Analiză

Armata americana in Romania: de la viza de tranzit, la domiciliu stabil

27.02.2003, 00:00 204

Subiectul acestei saptamani, intens dezbatut si mediatizat, a fost prezenta, dupa o asteptare de peste 60 de ani, a unitatilor armatei americane in Romania. Baza 57 de pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu a fost cedata, temporar, incepand de saptamana trecuta, US Army. Trebuie spus insa ca soldatii SUA nu sunt in Romania de saptamana trecuta, ci din iunie anul trecut.
Incepand din iunie trecut si pana in toamna, trupele americane de mentinere a pacii din cadrul KAFOR, dizlocate in Kosovo, au folosit aeroportul Kogalniceanu si portul Constanta in drumul lor de intoarcere acasa, locul lor fiind luat de alte unitati americane care au folosit aceeasi infrastructura. Operatiunile s-au desfasurat in baza acordului SOTA (Status of Forces Agreement) semnat in 30 octombrie 2001 de premierul roman Adrian Nastase si de secretarul de stat american Colin Powell care reglementeaza statutul juridic al militarilor americani sI a personalului civil aflati temporat pe teritoriul Romaniei. Acest acord a fost ratificat de Parlament in mai 2004 si prevede ca Romania renunta la exercitarea juristictiei sale penale asupra militarilor americani in cazul in care acestia comit fapte incriminate de jurisdictia romana. In cazul in care aceste fapte sunt foate grave, acordul prevede ca Romania poate reveni asupra acestei masuri. In acelasi acord Romania se obliga sa asigura securitatea fortelor americane aflate pe teritorul sau dar recunoaste dreptul fortelor armate ale SUA de a riposta independent in cazul in care ar fi amenintate, pentru instaura "disciplina" in zonele unde aceste forte sunt localizate. Acordul, semnat pe o durata nedeterminata este asemanator cu documentul convenit de SUA cu NATO pentru tarile Europei Occidentale unde Statele Unite au baze militare. Sosirea militarilor americani la Constanta este, deci, reglementata in baza aceluiasi acord care a facut posibil sorirea sau plecarea trupelor KAFOR. Diferenta sta in context. Soldatii americani nu se pregatesc astazi pentru mentinerea pacii, ci pentru inceperea razboiului.
Este Romania in razboi? Va fi atacat Irakul de la bazele din Romania? Acestea au fost intrebarile afalte pe buzele tuturor in ultimele zile. Oficialii romani de cel mai inalt nivel afirma ca nu. Ministrul Apararii Ioan Mircea Pascu declara recent ca trupele americane nu vor folosi Aeroportul Kogalniceanu pentru lansarea unui eventual atac asupra Irakului. Si aducea un argument simplul si clar:  pe aeroport se afla numai avioane de transport.
"Pe aeroportul Kogalniceanu se afla numai avioane de transport, nu este vorba de operatiuni de atac, deoarece nu este echipamentul necesar, sunt numai oameni si echipament aflati in tranzit", a precizat Pascu. Surse din MApN au declarat ieri Ziarului Financiar ca pe Kogalniceanu ar putea, teoretic, ateriza si avioane de bombardament cu o mare autonomie de zbor care sa fie folosite pentru atacarea Irakului. "Dar nu este cazul", afirma sursele mentionata. Potrivit lui Pascu, autoritatile romane urmaresc "cu atentie" ceea ce se intampla in Consiliul de Securitate al ONU, pentru ca, "pana la urma, lucrurile de acolo vor debloca situatia existenta pe teren". Oficialitatile refuza insa, din considerente usor de inteles, sa divulge numarul militarilor prezenti in Romania. Este posibil ca nici sa nu-l cunoasca deocamdata, intrucat, potrivit acordurilor in vigoare autoritatile americane nu sunt obligate sa notifice, in prealabil, autoritatilor romane dimensiunea prezentiei lor in zonele convenite prin acordul SOFA. Si, potrivit aceluiasi acord, vamesii romani nu le pot cere americanilor pasapoartele pentru verificare lucru care ar putea stabili cu exactitate numarul lor.
La randul sau, ministrul de Externe, Mircea Geoana, a declarat ca trupele americane se afla doar temporar la Constanta, tranzitand teritoriul Romaniei spre teatrul de operatiuni din zona Golfului, si nu vor folosi baza aeriana Mihail Kogalniceanu pentru operatiuni ofensive contra Irakului.
El a adaugat ca Romania nu se simte amenintata in legatura cu securitatea sa, pentru sprijinul acordat SUA in conflictul din Irak intrucat garantiile de securitate de care beneficiaza din partea statelor membre NATO si a Statelor Unite, ca principal actor al Aliantei, sunt "reale, perpetue si de actualitate". Faptul ca tara noastra nu este inca membru al NATO nu face ca aceste garantii sa fie "mai putin puternice", a declarat, ieri, ministrul de externe Mircea Geoana, comentand ultimile evolutii ale crizei irakiene.
Pe de alta parte, premierul Adrian Nastase a recomandat, marti, ca afirmatiile legate de criza din Irak si de implicarea Romaniei in acest conflict sa fie formulate intr-un mod precaut. Intrebat daca exista posibilitatea ca Irakul sa fie atacat din Romania, in cazul in care Turcia nu va pune la dispozitia Statelor Unite bazele sale militare, Adrian Nastase a afirmat ca nu doreste sa se pronunte asupra acestei situatii inainte ca Romania sa fie nevoita sa ia o decizie.
"Nu fac speculatii cu ce ne-ar putea cere NATO sau SUA. E o perioada exploziva in plan international, cu dezbateri fierbinti si tensiuni la nivelul membrilor Consiliului de Securitate al ONU. Putem genera tot felul de comentarii si reactii si nu as vrea sa vorbim inainte ca un anumit lucru sa se intample si inainte de a fi nevoie sa luam o decizie", a spus Nastase.

Mana cereasca pentru terti
"Cetatenii americani si firmele americane, cetatenii sI firmele din state terte, precum si corporatiile care servesc exclusiv fortelor Statelor Unite ale Americii, sau orice subunitate a acestora vor fi exceptate de la legile si reglementarile romane, cu respectarea termenilor si conditiilor angajarii lor si a autorizarii si inregistrarii societatilor comerciale. Astfel de furnizori vor fi, de asemenea, exceptati de la toate impozitele pe venit si pe profit care decurg din furnizarea catre fortele Statelor Unite ale Amercii de bunuri siservicii sau din construirea de facilitati" - Art. 22 din tratatul SOFA semnat de Romania cu SUA.

Americanii prin aer, NATO pe uscat
Declaratiile autoritatilor romane sunt de inteles. Pozitia geografica a Romaniei desi nu exclude un atac direct impotriva Irakului este "surclasata" de pozitia Turciei, aflata in imediata apropiere a teatrului operatiunilor. De altfel, Turcia si-a negociat la sange participarea la razboi. Guvernul de la Ankara a semnat, recent, cu SUA un acord prin care Turcia primeste ajutoare economice in valoare de sase miliarde de dolari si un credit incrucisat de 8,5 miliarde de dolari, in schimbul stationarii trupelor americane pe teritoriul turcesc. Mai mult Ankara a primit asigurari ca, dupa finalizarea conflictului, SUA nu vor permite crearea unui nou Kurdistanului - stat impartit de mai bine un secol intre Turcia, Irak si Siria. In schimb, Ankara va permite instalarea pe teritoriul Turciei  62.000 de militari americani pentru o eventuala ofensiva terestra. Acordul semnat de cele doua guverne va fi examinat, astazi de Parlamentul de la Ankara dar este putin probabil ca el sa fie respins.
Mai mult, Turcia a primit garantii din partea NATO ca va fi aparata de  Alianta in cazul in care va fi atacata de Irak. Alianta se pregateste sa-si disloce tehnica militara in aceasta tara. Parlamentul ungar, a aprobat, deja, la inceputul saptamanii tranzitarea teritoriului Ungariei de catre transporturi NATO, destinate apararii Turciei. In mod automat, pentru a ajunge la destinatie, acestea trebuie sa tranziteze si Romania si Bulgaria, dat fiind refuzul Austriei de a permite acest lucru fara un acord ONU.
O alta posibilitate ar fi ca tehnica sa fie imbarcata direct din portul Constanta dar comandorul Tiberiu Fratila a declarat, ieri, pentru Ziarul Financiar, ca, deocamdata, americanii nu au cerut sa foloseasca si infrastructura portuara. Pe langa baza militara din Romania fortele armate ale SUA si-au instalat o unitate militara si in Bulgaria, la baza Sarafovo, de pe malul Marii Negre unde marti au inceput sa soseasca primele avioane de transport Hercule -130. Ca si in cazul Romaniei, acestea decoleaza de la bazale americane din Germania. Aceasta deocamdata, pentru ca in viitorul imediat sunt asteptate sa soseasca in noile locatii transporturi cu tehnica militata de la bazele americane din Italia, lucru care a produs mania pacifistilor. Autoritatile italiene au avertizat ca vor recurge la forta impotriva acestora, dupa ce, in ultimele zile mai multe trenuri care transportau armament american din Italia spre bazele NATO din Turcia au fost intarziate de pacifisti.  Este vorba de circa zece garnituri care transporta armament american de la baza Camp Darby spre granitele cu Irakul si care ar urma, potrivit autoritatilor italiene sa tranziteze fosta Iugoslavie, Romania si Bulgaria. Liderii activistilor au declarat ca "sunt in curs contacte cu Bucuresti si Sofia" pentru organizarea unor manifestatii similare dar deocamdata, in Romania, nu s-a inregistrat nici un protest impotriva prezentei militare americane.

Salvarea hotelierilor
Cu cateva zile in urma, intrebat daca Romania va beneficia de unele avantaje din partea americanilor, ministrul Aparatii Ioan Mircea Pascu a afirmat ca, din punctul sau de vedere, lucrurile nu ar trebui privite "atat de mercantil", ci mai ales sub forma unei "asigurari de securitate" pe care tara noastra o face la o companie numita NATO, care isi onoreaza obligatiile in cazul in care e nevoie, dar cu conditia ca asiguratul sa-si plateasca polita de asigurare.
Totui, exista si oameni care "profita", in sensul bun al cuvantului, de pe urma venirii militarilor americani. Acestia sunt hotelirii de pe litoral si firmele din zona care presteaza servicii pentru armata SUA. Pentru ca, langa baza 57 de la Kogalniceanu unde s-au instalat din prima zi, militarii americani s-au ocupat, in ultimile zile in mai multe hoteluri din Mamaia - o adevarata mana cereasca pentu hotelieri a caror localuri sunt goale in perioada de iarna. In ultimile zile, in hotelurile Perla si Central-Palas din Mamaia au continuat sa vina transporturi de autocare cu militari americani. Potrivit acordului SOTA, locatiile sunt pazite de trupe speciale si de santinele ale armatei si trupelor speciale romane, ceea ce da statiunii un aer de zona sub asediu.
Primii soldati au fost cazati deja la Perla, iar ceilalti hotelieri asteapta inca rezultatele analizelor facute de specialistii US Army la sfarsitul saptamanii trecute. Autoritatile militare romane nu dau nici o informatiei despre numarul militarilor americani care vor mai sosi la Mamaia. Surse din statiune au declarat, insa, ca pe langa hotelurile responsabilii americani au mai vizitat, in ultimile zile Best Western Savoy, Iaki, Scandinavia, Perla, Parc sau Flora, ceea ce ar putea fi un indiciu ca numarul militarilor va spori.

Baze americane permenente?
Prezenta militarilor americani in Romania, usor exotica la aceasta vreme, ar putea sa devina, in viitor, un fapt cotidian. In fata opozitiei Germaniei fata de razboi SUA se gandesc sa-si mute bazele din aceasta tara mai spre Este. Prima vizata este Polonia dar si Romania sI Bulgaria.
Autoritatile americane urmau sa discute aseara, potrivit Washington Post mutarea bazelor din Germania in sprijinul acestei initiative venind si expertul Tom Donnelly care va recomanda probabil ca noile baze sa fie amplasate in Polonia, Romania si Bulgaria.
Transferarea bazelor Germania, care adapostesc circa 70.000 de militari, este, de mai multi ani, un subiect de preocupare pentru Pentagon. In primul rand este vorba de apropierea de Orientul Mijlociu, regiune care reprezinta acum principala zona de conflict. Pe de alta parte, intretinerea bazelor din Germania implica costuri ridicate iar populatia acestei tari nu este prea entuziasmata de prezenta militara straina si se opune vehement unui razboi in Irak.
In Europa de Est, costurile sunt mult mai reduse, iar bazele ar putea fi reorganizate pentru deplasarea unor efective mai mari pe perioade scurte de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO