Aleph Story

ALEPH STORY: Dacă guvernul Cîţu nu face acum corecţii bugetare, în 2027 vom fi datori vânduţi pentru că datoria publică va ajunge la 100% din PIB! O discuţie cu Cristian Hostiuc, ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator STIU / Aleph News

07.01.2021, 18:10 5900

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News- ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Comisia Europeană a adresat noului ministru de Finanţe o scrisoare în care îl avertizează că în lipsa unor corecţii bugetare, finanţele publice ale României vor fi în pericol, iar în anul 2027 România va ajunge să aibă o datorie publică de 100% din PIB. În acest moment avem undeva la 47% din PIB. Dacă ajungem la 100% din PIB, e o datorie total nesustenabilă şi se pune problema cum o vom plăti. Ce facem până atunci, să nu ajungem în această situaţie?

 

Felix Drăghici: Până atunci mai avem o rundă de alegeri, şi de preşedinte şi pentru parlament. Dar dincolo de calendarul politic, să spunem că România este într-o situaţi dificilă dintr-un anumit punct de vedere strategic. Vedem că peste tot există câte un Trump, aşa cum spunea şi Donald Tusk, fostul preşedinte al Comisiei Europene. Un individ care ştie cum este să trăieşti cu Trump al tău în curte. Polonia nu este în exemplul nostru pentru că Polonia a avut strategie acum 30 de ani, a ştiut pe ce să mizeze, are companii puternice, companii publice, care sunt foarte transparente din punctul ăsta de vedere, mai ales în comparaţie cu situaţia noastră. Noi, în momentul ăsta, nu ştim pe ce mizăm şi aceasta este cea mai mare problemă pe care o are România la momentul lui 2021 pentru că noi ne întoarcem undeva în urmă cu 50 de ani. Nici măcar căile ferate, este vorba despre autostradă. La noi autostrăzile sunt visurile naţiunii, când asta se întâmpla în urmă cu o jumătate de secol în întreaga lume. Practic, suntem întârziaţi şi acesta este motivul care mi se pare cel mai îngrijorător. Banii pe care îi luăm din lume, pe care îi împrumutăm, îi folosim pentru lucruri care s-ar putea să nu fie cel mai inteligent alese.

 

Cristian Hostiuc: Care nu vor aduce valoare adăugată din care să plătim datoria publică. Lumea nu înţelege cum este cu această datorie publică. Până la urmă această datorie publică este a noastră, a ta, a mea, a celor care se uită la noi, a României.

 

Felix Drăghici: A nepoţilor din nefericire, a fiilor şi a copiilor noştri şi a nepoţilor pentru că în acest moment lumea trăieşte într-un aparent echilibru, lucrurile par să fie rezonabile, salariile se fac 1.000 euro, cum scriau în programele electorale cei care sunt acum la guvern, cât mai repede, de parcă lumea ar refuza să primească un salariu dublat. Te cheamă mâine cineva şi îţi spune: de astăzi iei un salariu de două ori mai mare. De ce? Ce am făcut? Ce s-a întâmplat să merit aşa ceva? Asta este valoarea de piaţă. Despre asta vorbim. Şi România în momentul acesta mizează pe industrii care par doar dintr-un trecut apropiat, în niciun caz nu sunt industrii de viitor, în niciun caz nu părem să avem un departament de creaţie din punct de vedere industrial care să ne ducă într-o zonă a pariurilor inteligente pe care România să le facă. Deocamdată vorbim despre lozinci, România bine educată, România bine guvernată, Cîţu salvează economia şi alte lucruri de genul acesta care sunt vorbe.

 

Cristian Hostiuc: Vorbe. Nu înseamnă nimic. Comisia Europeană, prin această scrisoare adresată noului ministru de Finanţe, spune clar: vrem să discutăm cu voi bugetul pe 2021, bugetul este deja întârziat, şi vrem să vedem care sunt ideile voastre privind echilibrul finanţelor publice. Asta înseamnă, cum traducem noi, corecţii. Pe de altă parte, fostul ministru de Finanţe care a făcut această datorie, de peste 80 de miliarde de lei în 2020, este prim ministrul şi promite mediului de a afaceri că nu vor fi majorări de taxe şi impozite, Codul Fiscal nu va fi modificat şi promite până la urmă stabilitatea, ceea ce este bine.

 

Felix Drăghici: S-ar putea să fie un lucru pozitiv. Dincolo de asta, râdeam pentru că este în acest moment în situaţia de a face corecţii pe propriile promisiuni, ceea ce nu este deloc o situaţie comodă. Dar dincolo de situaţia comică în care România trăieşte de mai mult de 100 de ani, pare să fie specificul naţional, faptul că foarte mulţi oameni vorbesc şi promit multe lucruri pe banii românilor, pe bani publici, pe bani pe care oamenii trudesc din greu să îi facă şi să îşi plătească dările la zi şi nu există nici un fel de responsabilitate. Aproape că acceptăm tacit, fără să ne dăm seama, această joacă stupidă în care fostul ministru de Finanţe, actualul premier, e o situaţie generală despre clasa politică, nu vorbim despre un economist şef de la o banca mare din top 10 din România, dar vorbim despre faptul că "hai ba că am glumit, a fost campanie electorală, nu ştiaţi că minţim, că asta este de fapt regula jocului? Trebuie să minţim cât mai bine, nu neapărat mai mult, astfel încât să căpătăm un vot şi după aia vedem noi ce om face.". Şi, de obicei, această lozincă naţională românească, acel „las-o că merge şi aşa, vedem noi ce-om face”, devine un stil de guvernare.

 

Cristian Hostiuc: Din păcate spaţiul fiscal pe care îl va avea România se va restrânge an de an. În acest an iar ne vom împrumuta cu aproape 100 de miliarde de lei, adică 20 de miliarde de euro pentru a acoperi ce avem minus în acest an, şi la această sumă mai adăugăm şi încă 10 miliarde de euro refinanţarea datoriilor anterioare şi pe urmă lumea se întreabă unde s-au dus banii.

 

Felix Drăghici: Pe culmile disperării vom ajunge de fapt, ca să parafrazăm titlul cărţii lui Cioran, aici sunt culmile disperării pentru că dincolo de faptul că vedem această avalanşă, vizibilă şi anunţată, ea va veni şi va acoperi o parte din viitorul acestor oameni din România pentru că vorbim despre destine, oameni care sunt nevoiţi să plece, să fugă din România într-un mod organizat şi beneficiind de acest sistem al libertăţilor din Uniunea Europeană, să sperăm că va continuă să existe. România este într-un moment în care ar trebui să vorbească mai mult şi mai des despre reforma sistemului public, nu despre îngheţarea salariilor în sistemul public, pentru că îngheţarea nu înseamnă reformă, nu înseamnă indicator de performanţă, nu înseamnă un stat mai bun şi inteligent, care să aducă mai multă valoare.

 

Cristian Hostiuc: Eu mă bucur că s-au îngheţat salariile în sectorul public pentru că altfel situaţia bugetară ar fi fost şi mai dezastruoasă.

 

Felix Drăghici: Pot să te înţeleg dar nu sunt de acord.

 

Cristian Hostiuc: Pe de altă parte, şi în acest an vom trăi din aceste împrumuturi. Să vedem până când ne vor lăsa pieţele financiare internaţionale să ne împrumutăm. Că până la urmă cineva, fie guvernul Cîţu, va da testul cu investitorii, cu pieţele financiare, cei care până la urmă ne împrumută şi ne susţin.

 

Felix Drăghici: Am fost pro alegeri să avem stabilitate, să avem viziune, să căpătăm o distanţă în timp astfel încât să nu mai trăim de pe o zi pe alta, o altă meteahna naţională. Însă, în acest moment am senzaţia că s-a născut o mică aroganţă, o certitudine că nu li se poate întâmpla, că timp de patru ani sunt ei la butoane, acum am venit noi, ce ne întrebaţi atâta, ce primim atâtea întrebări? Aş vrea să rămânem la vorbele lui Florin Cîţu din ziua în care a fost investit, în care a spus: a fost prea multă presiune pe cetăţeni, statul nu l-a tratat pe cetăţean ca fiind egalul său, motiv pentru care trebuie să mergem şi să îndreptăm situaţia. Deocamdată statul se poartă cu noi de parcă am fi câştigaţi pe viaţă să muncim pentru el.

 

Cristian Hostiuc: Şi aşa va fi. Deci, ne vom vedea în 2027 şi vom vedeam cât vom plăti până la urmă din veniturile noastre, care vor fi impozitate pentru a plăti toată această datorie care se face acum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO