Aleph Story

ALEPH STORY: Cum poţi fi fraudat printr-un SMS. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Valeriu Şuhan, editor-prezentator „Ia să vezi”, Aleph News

28.05.2021, 18:17 1127

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Valeriu Şuhan, editor-prezentator „Ia să vezi”, Aleph News.

 

Adelina Mihai: Dacă ai primit un SMS de la un număr necunoscut care îţi indică să accesezi un link ar fi bine să nu faci asta. Despre ce tipuri de fraude vorbim în ultima perioadă, pentru că acest sfat de a nu accesa link-uri venite prin SMS de la numere necunoscute a venit ca urmare a unor incidente?

 

Valeriu Şuhan: Da, este adevărat. În ultimele zile am fost asaltaţi de nişte SMS-uri care ne indicau să urmărim sosirea unui eventual pachet, SMS-urile astea fiind mascate ca fiind trimise din partea unei firme de curierat. În mod evident, dacă ai accesa linkurile respective, ar însemna că te-ai ars. Pentru că, după cum bine ştim cu toţi, prin deschiderea link-ului respectiv te duce spre o aplicaţie care, în cel mai bun caz, ţi-a terminat telefonul.

 

Adelina Mihai: Şi îţi cer date personale, date legate de card.

 

Valeriu Şuhan: Există şi această posibilitate evident, să îţi solicite tot felul de date confidenţiale care pot duce la pagube însemnate pentru tine şi pentru ai tăi.

 

Adelina Mihai: Care sunt recomandările specialiştilor pentru a evita să cazi în capcana celor care vor să îţi ia identitatea, banii?

 

Valeriu Şuhan: Da, ai dreptate, mă gândeam acuma să spun că în primul rând, indiferent de ce hoţi vorbim – sunt unii cu gulere albe, alţii cu gulere mai puţin albe – dar toţi se bazează pe acelaşi lucru. Iuţeala de mână şi nebăgarea de seamă. Dacă iuţeala de mână, a lor, nu o putem controla pentru că le aparţine, atenţia noastră o putem îndrepta către astfel de situaţii şi să evităm să cădem în capcana lor. Sfatul este acela de a nu deschide acel link şi cel mai bine e să îţi vezi de treabă şi apoi să revii la mesajul respectiv şi să apeşi un mare „delete” (să îl ştergi).

 

Adelina Mihai: Marea problemă cu aceste SMS-uri şi cu toate aceste atacuri venite de la necunoscuţi este că modul în care formulează ei mesajele, textele şi link-urile sunt foarte reale.

 

Valeriu Şuhan: Sigur, sunt foarte veridici.

 

Adelina Mihai: Sunt foarte veridici şi sunt din ce în ce mai buni pe zona asta şi e tot mai greu să controlezi. Îmi amintesc anul trecut, că la începutul pandemiei erau foarte multe atacuri de acest gen, chiar şi prin mail cu produse medicale, că nu se găseau măşti, dezinfectant, uite că erau site-uri, chipurile, care îţi livrau, şi voiai să cumperi şi de fapt îţi luau banii.

 

Valeriu Şuhan: Pe hoţi nu îi poţi bănui de lipsă de inteligenţă şi lipsă de abilitate. Oameni care sunt în executare a unor fapte, se află în puşcărie şi continuă să săvârşească infracţiuni de înşelăciune prin metoda accidentul, spre exemplu. Deci, oamenii ăştia nu sunt lipsiţi de inteligenţă, ei ştiu să exploateze slăbiciunile. Problema e că noi trebuie să fim foarte atenţi şi informaţia în legătură cu atitudinea preventivă trebuie să disemineze cât mai mult în rândul oamenilor. Am constata că foarte mulţi sunt înclinaţi să treacă data de naştere în contul de Facebook sau pe alte reţele, iar mie mi se pare o mare prostie. Pentru că în general parolele pentru acces în diverse site-uri pe care noi ni le-am dori a fi securizate se formează pe baza datei de naştere proprie, a copilului, a părintelui. Practic le înlesnim accesul către date pe care noi le-am dori să fie securizate, să fie confidenţiale.  

 

Adelina Mihai: Înainte să discutăm vorbeam cu un expert în securitate cibernetică, care ne-a dat nişte sfaturi: dacă aţi deschis un astfel de link fraudulos şi aţi completat datele personale sau financiare raportaţi incidentul către autorităţi şi instituţiile financiare, adică banca, folosiţi o soluţie de securitate şi pe mobil, tastaţi manual în browser link-ul primit şi nu daţi click pe acesta din mesaj deoarece acesta poate redirecţiona utilizatorul către alt website faţă de cel prezentat în mesaj.

 

Valeriu Şuhan: E foarte corect, eu nu sunt specialist în domeniu dar înţeleg ceea ce ni se explică şi nu e chiar foarte greu să aplic. Dar mulţi ignoră, deci nu raportează o astfel de situaţie, ori neraportând suntem oarecum părtaşi, prin neglijenţă, la diseminarea unei astfel de infracţiune. Este evident că autoritatea, indiferent care va fi fiind ea, în lipsa cunoştinţei despre un astfel de mod de operare nu prea are ce să facă.

 

Adelina Mihai: Corect. Că tu ţi-ai dat banii voit.

 

Valeriu Şuhan: Nu, dar dacă nu îi spui. Autoritatea nu are de unde să ştie de chestia atsa decât de la tine, cel care e vizat. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO