apara: cresterea reala a creditului neguvernamental se apropie in 2003 de 40%, in timp ce creditul de consum s-a majorat cu peste 300%.



Pe acelasi trend au mers si imprumuturile ipotecare, numarul celor care nu au inca o casa fiind destul de mare fata de economiile dezvoltate. De fapt, piata creditului ipotecar, estimata la un potential de peste un miliard de dolari anual, a atras ca un magnet bancherii nu mai putin de 20 banci oferind diverse finantari imobilire sau ipotecare.



Pentru clienti si cota de piata bancile au renuntat in cele din urma chiar la propriile profituri. Cum concurenta a devenit din ce in ce mai evidenta, mai ales intre bancile care isi adjudeca primele locuri, reducerea marjelor a fost mai mult decat necesara. Apoi, investitiile din ce in ce mai mari in infrastructura, in modernizarea retelor de sucursale , in sisteme IT si in personal au atarnat destul de greu la capitolul cheltuieli.



In 2003 piata a asteptat sa vada si strategiile noilor intrati in sistemul bancar romanesc. Pe de o parte, ochii au fost atintiti spre grupurile mari - Raiffeisen, UniCredito sau pe grecii de la Banc Post, si pe de alta catre bancile mai mici - Libra, Daewoo sau West Bank. Cea de-a doua categorie ramane inca in expectativa se pare, desi noii actionari anunta planuri de crestere pe piata romaneasca.



La categoria "tranzactii private" in 2003 premiul este castigat fara discutie de tranzactia prin care National Bank of Greece a preluat pachetul majoritar de actiuni al Bancii Romanesti. Cel putin dupa cum arata acum planurile grecilor tintele vizate sunt tot persoane fizice si firmele mici si mijlocii.



Cu interes este asteptat si "programul de structurare" al celei mai mari banci romanesti - Banca Comerciala Romana - odata cu intrarea in actionariat a celor doua institutii internationale: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Financial Corporation. Cele doua isi vor numi proprii oameni in conducerea administrativa a BCR si vor trece la implementarea unor strategii proprii de crestere care vor viza in special segmentul firmelor mici si mijlocii.



Daca am spune ca 2003 a fost unul de referinta pentru sistemul bancar, ca a fost anul in care s-au conturat mai clar nisele de piata pentru fiecare banca in parte si mai ales ca multi si-au dat seama cam in ce directie sa se uite, ar fi deja truisme. Ramane insa de vazut ce invataminte s-au tras din experinta de anul acesta si cine va iesi castigator.





Primul an de scadere vizibila a profitabilitatii in sistemul bancar



2003 a fost primul in care majoritatea bancilor au acceptat ca profiturile obtinute in anii precedenti pot deveni istorie. Concurenta din ce in ce mai mare din ultimul an a facut ca bancile sa lase "garda" jos si sa reduca vizibil marjele (diferenta dintre dobanzile solicitate la credite si cele de platite la depozite) ceea ce a facut ca implicit bancile sa-si reduca si profiturile. Cum trendul de reducere al marjelor este estimat si pentru anul viitor, devine evident ca bancile isi asuma deja reducerea profitabilitatii.





Vanzarea unui pachet de 25% din BCR catre BERD si IFC



Dupa mai multe incercari esuate statul roman a reusit in aceasta toamna sa vanda catre BERD si IFC un pachet de 25% din actiunile celei mai mari banci romanesti, demarand practic procesul de privatizare al acestei banci. Desi initial s-a mers pe o strategie de privatizare care viza vanzarea unui pachet semnificativ catre un investitor strategic, neinteresul marilor grupuri straine a dus in final la schimbarea planului de vanzare. In acest moment este in derulare cea de-a doua etapa a strategiei de privatizare respectiv vanzarea unui pachet de 8% din actiuni catre salariati. BCR detine o cota de piata de 35% din activele bancare totale, profitul net estimat a se obtine anul acesta fiind de 150 mil. euro.





Banca Nationala a Greciei a preluat pachetul majoritar de actiuni al Bancii Romanesti



Afacerea prin care BNG a preluat peste 80% din actiunile Bancii Romanesti a reprezentat probabil tranzactia de referinta a acestui an in sistemul bancar. Pe langa "afacerea" pe care au facut-o grecii preluand o banca cu o retea de aproape 25 de sucursale si cu un sistem informatic deja pus la punct, valoarea tranzactiei - peste 40 mil.euro - o plaseaza in topul celor mai banoase tranzactii din ultimul an. Expunerea BNG pe piata romaneasca vine dupa tatonari care au durat mai bine de opt ani. Desi era prezenta in Romania din 1995 printr-o sucursala prezenta NBG a fost extrem de redusa. Incepand insa din 2001 grecii au tot cautat ceva de cumparat, fiind interesati chiar de BCR sau Banca Tiriac. In urma acestei tranzactii NBG a ajuns sa detina un loc in primii zece jucatori din piata din punct de vedere al activelor.





Preluarea Bancii Daewoo de catre un grup de firme italiene



Tranzactia prin care Banca Daewoo a fost preluata de un grup de firme italiene a iesit din normal prin repeziciunea cu care s-au petrecut lucrurile. Italienii au tatonat mai multe luni preluarea unei alte banci de vanzare - Libra Bank - dar, surprinzator, la inceputul lui mai au cumparat dintr-o data Daewoo Bank. Tranzactia a fost estimata la 6-8 milioane de dolari. Urmeaza acum conturarea unei strategii de piata si lupta cu iesirea din anonimat. Pentru anul viitor italienii, reprezentati de omul de afaceri Andreea Innocenti, au promis o majorare de capital de 3 milioane de euro, mutarea intr-un nou sediu si o extinderea retelei de sucursale. Banca are in acest moment o singura sucursala care este de altfel si sediu.





Fondul american de investittii Broadhurst preia Libra Bank



Dupa mai multe tentative de vanzare, Libra Bank, banca detinuta de un grup de 15 actionari turci si ciprioti, a fost preluata indirect in mai de fondul american de investitii Broadhurst intr-o tranzactie estimata la 10-11 milioane de dolari. Fiind inca o perioada de tatonare nu se pot spune prea multe despre planurile de viitor ale bancii si nici de segmente vor fi vizate pentru dezvoltare. La sfarsitul primului semestru Libra Bank detinea cu active de 19,5 milioane de euro o cota de piata de 0,1% din sistemul bancar romanesc.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO