Aleph Story

ALEPH STORY: Îl acceptă USR şi UDMR pe generalul Nicolae Ciucă ca premier plin? O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, STIU (ALEPH NEWS)

08.12.2020, 19:38 413

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

 

O discuţie între Cristian Hostiuc, director editorial ZF, şi Felix Drăghici, editor prezentator la Aleph News - ŞTIU, principalul program al noului post de televiziune.

 

Cristian Hostiuc: Ce a rezultat din aceste alegeri şi mai ales cum se va forma acest Guvern? Cât de greu va fi formarea acestui Guvern? Guvernul este clar stabilit de Iohannis

 

Felix Drăghici: Pare o simplificare destul de mare în aceste alegeri, dincolo de combatibitatea pe care o arată în aceste zile actorii politici. Este Guvernul pe care Iohannis şi l-a dorit, l-a cântat de aprope şase ani, iar în cele din urmă îl pune în scenă. Nu cred că este neapărat cum şi-a dorit . Totuşi PNL vine de la 45% în sondaj la 25%, însă suntem foarte curioşi să aflăm obiectivele acestui guvern, pentru că pe hârtie par toţi foarte generoşi, capabili, oameni serioşi, oameni cu fapte multe în spate. În realitate, ştim că CV-urile sunt foarte sărace şi vedem că ajunge la militari.

 

Cristian Hostiuc: Ce vrea fiecare partid? Ce crezi că va dori PNL-ul? Ce va cere USR-ul ? USR –ul cere foarte multe lucruri, versus procentajul din alegeri, şi mai ales ce va dori UDMR-ul?

 

Felix Drăghici: UDMR-ul au cea mai mare experienţă la guvernare. Ei sunt întotdeauna în cartea de bucate a guvernelor din 19996 încoace. Practic au participat la naşterea primului guvern de coaliţie în Republica România Democrată în 1996. Însă, dincolo de asta vedem emoţia debutantului şi frebilitatea pe care o afişează USR Plus. Evident un partid cu ceva mai multă capacitate din zona corporatistă. Oameni care au condus oameni. Aşa cum vedem clasa politică în momentul acesta, duce lipsă cronică de manageri profesionişti, manageri cu experienţă, pentru că de aceea mă întorc la partea cu  noaptea generalilor pe care o trăim. De fiecare dată ne emoţionăm, simţim, avem sentimentul ordinii şi disciplinei, doar dacă vedem o tresă. Este această emoţionare în faţa tresei pe care o simt românii, armata rămâne o instituţie cu un mare grad de încredere. Însă în acelaşi timp nu e normal pentru că vorbim de capacitatea de a insufla un sentiment al lucrurilor bine făcute pe care îl au deocamdată doar militarii. Când n-a mers treaba la Suceava am dus un militari, iar în momentul în care vaccinarea părea să se transforme într-o bulibăşeală politică a mai venit un medic militar. Acum avem un premier.

 

Cel mai probabil va fi propunerea PNL–ului. Suntem într-un moment ciudat, totuşi este primul om, primul român care a condus o bătălie pe front după al 2- lea Război Mondial. Ajunge să fie premier doar pentru că, să zicem, este favoritul lui Klaus Iohannis. Aşa pare pe hârtie din exprimările de până acum.

Cristian Hostiuc: Dar uite ce spune Dan Barna: „Ca principiu suntem o ţară Europeană şi nu soluţia militară este cea mai bună.” Crezi că USR va avea puterea de a respinge acestă propunere?

 

Felix Drăghici: Dincolo de jocurile politice, hai să rămânem aşa: Obiectivele sunt să faci planuri pentru a cheltui şi să fii aprobat de Uniunea Europeană, de Comisia Europeană, cu 80 de miliarde de euro. Pentru că, aşa cum spunea Adina Vălean, comisar, vine şi ne spune: „băieţi, dacă nu faceţi planul până în 2024, în 2026 se taie aceste fonduri, dacă nu ai planul aprobat în 2024, trebuie să îi cheltui până la finalul lui 2026.” Deci, acum se joacă o mare parte din viitorii 10 - 15 ani de dezvoltare uluitoare a României. Faptul că avem o coaliţie nu este neapărat un lucru extraordinar din experienţele anterioare pentru că, ne uităm puţin pe hârtie, între 2000 şi 2008, România a avut cea mai mare explozie din punct de vedere al resurselor, al capacităţii de creştere, de la 37 de miliarde, ne-am ridicat la 210 miliarde, având doar doi premieri: Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu. Practic, o stabilitate pe care România o caută. Aşa cum spunea Kelemen Hunor în campania electorală, România este o ţară instabilă, cronic instabilă, văzută din afară. Pentru că avem opt premieri în ultimii 10 ani, nu enumerăm interimarii, ne permitem acest lux, chiar dacă au fost foarte mulţi. Sunt foarte multe pauze de guvernare şi nu avem foarte clar obiectivele. În momentul în care avem acest obiectiv, să cheltuim cele 80 de miliarde şi să integrăm în dezvoltarea României, avem drumuri, avem sănătate, avem educaţie pentru că eu cred că lumea s-a schimbat faţă de acum patru, faţă de acum opt ani. Avem un electorat care este foarte foarte solicitant, măcar la nivelul percepţiei publice, pe partea asta de sănătate, modernizarea sănătăţii, construcţia de spitale noi. Oamenii se tem să meargă în spital, asta este realitatea din România. Iar educaţia, ca o mare posibilă monedă de aur pe care o are România, fără nicio legătură cu partidul care a izbucnit în trei luni, că acum trei luni nu existau practic.

 

Cristian Hostiuc: Cei de la PNL ar vrea să împingă ministere, portofoliul de la sănătate şi educaţie, către USR, unde sunt cele mai mari aşteptări ale românilor, şi unde oricine ar fi acolo, din cauza anchilozării sistemelo,r îşi va frânge gâtul.

 

Felix Drăghici: Da, e un mare paradox şi aceasta este România reală, România adevărată, să îi spunem. Momentul în care partidele care se bat pentru bunăvoinţa românilor, pentru vot, pentru capacitatea de a manageria România, de a conduce, de a pune în practică planuri, deci partidele fug de educaţie. Este un moment simbolic pentru anii pe care îi trăim.

 

Cristian Hostiuc: Educaţie şi sănătate.

 

Felix Drăghici: Dar mai ales de educaţie. Practic, nimeni nu vrea educaţia, este locul cu cele mai multe probleme, locul unde mulţi au căzut în genunchi, chiar dacă au încercat să facă unele lucruri, momentul în care plexiglasul, aşa cum spune doamna ministru Anisie, nu a putut să îi salveze, de altfel, profesoară de limba română la liceul Vianu, un Liceul de elită din România, nu numai din Bucureşti.

 

Cristian Hostiuc: Cine îşi va asuma costul politic al realizărilor? Că, bineînţeles, anul 2021 va fi un an de criză economică. Atunci se vor ridica moratoriile de amânare a plăţii ratelor la bancă. Mă uitam foarte puţin pe datele statistice, totuşi s-au amânat plăţi de 48 de miliarde de lei în România. Deci 48 de miliarde de lei, 10 miliarde de euro. Deci aceşti bani trebuie plătiţi din 2021.

 

Felix Drăghici: O lume care resimte foarte mult, fiecare indicator fiind al posibilităţii unei crize, nici măcar nu vorbim despre o criză, cea a comunicării şi advertising-ului, se pregăteşte de o mini criză în 2021, motiv pentru care, tu ştii mult mai multe despre asta, România pare să trăiască într-un scenariu roz, ceea ce nu credem că va fi cazul în 2021 cu siguranţă, nici în 2022. Ne uităm la deficite, la banii pe care, practic, îi împrumutăm an de an şi ne străduim să îi aducem în România fără să fie ai noştri, asta e foarte important. Mi se pare că preşedintele Klaus Iohannis este în poziţia perfectă să plătească această notă, mai ales că este viitorul comisar, Klaus, nu văd de ce nu ar urma o carieră Europeană. Lui i se termină posibilităţile de a deţine vreo funcţie dintr-asta, ceva important în România, motiv pentru care ne va reprezenta sau se va reprezenta cu succes în Europa.

 

Cristian Hostiuc: Apropo de trădări, România este recunoscută pentru trădări, începând cu ne-am trădat conducătorii, oamenii se trădează, avem o istorie. Cine va trăda primul în această coaliţie? Care este o coaliţie destul de rezonabilă, adică este formată doar din patru partide, din trei partide.

 

Felix Drăghici: Eu zic că multe case de pariuri s-ar înghesui la uşa Ziarului Financiar dacă am avea răspunsul acesta, nu îl avem. Este un moment în care încrederea se clădeşte, vorbim despre oameni cu profiluri diferite, vorbim despre USR Plus, care vine din lumea asta corporatistă, a activiştilor, a celor care anunţă, care strigă întotdeauna în social media. Nu ştim ce pot să facă încă. Vedem PNL, cu o mare experienţă, confundat deseori cu marele confrate, marele rival în alegeri PSD, şi cei care întotdeauna au livrat oameni de prim plan, oameni de calitate din punct de vedere al discursului şi al anumitor realizări publice, UDMR. Acum ce să spunem, în cea mai bună postură pentru a se replia pentru un viitor guvern sunt cei de pe poziţia a treia întotdeauna.

 

Cristian Hostiuc: Deci, Ciucă? Viitor premier? Este premier interimar, probabil că va fi nominalizarea pentru noul premier într-un guvern plin şi vom vedea cum se vor descurca aceste partide.

 

Felix Drăghici: Între generalul Ciucă şi seful SRI, Eduard Hellvig, pe cine să preferi? Aceasta este întrebarea în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO