Aleph Story

ALEPH STORY: Cum vaccinăm mai repede businessul românesc? O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Costi Mocanu, editor-prezentator STIU

05.01.2021, 18:15 567

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, şi Costi Mocanu, editor-prezentator Aleph News- ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: De ce cei din business vor să se vaccineze cât mai repede? Cum vor cei din business, mai mulţi decât cei care sunt din sănătate? Noi nici nu am atins pragul de 20.000 de vaccinări de pe zi.

 

Costi Mocanu: Să fim corecţi, am văzut declaraţia colonelului Gheorghiţă şi el a spus în felul următor: în zilele de 4, 5, 6 ianuarie am putea ajunge la 20.000. Omul nu a promis că pe 4 ianuarie vom atinge 20.000 de vaccinari, văzând însă saltul impresionant aş spune faţă de sfârşitul săptămânii trecute, când ne-am dus la 11.000 de vaccinuri faţă de 200.000, eu cred pe 6 vom ajunge la 20.000.

 

Cristian Hostiuc: De ce cei din Israel au ajuns la 150.000 de vaccinari pe zi şi la noi ţintă este de 20.000?

 

Costi Mocanu: Sunt mai organizaţi.

 

Cristian Hostiuc: Este o problemă de organizare? Sau în lipsă de doze, la noi?

 

Costi Mocanu: Nu cred că lipsa de doze s-ar vedea dacă s-ar epuiza imediat. Cele 140.000, mă rog, acum sunt 200 şi ceva de mii de doze de vaccin care aşteaptă să fie folosite, abia în momentul ăla ne-am putea pune o problemă. Israelul este mai organizat, beneficiază de schimb şi cu siguranţă şi-ar dori ca lucrurile să fie diferite, dar beneficiază de o ţară mult mai mică decât România şi de ce să nu recunoaştem au şi centre medicale mai pricepute, mai bine aşezate cu o tradiţie mai mare. Sunt oameni care se îngrijesc mai mult decât românii de sănătatea lor, nu doar în perioada asta.

 

În Franţa, un scandal foarte mare acum preşedintele Macron, care este foarte atacat pentru ce spune opoziţia şi o parte importantă a presei, eşecul debutului campaniei de vaccinare. Franţa se mişcă cu o viteză care, cum să spun, ne-ar face pe noi să ne mândrim, să spunem uite ce bine ne mişcăm noi.

 

Cristian Hostiuc: De ce cei din business vor să vaccineze cât mai repede? Sunt dispuşi să supra plătească sau să cumpere doze de pe piaţa neagră şi să spunem, sectorul medical este în continuare reticent?

 

Costi Mocanu: Eu cred că cei din business ar trebui să se intereseze, nu de ei însuşi, ci de cei care asigură businessul respectiv care le cumpără produsele. Ar trebui să fie nu promotorii vaccinului pentru mine şi pentru clientul meu, mai degrabă către asta aş încuraja eforturile lor de promovare.

 

Am fost de curând în Braşov şi am văzut acolo o iniţiativă foarte interesantă. Un grup de restaurante care s-au unit şi acordă un discount de 10% la nota de plata celor care demonstrează că s-au vaccinat.

 

Cristian Hostiuc: Probabil că presiunea va veni din partea business-ului, va veni din ce în ce mai puternic pentru o vaccinare mai rapidă, astfel încât să ne imunizăm cât mai repede. Nu putem să stăm să ne imunizăm în ritmul ăsta de 20.000, să aşteptăm doi, trei ani .

 

Costi Mocanu: Atât ne-ar trebui. Sigur, asta gândindu-ne că vom rămâne la acest nivel de 20.000. Cu siguranţă însă el nu va rămâne aici. Nu mai departe de astăzi, dacă nu greşesc premierul Cîţu a spus că am putea ajunge la 100.000 şi cu siguranţă, va trebui să ajungem acolo. Ca să îţi răspund, poate că medicii sunt ei mai riticienţi. Şi asta nu ar fi deloc un semnal bun pentru succesul campaniei de vaccinare. Adică nu cred că este suficient să îl vedem doar pe colonelul Gheorghiţă, pe doamna de la Nasta pe domnul Marinescu spunând „ne-am vaccinat", nu este o campanie bine pusă la punct, spoturile acelea sunt foarte stângace, sunt prost realizate.

 

Cristian Hostiuc: Crezi că dacă managerii  ar ieşi în faţă şi ar spune „da, eu mă vaccinez." va fi un îndemn şi pentru angajaţii lor?

 

Costi Mocanu: Cred asta. Da, cred asta. Ar avea oamenii un suport suplimentar pentru a crede în reuşită, în validitatea întâi de toate a vaccinului, pentru că trebuie să recunoaştem lucrul ăsta, oamenii au reticenţă, sunt speriaţi, informaţia circulă. Sunt unii care pun la îndoială şi imaginile pe care le-am văzut cu Joe Biden, cu premierul Israelului vaccinandu-se. "Hai Doamne că ştim noi, cine ştie ce au băgat acolo, ne prostiţi voi pe noi aşa".

 

Cristian Hostiuc: Bun. Există vreo corelaţie între ritmul de vaccinare şi mersul economiei?

 

Costi Mocanu: În momentul de faţă, nu. În momentul de faţă sunt absolut convins că dacă am iuţi peste măsură, peste posibilităţile noastre reale chiar ritmul de vaccinare, lucrurile nu s-ar mişca imediat mai bine. Ele ar începe să funcţioneze, să îşi reintre într- o viteză apropiată de normal pe măsură ce celelalte sunt cifrele importante, cele care vin la ora 15:00. Când oamenii vor vedea că numărul de îmbolnăviri va scădea, că situaţia la terapia intensivă va fi scăzută, când în numărul celor care din nefericire pierd va fi din ce în ce mai mic şi chiar va dispărea complet, ăla va fi momentul în care oamenii vor capătă mai degrabă încredere, decât anunţuri triumfaliste „s-au mai vaccinat 100.000”. Păi îţi spun, uite ştire foarte caldă acum. Israelul probabil este la 15% din populaţie vaccinată deja şi astăzi pregăteşte un lockdown.

 

Cristian Hostiuc: Deci nu există „ne vaccinăm şi scăpăm". Şi Marea Britaniei a intrat într un lockdown. Crezi că România va ajunge din nou aşa cum a fost în martie, martie, aprilie?

 

Costi Mocanu: Acuma depinde din ce perspectivă vorbim. Dacă ar fi să judecăm strict medical, eu cred că da. Uitându-ne la economie eu cred că nu putem, nu ne permitem, nu avem banii ăia.

 

Cristian Hostiuc: Banii pe care îi are Marea Britanie sau alte ţări.

 

Costi Mocanu: Sau Israelul sau Statele Unite dacă vor. Dar eu cred că lucrul ăsta, din păcate, ar trebui să se întâmple. Aşa este, uitându-ne la cifrele de astăzi, astăzi au fost 31 şi ceva de mii de teste şi vreo 4.000, dacă nu greşesc, confirmate. Este cea mai mică pondere în proporţie de număr de infectaţi din ultimele luni, nu mă sfiesc să spun asta. Măcar să rămân aşa. Trendul astăzi este unul care ne încurajează să credem că poate vom evita valul trece.

 

Cristian Hostiuc: Deci avem două speranţe şi două aşteptări, respectiv să nu intrăm în lockdown, să grăbim ritmul de vaccinare şi să credem în optimismul premierului Cîţu care spune că va veni o vreme extraordinară pentru economie, prognoza este de 4,5% creştere economică pentru acest an. Nu vom recupera în totalitate ce am pierdut în 2020 dar să trăim cu această speranţă că va reveni economia. Acesta a fost discuţia de astăzi.

 

Costi Mocanu: Economia va reveni în măsura în care ţările de care noi depindem vor reveni. Hai să fim corecţi. Dacă  Uniunea Europeană va lua, va continua să ia măsurile de astăzi şi va sta mult în aceste măsuri cu Germania în lockdown, ok nu avem un deal cu UK, dar vrem sau nu, există un deal cu  UK. Avem şi  acolo relaţii comerciale. Austria şi ea este închisă, Franţa şi ea suferă. Belgia, Olanda la fel. Sunt nişte probleme uriaşe. Noi, măcar din punctul de vedere al sănătăţii, să dea Dumnezeu să fim Ok şi, cum spuneam, trendul ăla descrescător să continue să se manifeste în felul ăsta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO