Aleph Story

ALEPH STORY: Investim sau nu la bursă. O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF şi Costi Mocanu, editor-prezentator STIU

12.01.2021, 18:15 1213

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF, şi Costi Mocanu, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: De ce să investeşti la bursă? Cât poţi să câştigi sau cât poţi să pierzi? După căderea din martie anul trecut când a venit pandemia peste noi, toate bursele din întreagă lume au recuperat extraordinar, au adus nişte creşteri fabuloase în România. De atunci Bursa la Bucureşti a crescut cu aproape 60%. În acest an, bursa pe indicele BET, care este principalul indice bursier, are un plus de 4% aproape. Într-o săptămână, dacă facem un echivalent anual înseamnă mai mult.

 

Costi Mocanu: Înseamnă trei ani de banca. În iulie anul trecut povesteam despre Nio, pe care îl descoperisem citind despre viitorul maşinilor electrice. La momentul acela era 7 dolari, iar acum este 58 de dolari. Dar milioanele astea şi toate procentele se aplică în funcţie de banii şi dimensiunea investiţiilor pe care le faci.

 

Cristian Hostiuc: De ce să investeşti la bursă? Cineva care nu a investit, nu a auzit, de ce să investească?

 

Costi Mocanu: Pentru că banii trebuie să lucreze. Şi oamenii, sigur, nu trebuie să calce cu toţii pe drumul acesta riscant, e adevărat, al investiţiei directe într-o anumită acţiune. În ceea ce priveşte Tesla. Sunt deja în America „teslanarii”, nu mai sunt milionarii. Sunt milionari făcuţi de Tesla. Dar americanul are altă conştiinţă investiţională. Acolo toată lumea are spirit de antreprenor. Dacă are 100 de dolari, merge şi o investeşte. O bagă în viitorul lui. Pune banii la lucru. Asta trebuie să îi domine şi să îi anime şi pe români. Şi repet, nu trebuie să citeşti tot timpul, să te informezi, să vezi ce este la modă sau nu. Fonduri de investiţii administrate de bănci. Băncile prezente în România te pot ajuta, pot ajuta banii tăi pe care îi poţi economisi în fiecare lună. Cine poate să economisească, evident. Să producă mai mult decât această referinţă pe care am făcut-o şi noi şi anume dobânda pe care o dă banca. Eu am constatat că există un apetit investiţional al românilor, dar este în mod evident o lipsă cruntă de informaţie şi de dimensiune, de deschidere. Unde vedem asta? Visul românului - îmi cumpăr un apartament şi îl închiriez. Asta e o investiţie.

 

Cristian Hostiuc: Da, şi înainte de venirea pandemiei şi prăbuşirea chiriaşilor, numărului de chiriaşi era undeva la 7% pe an. Ceea ce, dacă investeşti într-o acţiune să spunem Blue chip de la noi, de stat cum este Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Petrom, atâta este şi dividendul.

 

Costi Mocanu: Atâta este şi dividendul, mai poate să crească şi acţiunea, dar asta de care ai spus, Transgaz, Romgaz, Transelectrica, sunt cu toate acţiuni a căror evoluţie este clar influenţată politic, de ce se întâmplă la Palatul Victoria. Dacă statul are nevoie de bani, cere dividend mare din profit, dacă nu are nevoie de bani, îl lasă acolo.

 

Cristian Hostiuc: Din toată experienţa ta, când vrei să investeşti la bursă care este câştigul la care te raportezi şi când, să spunem, ai câştigat de ajuns şi începi să vinzi şi aştepţi alte vremuri mai bune?

 

Costi Mocanu: Eu cred că sistemul de referinţă trebuie să fie cel pe care îl oferă băncile. Dobânzile  pe care le oferă băncile la depozit.

 

Dacă îţi propui la finalul unui an să rămâi cu un procent mai mare decât aceste criterii de referinţă, ăsta ar fi primul pas. Eu cred că un 10% este foarte bine. Acum mă întrebi când să vinzi.

 

Cristian Hostiuc: Da, este întrebarea tuturor. Este cea mai grea decizie când să vinzi o acţiune care creşte sau începe să scadă şi îţi iei pierderea şi aştepţi vremuri mai bune.

 

Costi Mocanu: Ca să fii prudent este bine să investeşti în ETF-uri.

 

Cristian Hostiuc: Sunt instrumente care au la bază acţiuni în spate.

 

Costi Mocanu: Sunt practic un buzunar. Sunt ca o pizza în care pui foarte multe ingrediente, ai şi puţin Apple, ai şi puţin Microsoft, Google şi apare şi Alphabet acolo în diferite proporţii. Avantajul este că în momentul în care pieţele cad, ele fiind alcătuite dintr-o sumă, dintr-un mix de acţiuni, prăbuşirea lor nu este atât de mare. Acţiunile individuale pot cădea şi cu 10-15% chiar mai mult într-o zi. Şi e şocant să vezi în portofoliul tău că se întâmplă aşa ceva. În egală măsură, apreciere acestor instrumente nu este atât de spectaculosă. Astăzi mă uitam că Nio a închis vineri cu vreo 8,9% în creştere. Astăzi în premarket este 11% creştere, pentru că au lansat un model nou. Ţi-aş răspunde, că m-ai întrebat când să vinzi. Warren Buffett, care este oracolul, este cel ale cărui cuvinte sunt absorbite de toată lumea, sunt urmate cu sfinţenie şi toţi îl întreabă „maestre ce să fac ca să câştig?”. Un tip fabulos, care a donat peste 30 de miliarde de dolari. Omul nu face bani pentru el, ci să-şi ţină mintea liberă. Şi omul ce face? Donează, e interesant. El a spus „dacă mă veţi întreba care este evoluţia burselor, am să vă spun întotdeauna acelaşi lucru”. Întotdeauna vor creşte. Pe termen lung bursele vor creşte, asta o să fie foarte clar. Exact, odată la nu ştiu cât timp se întâmplă ca ele să scadă fiind influenţate de contextul politic, de contextul economic, de o prăbuşire majoră a unei chestiuni care să tragă după ea toată economia mondială, cum a fost Lehman Brothers. Alea sunt nişte supape prin care degajă energii. Cade 10 - 15% cum a fost cazul lunii sfârşit de februarie, început de martie, perioada de start a crizei mondiale numită Coronavirus. Atunci bursele s-au prăbuşit. Cădeau 10% pe zi. Intrau în funcţiune pe Rasdaq, pe Dow Jones. Acele bariere pe care bursele le-au făcut şi anume, dacă pică 10% se opreşte tranzacţionarea pentru un sfert de oră, ca oamenii să se liniştească. Dar pe termen lung, să mă întorc la Buffett, ele cresc. Depinde ce obiectiv are fiecare. Dacă cineva vrea să trăiască din lucrul ăsta este bine să caute nişte acţiuni sau nişte instrumente care plătesc dividende, le plătesc regulat. Au o tradiţie de zeci de ani în plata dividendelor şi o creştere sănătoasă a dividendelor, dar sunt acţiuni care de regulă nu se apreciază pe model Nio. Anul trecut în ianuarie, Nio era 2 dolari acum este 58. A crescut circa de 30 de ori. Aceste instrumente nu se apreciază în felul ăsta, dar îţi aduc un venit constant. Titlurile de stat sunt cele mai sigure investiţii. Aşa sunt considerate de către piaţă. Investiţiile în datoriile pe care statele le fac.

 

Cristian Hostiuc: Care este potenţialul de creştere a bursei de la Bucureşti? Tu urmăreşti mai mult pieţele externe, piaţa americană, piaţa Europeană, decât Bursa de la Bucureşti. Care este potenţialul? Dacă te uiţi la acţiunile noastre mai pot să crească, mai aduc valoare?

 

Costi Mocanu: Da. Eu când vorbesc despre Bursa de Valori de la Bucureşti nu vreau să mă refer la ceea ce este listat acum. Eu vreau să mă gândesc la acţiunile care vor fi listate în viitor. Eu mă aştept că marii antreprenori români să înceapă să îşi listeze acţiunile pentru că bursa este locul în care te duci şi găseşti parteneri. Iei bani pentru ideea pe care ai avut-o la un moment dat şi cu banii ăia îţi dezvolţi alte afaceri. Poftim, Elon Musk. Deci mă aştept că Dedeman, la un moment dat, să se listeze pe bursă şi să îşi găsească parteneri.

 

Cristian Hostiuc: Dedeman este cel mai mare grup antreprenorial din România, cu afaceri care se apropie de 3 miliarde euro, cu un profit de aproape de 300 de milioane de euro pe an. Ar fi o pâine extraordinară pentru bursă. Dar eu mă refer la acţiunile de acum. Dedeman poate va veni cândva. Crezi că acţiunile care sunt în acest moment au potenţial de creştere?

 

Costi Mocanu: Absolut. În linie cu piaţa. Un răspuns la fel ţi-aş da dacă m-ai întreba ce se întâmplă cu Amazon sau cu Apple. Ţi-aş spune la fel, da, ele vor creşte. Sunt însă penalizate, acţiunile noastre, de lipsa de iniţiativă a statului, lipsa de promovare, lipsa de promovare a bursei, care este asociată. Oamenii nu spun investeşti la bursă, ci joci la bursă. E o greşeală.

 

Acolo te duci şi investeşti. Ai visat să faci un business, nu ai bani să fii proprietar 100% pe acel business dar de câţi bani ai în buzunar cumperi acţiuni şi eşti patron pe acele acţiuni. Îţi testezi capacitatea ta antreprenorială.

 

Cristian Hostiuc: Noi criticăm multinaţionalele, spunem că scot profit din România, ia uite ce profit fac, dar şi tu poţi să fii acţionar la Petrom şi să beneficiezi de proftul respectiv, de câţi bani ai băgat. Ne uităm la ce profit fac băncile în România, şi poţi fi acţionar la Banca Transilvania sau la BRD, la Erste.

 

Costi Mocanu: Au fonduri de investiţii şi sunt bine manageriate.

 

Cristian Hostiuc: Deci, asta nefiind o recomandare de investiţii, cum spun întotdeauna analiştii, tu eşti optimist pentru acest an şi crezi că Bursa de la Bucureşti ar putea să aducă mai mult decât o dobânda bancară sau decât câştigurile de la titlurile de stat.

 
 

Costi Mocanu: Absolut. Revenire economică în orice caz, vaccinarea va readuce oamenii într-o proporţie din ce în ce mai mare la modul „normal” de muncă şi de consum. Asta se va traduce printr-o revenire economică. Revenirea noastră economică, a României, va exista şi datorită evenimentelor, suntem foarte conectaţi cu ce se întâmplă în lume, în America, în Europa de vest în principal. Germania, în noiembrie, a venit cu nişte rezultate foarte bune, nu se aşteptau. Toate acestea vor bucura, şi sentimentul de încredere al investitorilor, şi companiile noastre vor merge tot mai bine.

 

Cristian Hostiuc: Dar întotdeauna trebuie spus că investiţia la bursă presupune câştiguri dar poate presupune şi pierderi.

 

Costi Mocanu: Sunt foarte multe acţiuni. Eu am văzut foarte multe acţiuni care au pierdut peste 90% din valoarea lor.

 

Cristian Hostiuc: Boeing, industria General Electric.

 

Costi Mocanu: GE, sigur că da. Liniile aeriene, American Airlines, Delta Airlines. Toate au fost puternic lovite.

 

Cristian Hostiuc: Dar pledoaria ta este investiţi la Bursă. Nu este un şoc, este o treabă extrem de serioasă şi dacă aveţi aversiune la risc puteţi să luaţi să urmăriţi BET în România, în care sunt mai mult de 10 acţiuni acolo şi unele cresc, altele scad, dar s-ar putea pe medie să va aducă profit.

 

Costi Mocanu: Eu am convingerea, nu am mai verificat de mult dar am aproape certitudinea că şi investiţia directă în titluri de stat, în împrumuturile României, îi aduce omului care decide să facă acest pas un randament mai bun decât dobânzile la depozite.

 

Cristian Hostiuc: Este o diferenţă de un punct procentual, dacă la o dobânda anuală iei 3,5% în cazul cel mai fericit, deci de multe ori iei chiar sub 1% sau sub 2%, ministerul de Finanţe..

 

Costi Mocanu: Şi nu am deloc certitudinea că 3,5% e net, vremea în care la titlurile de stat banii pe care îi primeşti nu sunt impozitaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO