Analiză

9.000 de români au mers în vacanţă în staţiunea Antibes Juan les Pins de pe Coasta de Azur. Galerie Foto

9.000 de români au mers în vacanţă în staţiunea Antibes Juan les Pins de pe Coasta de Azur

9.000 de români au mers în vacanţă în staţiunea Antibes Juan les Pins de pe Coasta de Azur

Autor: Mirabela Tiron

27.04.2013, 14:10 1192

Dacă Nisa şi Cannes nu mai au nevoie de promovare pentru a atrage turişti, având notorietate internaţională, Antibes Juan les Pins, o staţiune cu plaje întinse pe 25 de kilometri între aceste două oraşe, mizează pe un mix de evenimente pentru a atrage vizitatori: de la expoziţii de antichităţi, show de iahturi şi chiar un  festival anual de jazz, care adună cele mai importante nume din industrie.

Cele mai recente date arată că 9.000 de români au venit în vacanţă în această staţiune, faţă de 7.900 de persoane în 2010, unde au petrecut în total 25.000 de nopţi. Capacitatea de cazare în cele 68 de hoteluri din Antibes Juan les Pins este de 2.400 de camere.

Deşi nu are aceeaşi reputaţie ca staţiunile din apropiere, în Antibes Juan les Pins un sejur de şase nopţi la un hotel de patru stele, de exemplu Royal Antibes, începe de la 500 de euro de persoană (de la 1.000 de euro camera dublă) doar pentru cazare în luna mai, potrivit datelor de pe site-ul de rezervări booking.com. Dacă se mai adaugă costul cu biletul de avion şi mâncarea, dar şi costul cu vizitele la obiectivele turistice, atunci tariful se ridică uşor la 1.000 de euro de persoană, potrivit calculelor ZF. Tariful unei mese de prânz variază între 10-20 de euro, o cafea costă 2-2,5 euro iar un şezlong pe o plajă privată 20-25 de euro pe zi.

Câteva mii de vizitatori atrage doar expoziţia de iahturi care se organizează în Antibes Juan les Pins anual în portul Vauban şi cea de antichităţi, în care se vând obiecte de mobilier, bijuterii, statui cu preţuri începând de la câteva mii de euro. Mai mult, staţiunea atrage şi prin muzeul lui Picasso şi parcul marin  Marineland, ce primeşte un milion de vizitatori anual, biletul de intrare costând 38 de euro pe zi.

„Turiştii vin de peste tot, anul trecut însă numărul lor a stagnat la nivelul din 2011. Organizăm diverse evenimente pentru a atrage turişti, festivaluri, concerte“, a spus Beatrice Divita, agent de presă în cadrul biroului de turism al staţiunii Antibes Juan Les Pins de pe riviera franceză.

În staţiunea Antibes Juan les Pins restaurantele din centrul vechi al oraşului erau pline de turişti la prânz şi la cină, în aprilie.  Hotelurile sunt moderne şi luxoase (cinci hoteluri sunt clasificate la cinci stele), niciunul nu este în paragină sau cu aspect neîngrijit.
 
Francezii investesc milioane de euro în facilităţile oferite turiştilor, de la piscine, la restaurante cu preparate sofisticate şi camere moderne. Marianne Estene Chauvin, proprietara a două hoteluri de cinci stele din Antibes Juan les Pins, respectiv Hotel Belles Rives şi Hotel Juana, cu 83 de camere în total, spune că anual obţine venituri 10 milioane de euro, după ce a investit constant în modernizarea unităţilor hoteliere şi promovarea lor. Aceleaşi venituri le obţine în România omul de afaceri Josef Goschy, proprietarul a  opt hoteluri pe litoralul românesc (cu 1.250 de camere) şi a 17 hoteluri în ţară, toate fiind construite înainte de Revoluţie. Investiţii semnficative în modernizare nu s-au făcut, unele unităţi fiind chiar închise.
Coasta de Azur, una dintre cele mai cunoscute destinaţii turistice din Europa, atrage anual 12 milioane de turişti, care cheltuiesc aproape 5 miliarde de euro pe vacanţe în staţiunile din această zonă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO