Aleph Story

ALEPH STORY: Cum şi de unde se va reduce bugetul, deficitul bugetar în 2021? O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

28.01.2021, 18:15 597

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Cum şi de unde se va reduce bugetul sau deficitul bugetar în 2021? Guvernul Cîţu trebuie să reducă deficitul bugetar în valoare nominală cu aproape 20 de miliarde de lei, o sumă foarte mare faţă de 2020. Bugetul nu este încă aprobat, probabil că vom intra în luna februarie sau în a doua parte a lunii februarie cu bugetul aprobat, dacă guvernul Cîţu va reuşi să convingă că poate să crească veniturile bugetare cu 20 de miliarde de lei şi să reducă deficitul bugetar cu 20 de miliarde. În total avem o lipsă de 40 de miliarde de lei. Şi apropo şi de asta, ca să fac o scurtă istorie, preşedintele Băsescu şi Guvernul Boc, au redus salariile bugetarilor în 2010 cu 25%, în condiţiile în care la vremea respectivă aveam un deficit de 4 miliarde de lei. Deci acuma, deficitul sau lipsa banilor ţine de 10 ori mai mult. Felix, hai să vedem care sunt şansele de a avea în prezentarea bugetului pe 2021, deja intrăm în luna februarie şi care sunt şansele Guvernului de a avea un buget credibil şi de a avea venituri mai mari şi un deficit bugetar mai mic?

 

Felix Drăghici: Este un soi de scenariu al fericirii pe care îl auzim în acest moment. Este un an foarte complicat. Ministrul Economiei vine şi spune "nu putem plătii bani către firme, pentru că nu avem buget". Asistăm la un blocaj absolut real, într- un moment foarte dificil, în care practic nu mai ai unde să te duci, pentru că nu mai zboară nimic în afară. Majoritatea ţărilor occidentale reuşesc să închidă din nou într-un lockdown, al treilea care este disimulat deocamdată, motiv pentru care suntem noi cu noi şi gândurile noastre. Ni le auzim mai tare decât au fost vreodată.

 

Cristian Hostiuc: Şi sună aşa ca la păcănele. Ai deja un deficit, adică trebuie să faci rost de 40 de miliarde de lei.

 

Felix Drăghici: Mi se pare o comparaţie foarte reuşită, e un moment de păcănele la Guvernul Cîţu, în care depinde foarte mult cum tragi maneta. Dacă sunt norocoase, pentru că vorbeam împreună, anul trecut România a încasat peste 20 de miliarde mai mult decât în 2019 la buget, ceea ce a fost o mare surpriză.

 

Cristian Hostiuc: Nu, nu au fost 20 de miliarde. Oricum veniturile bugetare au fost mai mari decât în 2019, dar deficitul bugetar a explodat. Noi trebuia să avem un deficit bugetar în jur de 40 de miliarde de lei şi probabil că vom fi aproape de 100 de miliarde.

 

Felix Drăghici: Deci 20 de miliarde de euro trec mai departe, merg pe progresii şi mergem direct în euro. 20 de miliarde de euro, plus un risc potenţial de 8 miliarde, cele 4, plus la venituri cele 4 - pe care nu reuşim să le acoperim la costuri. E un moment în care Guvernul ar trebui să fie de dreapta şi să vină să spună restructurare. Restructurarea să ştii, că împreună am trăit momente dintr-astea de-a lungul anilor, înseamnă totuşi că are o valoare pozitivă, oricâtă durere, oricâtă suferinţă aduce, pentru că ea reaşează activitatea economică la finalul zilei pe principii corecte. Pot fi plătiţi mai mult, cei care muncesc mai mult, cei care aduc valoare mai multă în sistem, plătiţi mai puţin cei care stau şi cum se spune la stat „freacă menta”.

 

Cristian Hostiuc: Felix, eu pot să fiu de acord cu ţine aşa ca şi principiu, dar din păcate acest lucru nu poate fi implementat peste noapte. Ne trebuie încă 100 de ani ca să putem implementa. Avem doar câteva săptămâni până facem acest buget, într-adevăr este un moment dificil, poate cel mai dificil moment al guvernării sau al Guvernului Iohannis. Aici incluzând şi Guvernul Orban, pentru că trebuie să dăm faţă în faţă, să ne confruntăm cu realitatea. Uniunea Europeană şi agenţiile de rating ne-au permis anul trecut să avem un deficit bugetar, o explozie a deficitului bugetar. A fost bine din acest punct de vedere, dar din păcate România are o structură bugetară foarte complicată şi foarte închisă. Adică noi plătim pensii şi salarii din totalitatea veniturilor fiscale, adică ce plătim din TVA contribuţii de asigurări sociale şi impozit pe venit.

 

Felix Drăghici: Veniturile fiscale, în acest moment sunt depăşite de plăţile de salarii şi pensii în România către sistemul ăsta.

 

Cristian Hostiuc: Dacă o ţinem tot aşa, da. Problema mea este că bugetul nu se închide, ca să spunem aşa, în nişte parametrii optimi incredibili, chiar în condiţiile în care sunt îngheţate salariile la buget.

 

Felix Drăghici: Avem două probleme aş zice fundamentale în momentul ăsta. Odată această închidere punctuală pe anul 2021, practic aceste drumuri care arată a pelerinaj este drumul sorţii către Palatul Cotroceni. Depinde ce îţi oferă soarta, adică preşedintele Iohannis.

 

Cristian Hostiuc: Nu înţeleg ce poate să facă preşedintele.

 

Felix Drăghici: Lumea se ceartă, pentru că fiecare minister vrea să performeze, vrea să iasă în faţă. Asta e pe de o parte un aspect, al doilea este lipsa de direcţie, lipsa de viziune. În momentul în care faci restructurare trebuie să ştii unde vrei să ajungi. În momentul ăsta, noi practic operăm an de an şi încercăm să cârpim un trecut care nu este neapărat foarte, foarte darnic cu România. Suntem foarte risipitori, în momentele în care reuşim să atingem creşterea economică şi un ritm susţinut. În momentul în care, să spunem că ar trebui să fim mai nemţi, că de aia l-am ales pe Klaus Iohannis, măcar o motivaţie există. Nu ştim să fim drămuiţi, să avem o atenţie distributivă în ceea ce priveşte banii. La noi pare un slogan naţional, unde s-a dus mia, să meargă şi suta de fiecare dată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO