Aleph Story

ALEPH STORY: Un an de criză. Cine a pierdut şi cine a câştigat. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Irina Ursu, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

15.03.2021, 18:15 392

Adelina Mihai: Am încheiat primul an de pandemie, sperăm că este şi ultimul. Tragem linie astăzi şi facem un bilanţ al câştigătorilor şi perdanţilor din acest an. Cine a câştigat cel mai mult din această criză economică generată de o criză de sănătate?

Irina Ursu: Cei mai mari câştigători ştim că sunt firmele de food-delivery, companiile care livrează tot felul de bunuri, cei din retail, cei care au reuşit să se adapteze la zona de e-commerce, care a mers foarte bine. Era şi normal, cumva, pentru că totul fiind închis şi de teama de îmbolnăvire, toată lumea a făcut cumpărături online. Vorbim aici şi de industria de gaming şi sectorul IT.

Sectorul IT a crescut, dar nu foarte mult, doar 0,6% anul trecut, în schimb studiourile de jocuri video chiar au dat lovitura anul acesta. Avem şi pierzători, ştim, industria HoReCa este poate cea mai vocală în această perioadă, a înregistrat pierderi uriaşe, undeva la 70-80% din ceea ce înregistrase cu un an în urmă şi am mai avut pierderi care nu se văd neapărat în bani, şi aici vorbim de educaţie, pentru că, deşi am fost forţaţi să ne digitalizăm, nivelul de digitalizare putem spune că nu a atins nişte cote satisfăcătoare, iar acest tranfer al educaţiei în online a fost mai degrabă o simulare, nici pe departe nu putem vorbi despre performanţă.

E clar că, iată, avem o generaţie care a avut un an sacrificat şi pe lângă lipsa performanţei din educaţie ne alegem şi cu foarte multe probleme de ordin social. Pentru că ştim că i-a afectat foarte mult lipsa interacţiunii cu colegii. Numărul cazurilor de depresie, inclusiv în rândul adulţilor dar şi al copiilor a crescut masiv.

Un studiu Ipsos, făcut recent spunea că undeva la 56% dintre femei şi 49% dintre bărbaţi s-au confruntat cu depresie, anxietate, inclusiv în zona de work from home. Pentru că a trebuit să stăm toţi închişi între patru pereţi, unul să lucreze, unul să facă şcoala online. Rolurile nu mai erau foarte bine stabilite, când eşti mamă, când eşti angajat, când eşti profesor. Deci, din punctul ăsta de vedere am avut foarte mult de suferit şi am avut de suferit şi din punct de vedere sanitar, pentru că, mai mult decât oricând, ni s-au arătat limitele pe care le are acest sistem. La câteva luni tot apărea ba câte un incediu, ba oameni care mureau în spital, crize de gestionare.

 

 Adelina Mihai: Inclusiv criza măştilor şi a echipamentelor de la începutul pandemiei. Ne amintim cu toţi când dădeam 200 de lei pe o cutie de măşti care astăzi costă 20-30 de lei.

Irina Ursu: Da, au fost foarte multe lucruri, iar dacă ne uităm la nivel global, OMS spunea că trauma mintală pe care a lăsat-o această pandemie şi încă o lasă este mai mare decât cea trăită de cei care existau după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar efectele asupra sănătăţii mintale se vor vedea în timp în anii ce vor urma, nu neapărat acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO