Analiză

Banca Populara Romana, intre proiecte si realitate

09.06.2000, 00:00 1607



Cooperativa de Credit - Banca Populara Romana (BPR) infiintata in decembrie 1996 este cea mai importanta banca populara la ora actuala, detinand surse importante financiare atrase de la populatie.

Presedintele BPR Emil Botea a avut o traiectorie destul de spectaculoasa in lumea financiar bancara care ilustreaza posibile legaturi intre cooperativele de credit si bancile comerciale. Emil Botea s-a aflat atat in fruntea BPR, care dispunea de banii a 400.000 de depunatori la mijlocul anului trecut potrivit propriei afirmatii, si tot el, in fruntea consiliului de administratie al Bancii Unirea, care avea plasamente in afaceri din diferite domenii ale economiei. In Banca Unirea, Botea afirma ca ocupa "o functie de reprezentare, fara drept de semnatura in relatiile cu clientii". In plus, el nu detinea peste 5% din actiunile Bancii Unirea, deci nu era actionar semnificativ, si prin urmare, nu intra in vizorul BNR.

Banca Comerciala Unirea a fost infiintata in 1996, cu participarea Societatii de Investitii Financiare Moldova (pe atunci FPP II Moldova) care detinea 36% din actiunile bancii. Situatia bancii a fost destul de tulbure, in doi ani avand nu mai putin de sapte presedinti. In 1999, banca aflata in picaj, "din cauza cheltuielilor mari de functionare", a gasit un colac de salvare in banii pe care Liviu Tudor, lider de opinie al unui grup de actionari cu putere de decizie AGA, a reusit sa-i aduca de la Banca Populara Romana, care astfel si-a reorientat plasamentele de la Banca Pater, cu precadere catre Banca Unirea. In vara aceluiasi an, Liviu Tudor incepe negocierile pentru vanzarea actiunilor dintr-un pachet ce reprezenta 13% din capitalul bancii pachet care va intra in posesia lui Emil Botea, presedintele Bancii Populare Romane si posesorul a 90% din actiunile BPR la mijlocul anului trecut.

Emil Botea recunoaste ca, atunci cand a decis sa intre in randul actionariatului Bancii Comerciale Unirea, a luat in calcul si efectele pe care noua legislatie le-ar putea avea asupra activitatii BPR, in principal, asupra rentabilitatii ei. "As fi ipocrit sa nu recunosc ca m-am gandit la Banca Unirea ca la una dintre solutii, in conditiile in care legea ce urmeaza sa reglementeze activitatea bancilor populare va aparea astfel incat sa nu ne putem desfasura activitatea normal", afirma Botea.

Omul de afaceri Cristian Burci detinator a 6,6% din actiunile BPR, spunea: "A fost un moment in care Banca Unirea, care inregistrase pierderi in primul semestru, avea nevoie de Banca Populara Romana". BPR rula aproape 7.000 miliarde lei, bani numai buni pentru a ajuta Banca "Unirea" sa supravietuiasca, intr-o perioada in care principalul sau client si actionar, SIF Moldova (detinator a 24% din actiunile bancii, dupa majorarea capitalului social la 50 miliarde lei), facea presiuni pentru retragerea unei sume importante depuse la Unirea.

In decembrie, Botea declara ca BPR poate asigura, in cazul aparitiei unei situatii de criza, returnarea a cel putin 50% din valoarea depozitului, la care se adauga dobanda. El afirma ca se are in vedere infiintarea unui fond de garantare a depozitelor populatiei realizate in reteaua bancilor cooperatiste. Botea a aratat ca circa 40% din sumele atrase de BPR de la populatie sunt plasate in titluri de stat, acestea oferind o siguranta sporita in raport cu alte tipuri de plasamente. De asemenea, o alta parte a disponibilitatilor banesti este plasata in depozite la bancile comerciale, in special la cele din strainatate.

Botea anunta ca BPR se afla in negocieri cu compania britanica de asigurari Lloyd's, in vederea realizarii unei colaborari pentru asigurarea depozitelor pe portiuni de sume, precum si pentru asigurarea activitatii bancare. BPR intentiona sa colaboreze cu societatile de valori mobiliare si cu societatile de brokeraj pentru distribuirea, prin reteaua acestora, a produselor financiare ale bancii.

La inceputul anului BPR a aprobat participarea Cooperativei de Credit BPR in calitate de actionar semnificativ al bancii comerciale Unirea. Ulterior BNR a tinut sa precizeze din cauza interpretarilor conducerii BPR care a privit aceasta aprobare ca o confirmare de catre BNR a soliditatii si indicatorilor economico-financiari ai Cooperativei de Credit - BPR ca nu este vorba de o apreciere asupra BPR. "Aprobarea Bancii Nationale nu este un certificat de bonitate acordat unei persoane juridice", se arata intr-un comunicat al BNR. Potrivit reglementarilor in vigoare, orice persoana fizica sau juridica, daca intentioneaza sa detina o participatie mai mare de 5% la capitalul social al unei banci comerciale care activeaza in Romania ori sa-si majoreze aceasta participatie, trebuie sa solicite aprobarea BNR. In acest scop, este necesar sa prezinte documente prin care sa probeze ca detine suficiente resurse proprii in vederea achizitionarii participatiei respective. De asemenea, trebuie sa probeze ca fondurile destinate varsamintelor la capitalul social nu provine dintr-un credit intern. "Aceasta prevedere asigura cunoasterea de catre Banca Nationala a surselor din care se va face majorarea de capital, dar in nici un caz nu constituie o apreciere a activitatii persoanei juridice in cauza", se arata in comunicatul BNR.

BPR a obtinut, in anul 1999, un profit brut de 3.800 milioane lei, in crestere fata de profitul de 888 milioane lei, realizat in anul 1998. In aceeasi perioada, BPR detinea fonduri proprii in valoare de 90.000 milioane lei si rulaje curente in valoare de 35.000 miliarde lei. In prezent, BPR afirma ca are 40 de sucursale si ofera servicii bancare unui numar de 500.000 de clienti. Din totalul creditelor acordate de banca, in anul 1999, un procent de 0,43% reprezinta credite neperformante.

In 1998, valoarea fondurilor proprii ale BPR se cifrau la 1.096 milioane lei, iar rulajele curente la 2.895 miliarde lei. In anul 1997, BPR a obtinut un profit brut de 123 milioane lei. Valoarea fondurilor proprii, in anul 1997, s-a cifrat la 190 milioane lei, iar cea a rulajelor curente la 637 miliarde lei.

BPR s-a implicat in proiecte precum programul de imprumut "Roman", pentru care a alocat 1.000 miliarde lei, destinat intreprinderilor mici si mijlocii, in scopul achizitionarii produselor auto fabricate la societatea Roman Brasov.

De asemenea, BPR a participat la actiunea de redresare a Bancii Albina, propunand deponentilor convertirea depozitelor in certificate de economii cu scadenta la un an si ulterior acestea sa fie transformate in actiuni ale bancii, formula repinsa de deponenti. BPR s-a retras din aceasta actiune la inceputul lunii mai 1999, invocand faptul ca sumele necesare redresarii Bancii Albina sunt mult mai mari decat cele prevazute initial, de peste 100 miliarde de lei, suma cu care BPR dorea sa participe la majorarea capitalului social.



Criza BIR si FNI atinge BPR

La 30 mai retragerile deponentilor BPR din Craiova au crescut alarmant conducerea bancii acuzand existenta unor telefoane diversioniste care indemnau oamenii sa-si retraga rapid banii pentru ca risca sa-si piarda.

La 5 iunie Consiliul de Administratie al BPR a decis oprirea tuturor platilor pe o perioada de maxim sase luni, dat fiind ca retragerile inainte de scadenta au crescut brusc in ultimele saptamani. "In ultimele 15 luni, BPR a platit populatiei peste 927 miliarde lei la scadenta. Platile s-au accelerat si mai mult dupa criza Fondului National de Investitii, BIR si BCR, sumele retrase in ultimele 60 de zile fiind de circa 500 miliarde lei. In paralel, BPR a acordat peste 205 miliarde lei imprumuturi si a incasat ca rambursari 213 miliarde lei", mentioneaza comunicatul BPR.

Pe de alta parte, intr-un comunicat distribuit clientilor si afisat la ghiseele BPR, conducerea acesteia afirma: "Va garantam ca in maxim 12 luni veti avea inapoi toate sumele depuse, plus dobanzile. De asemenea, pana la acest termen va aparea noua lege de reglementare a functionarii bancilor populare, prin care se vor garanta depozitele populatiei".

In documentul destinat clientilor, conducerea BPR propune urmatoarele variante pentru sumele ajunse la scadenta: rambursarea in 6 rate lunare egale, incepand cu 15 decembrie, a principalului si a dobanzilor, prin transformarea depozitelor si a certificatelor de economii in depozit de restructurare cu durata de 12 luni, dobanda variabila de 42% si rambursabil in 6 rate egale; vanzarea de actiuni ale bancii comerciale Unirea in contul sumelor datorate BPR, cu un discont de 15% asupra pretului de vanzare de 200.000 lei, in limita capitalului social de 100 miliarde de lei al bancii; cumpararea cu prioritate a unor active vandute de BPR (computere, imprimante, autoturisme); transformarea scadentelor in actiuni BPR.

"BPR are o retea de 50 de sucursale. Nivelul fondurilor proprii este de peste 150 miliarde. Creditele acordate se ridica la peste 500 miliarde, iar sumele datorate sunt de circa 450 miliarde. In aceste conditi nu se pune problema falimentului", se spune in comunicatul catre clienti.

Presedintele BPR, Emil Botea a anuntat a doua zi ca va incepe, din 11 iunie, sa plateasca populatiei dobanzile scadente la depozite, urmand ca de la inceputul lunii iulie sa returneze si valoarea acestora. BPR a sistat toate investitiile pentru anul 2000. "In acest an ne propusesem sa deschidem 200 de sucursale si filiale", a adaugat Botea.

BPR a precizat ca " 1. Banca Nationala a Romaniei sau Banca Comerciala " UNIREA S.A." nu au avut nici un amestec in aceasta situatie; 2. Aceasta situatie este creata datorita valului masiv de retrageri inainte de termen, generat de criza generala de la FNI si de diversiunile de la BCR; 3. Fondurile populatiei sunt in siguranta in credite si in plasamente financiare avantajoase, iar platile vor fi facute integral; 4. Nu s-a pus niciodata problema ca banii populatiei sa fie platiti in produse sau in actiuni. Sumele depuse de populatie si dobanzile vor fi platite in numerar."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO