Analiză

Are sau nu bugetul public suficienti bani pentru majorarea pensiilor?

Are sau nu bugetul public suficienti bani pentru majorarea pensiilor?

Click pentru imaginea intreaga

10.07.2007, 19:36 15

Bugetul pensiilor de stat traverseaza cea mai buna perioada din ultimii 17 ani. Anul trecut, bugetul asigurarilor sociale de stat a inregistrat cel mai mare excedent din ultimii 17 ani, adica 506 mil. euro. Anul acesta, supraperformanta de colectare s-ar putea repeta: dupa primele cinci luni, bugetul de pensii sta pe un surplus de 179 mil. euro, fata de 101 mil. euro in primele cinci luni din 2006.
Daca ritmul de crestere al surplusului bugetului de pensii se pastreaza pe tot parcursul anului, acesta ar putea ajunge la aproape 900 mil. euro. Conform calculelor Ministerului Economiei si Finantelor, majorarea pensiilor are nevoie de 2,2 mld. euro, din care probabil jumatate vor fi luati de la bugetul de stat.
Pensia medie de stat a depasit anul acesta pentru prima data pragul de 100 de euro, ramanand insa la o treime din nivelul salariului mediu net pe economie. In ultimii 17 ani, pensia medie a pierdut aproape continuu teren in fata salariului mediu, ajungand in prezent la 36% din acesta. Daca va fi aplicata, legea majorarii pensiilor ar readuce punctul de pensie la 45% din salariul mediu, fata de o treime, cat este in prezent.
Poate sustine bugetul majorarea pensiilor? Veniturile bugetului de pensii au crescut in primele cinci luni ale anului cu 26% (exprimate in euro). Daca acestea pastreaza acelasi trend, vor putea acoperi doar jumatate din banii necesari masurii.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a estimat ca restul de bani pot veni din cresterea economica si doar o mica parte din subventii de la bugetul de stat. Analistii sunt insa reticenti si spun ca avansul economic nu va duce automat la venituri bugetare mai mari, fie la bugetul de stat, fie la cel de pensii.
Bani mai multi la bugetul pensiilor ar putea fi adusi de majorarile salariale si de cresterea numarului de angajati. Salariul mediu net pe economie a crescut cu 20% anul trecut (exprimat in euro), iar anul acesta ar putea avea loc o majorare de cel putin 30%, ajutata inclusiv de aprecierea puternica a leului fata de euro.
Cat despre cresterea numarului de salariati, aceasta nu va depasi cel mai probabil 2%-3% pe an, daca urmeaza trendul inceput in 2004-2005. De atunci, numarul angajatilor din economie a crescut cu circa 125.000 pe an.
O alta sursa de finantare a masurii, prevazuta chiar de legea majorarii pensiilor, este eliminarea plafonului de calcul a contributiilor de asigurari sociale de stat, alaturi de includerea in acest plafon a primelor si stimulentelor incasate de functionarii publici. Specialistii au contestat insa aceasta masura, estimand ca nu va acoperi decat o parte infima din necesarul de finantare.
Mai mult, pe piata au aparut saptamana trecuta informatii conform carora statul ar putea percepe contributii de pensii (CAS) si pentru veniturile realizate din alte surse decat munca - de la dividende la drepturi de autor. Informatiile au plecat de la o declaratie a premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a precizat ca angajatii vor plati CAS pentru toate veniturile realizate. De altfel, legea de majorare a pensiilor prevede schimbarea bazei de calcul pentru CAS de la "salariul brut" la "venitul brut", lasand loc unor interpretari. Ministrul Vosganian a infirmat apoi toate aceste speculatii. In plus, legea prevede ca sunt necesare norme de aplicare a masurii, care ar putea aduce clarificari suplimentare privind sursele de finantare a majorarii pensiilor.
Pe plan politic, subiectul majorarii pensiilor este cu atat mai controversat. Dupa votul din Parlament, cand toate partidele au votat in unanimitate masura, a inceput lupta de revendicare a paternitatii acesteia. Legea insa nu este inca promulgata, iar presedintele Traian Basescu a intarziat ieri sa-si faca public punctul de vedere.
Presedintele avea ieri programata o intalnire cu consilierii economici de la Cotroceni, pentru a decide daca promulga legea majorarii pensiilor si in ce conditii. Initial, Presedintia a subliniat nevoia unor surse de finantare mai strict precizate in lege, pentru a fi promulgata.
Pana la inchiderea editiei insa nu fusese comunicata nicio decizie in acest sens din partea Administratiei Prezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO