Analiză

Avem o Deltă, a treia din Europa. Când vom avea şi turism?

Avem o Deltă, a treia din Europa. Când vom avea şi turism?

Autor: Mirabela Tiron

19.09.2011, 00:00 5276

Delta continuă astfel să fie o destinaţie în care proprietarii de pensiuni se plâng de lipsa turiştilor, în timp ce asociaţiile din turism atrag atenţia că delta va atrage mai mulţi bani când turismul va fi controlat şi când se vor lansa produse specifice acestei zone.

Doar 8.900 de turişti au fost raportaţi în Delta Dunării în primele şapte luni ale acestui an, mai puţin cu 900 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Dintre cei aproape 9.000 de turişti, 33% au fost vizitatori străini, arată datele de la Asociaţia Rezervaţiei Delta Dunării. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de negre precum par, iar scăderea ar putea fi doar o consecinţă a crizei şi a creşterii turismului la negru, atât turiştii, cât şi pensiunile preferând să nu declare cazarea pentru a plăti mai puţine taxe.

Cifra raportată de Asociaţie este cea oficială, construită pe baza raportărilor pensiunilor şi hotelurilor, însă, dacă se ia în considerare şi turismul la negru, în Deltă ajung anual circa 100.000 de turişti, potrivit consultanţilor din turism, citaţi de revista Business Magazin (www.bmag.ro)

Deşi este a treia deltă din Europa ca suprafaţă şi una dintre cele mai importante regiuni turistice ale României, Delta Dunării atrage anual mult mai puţini turişti faţă de alte delte europene mai mici ca suprafaţă, precum cea franceză (Delta Camarague) sau cea italiană (Delta del Po), care atrag anual peste un milion de turişti.

La limita supravieţuirii

"Cererea pentru cazare nu a fost grozavă de la începutul anului până în august, veniturile pe care le-am obţinut fiind în scădere cu 25%. Mai mult, am renunţat la a vinde complexul turistic din cauză că nu este nimeni interesat să-l cumpere", spune Cornel Găină, proprietarul complexului turistic Cormoran din Delta Dunării. Omul de afaceri a fost unul dintre primii întreprinzători din turism care a pariat pe Deltă şi a construit în 1994, alături de soţia sa, complexul hotelier Cormoran din Delta Dunării. După deschiderea hotelului, lucrurile au mers bine pentru familia Găină mai mulţi ani, însă dezvoltarea zonei, construcţia a tot mai multe hoteluri, dar şi problemele economice care au urmat l-au făcut să scoată hotelul la vânzare în urmă cu trei ani, dar nu a găsit clienţi. Complexul Cormoran din localitatea Uzlina, judeţul Tulcea, este construit pe o suprafaţă totală de 9.000 de metri pătraţi, dar deţine o suprafaţă totală de 7,5 hectare. Acesta cuprinde un hotel de trei stele, o pensiune şi 15 vile, care cumulează 280 de locuri de cazare. "Până în prezent gradul de ocupare a fost de 22-23%, la limita supravieţuirii. Este clar că anul acesta a fost mai prost decât anul trecut dacă vorbim de numărul de turişti", spune Cornel Găină.

Mai mult, din cauza absenţei turiştilor, multe complexuri turistice şi-au închis uşile anul trecut, printre acestea fiind şi complexul de cinci stele Delta Nature Resort din Somova, controlat de compania cu acelaşi nume. "Am redeschis complexul în martie anul acesta, iar în prezent avem câteva grupuri care au ocupat o parte din cele 30 de vile", a spus un reprezentant al complexului.

Preţul mediu pe care îl plăteşte un turist care ajunge în Deltă se ridică la aproape 280-300 de euro pentru un sejur de o săptămână. De exemplu, o noapte de cazare în septembrie pe canalul Uzlina din Delta Dunării, care leagă Dunărea de braţul Sf. Gheorghe, costă 50 de euro. Mulţi turişti aleg să se cazeze la cort sau să stea la pensiune doar câteva nopţi dintr-un sejur mai lung din cauza tarifelor mari. În Delta Dunării, sezonul turistic este de aproape 8-9 luni, mai lung decât pe litoral. În cazul unui turism organizat, Delta Dunării ar putea fi vizitată din aprilie până în noiembrie sau chiar şi în decembrie.

Se caută investitori

Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, susţine că, pentru atragerea mai multor turişti în Deltă este nevoie de produse turistice variate. "Este nevoie de promovare şi de proiecte. Avem un proiect în parteneriat cu asociaţia lui Ivan Patzaichin prin care vom promova Delta Dunării prin participări la târguri de turism", susţine Blumer, dând ca exemplu un produs care prevede realizarea unor trasee tematice, care să fie făcute cu bărcile cu vâsle. Ivan Patzaichin, fostul canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, pregăteşte dezvoltarea a şapte centre de închiriere de bărci în cele mai importante localităţi pentru ca turiştii să poată face anumite trasee din Deltă cu barca. Investiţia se va ridica la 1,5 milioane de euro, potrivit lui Teodor Frolu, partenerul lui Patzaichin şi vicepreşedintele asociaţiei cu acelaşi nume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO