Aleph Story

ALEPH STORY: De ce a rezistat atât de bine economia României în criză. O discuţie cu Cristian Hostiuc, director-editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

09.03.2021, 18:15 1938

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial al ZF, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Alpeh News – ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Discutăm despre economia României, ce a făcut în 2020 şi care sunt estimările pentru 2021, mai ales că Institutul Naţional de Statistică a prezentat rezultatele detaliate ale activităţii economice din 2020. Datele arată că anul trecut am scăzut doar cu 3,9%, la începutul crizei estimările arătau o scădere economică pentru Româniua cuprinsă între 7% şi 9%. Economia a rămas mult mai solidă decât toate aşteptările cele mai optimiste ale analiştilor. De ce?

Felix Drăghici: O să leg întotdeauna cu cele 20 de miliarde de euro pe care România le-a injectat practic în piaţă.

 

Cristian Hostiuc: Tu vorbeşti despre deficitul bugetar.

Felix Drăghici: Ne-am împrumutat 20 de miliarde de euro şi în acest context nu am scăzut decât cu 3,9%. Este un tip de succes. Într-un fel este meritoriu că multe dintre lucruri au continuat să funcţioneze. Aşa cum bine ştim, munca de acasă pentru unii a însemnat un randament mai bun de cele mai multe ori, dar şi depresie mai mare. 2021 aş zice că nu poate fi judecat separat ca un an pur şi simplu, pentru că asistăm la o continuare a acestei stări de incertitudini. Mai sunt câteva zile şi împlinim un an de la starea de închidere totală, moment în care vedem că lucrurile sunt în continuare într-o incertitudine parcă şi mai mare. De unde credeam că această vaccinare susţinută poate rezolva economia, în realitate ne dăm seama că habar nu avem ce înseamnă toamna lui 2021.

 

Cristian Hostiuc: În 2020 industria a scăzut cu 2%, agricultura cu 0,7%, spectacolele, industria de entertainment care însepuse să câştige teren în economie a înregistrat o scădere de 0,8%, comerţul a scăzut cu 0,9%. În schimb a crescut industria IT and C cu 0,6%, trăiască internetul din România, administraţia publică a crescut cu 0,1%, nu s-au dat afară oameni de la stat, nici nu s-au tăiat salariile, şi construcţiile au avut un plus de 0,6%. Pe de altă parte, putem spune că şi Banca Naţională a României a redus dobânda de referinţă destul de agresiv, ceea ce a dus la scăderea ROBOR-ului şi la facturi mai reduse, la ratele la bancă. De asemenea, guvernul a garantat creditele bancare ceea ce a permis ca băncile să dea credite, pentru că în lipsa acestei garanţii mă îndoiesc că băncile ar mai fi dat credite.

Felix Drăghici: Aş zice că este totuşi o stare de moral bun. În realitate, acest reset pe care ni l-a ofeirt ultimul an poate însemna, să spunem aşa, răsadul pentru un viitor mai bun, dar nu o garanţie. Cele 30 până la 80 de miliarde pe care România ar trebui să îi acceseze în următorii 9 ani ar trebui să ne schimbe fundamental şi să ne uităm atfel la viitor, cu industrii mai bune, cu o capacitate şi o flexibilitate mai mare în România. Pentru că la finalul zilei vedem, când se termină semiconductorii o parte semnificativă din industria românească merge acasă. Adică noi nu avem atât de multe ramuri pe care să ne bazăm, nu există vreo interdependenţă atât de bine conturată din politici publie, astfel încât România să poată contrabalansa în situaţii de criză. Deocamdată suntem bine pentru că de fapt nimeni nu e rău.

 

Cristian Hostiuc: Eu zic că economia României este mai echilibrată şi acuma vedem acest echilibru, în momentul în care Spania, Franţa, Croaţia, Austria, ţări care se bazau foarte mult pe turism s-au prăbuşit în această criză. Noi în continuare avem industrie, care într-adevăr depinde de Germania şi de ce se întâmplă în restul Europei, dar am început 2021 cu moralul bun. Eu sper să nu ajungem în situaţia unui nou lockdown, trebuie să trecem de această perioadă. Sperăm construcţiile să meargă în continuare bine, asistăm la o revoluţie a industriei IT and C, merge bine şi vedem angajări în acest domeniu. Mă aştept ca partea de comerţ să îşi revină şi până la urmă să avem o creştere economică de 5% în acest an.

Felix Drăghici: 5% după ce ai scăzut cu 3,9% nu este un lucru atât de spectaculos, însă, aş zice să ne uităm puţin şi peste 2-3-4 ani, când ceilalţi vor creşte fundamental, cu mai multe procente decât noi, şi noi cu ce venim din urmă? Că aici e partea interesantă. Într-adevăr, România a reuşit o redresare spectaculoasă faţă de criza din 2008. Vorbeam împreună despre acele 70-80 de miliarde care sunt în bănci, spre deosebire de momentul 2008 când aproape eram săraci lipiţi de pământ cum se spune. Dar iată,  România a reuşit o redresare spectaculoasă, dar aş spune că este o parte din România, partea aia privată, care este de fapt motorul numărul unu. Pentru că dacă administraţia nu reuşeşte o digitalizare rapidă şi o încercare de a schimba raportul cu plătitorii de taxe, îmi e teamă că o parte din oamenii buni vor pleca de aici. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO