Aleph Story

ALEPH STORY: Milionul de români “repatriat” de pandemie este doar în declaraţii. Ce spun cifrele? O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct ZF şi Ioana Răduca, head of content Aleph News

27.05.2021, 18:44 684

O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct ZF, şi Ioana Răduca, head of content Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Vorbim astăzi despre o cifră. Despre milionul de români care s-ar fi întors în ţară. O cifră cu care defilează autorităţile de la noi din ţară, a fost folosită de premierul Florin Cîţu, el a văzut 1,3 milioane de români care s-au întors în ţară şi s-au şi angajat deja în IT, ministrul muncii Raluca Turcan a vorbit şi ea despre o cifră asemănătoare, ar fi în jur de un milion de români care s-ar fi întors în ţară anul trecut, cifră care nu se regăseşte de altfel în nicio statistică oficială.

Ioana Răduca: Îmi place cum sună. E foarte frumos şi au explicat cei doi ce face milionul acesta de români dacă tot au venit în ţară? Că eu nu am văzut pe nicăieri.

 

Dana Ciriperu: E important că s-au întors. Cum spunea, Florin Cîţu chiar a menţionat că unii dintre românii ăştia întorşi în ţară s-au angajat în IT, ştie dânsul. Pe de altă parte, într-o solicitare trimisă de noi, Ziarul Financiar, la care avem ăspuns de la ministerul Muncii. O să citesc exact ce au explicat cei de la ministerul Muncii, pe lângă faptul că ne explică faptul că libera circulaţie şi dreptul de a munci în UE sunt drepturi de bază ale cetăţenilor, aşadar nu există acte.

Ioana Răduca: Traduc eu: e foarte complicat să numărăm, aşa.

 

Dana Ciriperu: Deci toată această polologhie, dar nu avem dae, însă, potrivit unui studiu care a fost prezentat şi în presa internaţională, deci, dintr-o dată acest studiu are greutate pentru că a fost prezentat şi în presa internaţională.

Ioana Răduca: Păi presa parcă era neserioasă. Nu a spus inclusiv premierul Cîţu că nu ne-am civilizat în ultimii 30 de ani?

 

Dana Ciriperu: Nu, noi nu.

Ioana Răduca: A, deci ziariştii sunt buni doar dacă eşti din străinătate.

 

Dana Ciriperu: Presa internaţională a prezentat acest studiu potrivit căruia 1,3 milioane de români ar fi revenit în ţară. Asta spune ministerul Muncii într-un răspuns scris la o solicitare. Nu spun autorul studiului, pe ce eşantion se bazează, de unde au venit datele, dar e un studiu care a fost prezentat în presa internaţională. Datele pe de altă pare, cele pe care le are ministerul Muncii arată că în 2020 s-au înregistrat 1.889 de persoane care s-au întors din străinătate.

Ioana Răduca: Şi ne luăm de la atât? E o diferenţă mică între 1,3 milioane de români întorşi în ţară şi 1.889, ai spus, care e diferenţa.

 

Dana Ciriperu: Nu e nicio diferenţă şi atunci putem defila liniştiţi cu milionul.

Ioana Răduca: Tot cu unu începe, nu? Sincer nici nu ştiu care să fie reacţia corectă, dacă e de râs sau e de plâns, dacă e de dat cu capul de pereţi, pentru că în final povestea asta nu îţi arată altceva decât din nou lipsa de respect a celor care conduc în această ţară faţă de cifre, faţă de precizie. În ţara asta nu ai statistici pentru nimic. Lucrăm pe estimări, pe bâjbâite, ne dăm toţi cu părerea, nu avem date concrete, nu avem analize, nu avem strategii. Nu avem nimic. Şi atunci. Repet, să râzi, să plângi? Când vezi din nou o astfel de ovadă. Eu uneori stau şi mă gândesc cum funcţionăm. Adică e greu de crezut că ţara asta mai stă în picioare. Că totuşi, mai multe sectoare ale statului încă rezistă, în condiţiile în care tu nu ştii nimic. Şi acum mi-am amintit că tot de la ministerul Muncii am primit recent un răspuns, am vorbit noi la Aleph News despre asta. Întrebasem câte dintre ministerele din această ţară au trimis până acum, aşa cum ceruseră şi Cîţu şi Turcan, lista cu salariile şi sporurile care se plătesc în ministere şi de unde se pot face reduceri. Şi răspunsul a fost, pe de o parte, că nu există o centralizare pentru că ministerul sănătăţii şi ministerul cercetării şi al digitalizării au cerut amânări. Dar pe de altă parte, că din datele strânse până acum nu se pot face analize pentru că legea cadru nu permite, nu dă voie să te uiţi la cifrele pe care teoretic tu le administrezi. E greu de crezut, dar asta se întâmplă. Adică statul nu ştie nici măcar pe ce dă banii, nu ştie la ce această oră foarte precis, şi va dura, după spusele doamnei Turca, până în 2022 doar ca să adune cifrele exacte cu salariile plătite la stat, cu sporurile şi cu funcţiile pentru care sunt atribuite aceste remuneraţii. Este, nici nu ştiu cum să spun. Şi mai ales dacă îţi aminteşti cifra despre care aţi tot vorbit la ZF că media salariilor de la stat este cu 70% mai mare faţă de cea de la privat, cred că aici se încheie orice fel de discuţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO