Aleph Story

ALEPH STORY: Creşte inflaţia, creşte cursul şi creşte ROBOR-ul! O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

23.04.2021, 18:15 2530

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Previziunile macroeconomice pentru următoarele 12 luni. Asociaţia Analiştilor Financiari a dat o nouă previziune pentru următoarele 12 luni, ei spun că se aşteaptă la o creştere a cursului până la 4,99 lei pentru un euro, faţă de 4,92 lei pentru un euro, cât este în acest moment, şi de asemenea, se aşteptă la o inflaţie de 3,44% să atingă în următoarele 12 luni. De asemenea, vedem o creştere a ROBOR-ului de 1,93%. Înseamnă o înrăutăţire a situaţiei, paradoxal, pentru următoarele 12 luni, în condiţiile în care noi ne aşteptăm la o creştere economică de cel puţin 6%.

Felix Drăghici: Păi, urmează probabil nişte tulburări şi ajustări pentru că aşa e întotdeauna după semicriză, să îi spunem acest an, în care au fost foarte multe incertitudini şi să nu uităm că vorbim despre creşteri, despre estimări în creştere a acestor analişti, după ce în urmă cu un an toată lumea se aştepta că vine prăpădul. Însă, iată că o mare parte din Europa s-a adaptat foarte bine la acest sistem cu work from home şi oarecum incertitudinile au fost mai bine digerate. Poate că criza din 2007 – 2008 a fost mai apropiată, oamenii au învăţat să îşi cultive cu mai multă atenţie optimismul. Însă, întorcându-ne la România este evident că această diferenţă de curs poate să impacteze multe dintre lucruri pentru că România se raportează enorm la euro, nu există o mare independenţă în ceea ce priveşte politica de curs, însă, aş reţine totuşi, cum spuneai şi tu, ceea ce a spus guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, urmează o perioadă flexibilă, s-ar putea să vedem şi în jos, nu numai în sus.  

 

Cristian Hostiuc: Mă uitam puţin, vedem şi o creştere a ROBOR-ului. ROBOR-ul acuma este cotat la 1,59%, vedem o creştere la 1,93%. Este o creştere care poate fi, să spunem aşa, asimilată de cei care au credite la bancă şi au ca indicator de referinţă ROBOR-ul.

Felix Drăghici: Eu nu m-aş uita neapărat aici, într-adevăr nu mă pricep în zona asta, însă, cred că este îngrijorător că ne uităm încă o dată foarte liniştiţi la o inflaţie de peste 3%. Asta arată că sunt multe reforme de făcut în România, sunt multe ajustări reale, pe care industria, economia românească să o facă într-un orizont de timp rezonabil. Altfel, noi împrumutăm foarte mulţi bani, banii continuă să inunde piaţa, însă, nu există la fel de multe obiective inteligente pe car enoi să le producem aici. Vedem că UiPath se mută la New York, adică toate marile idei, dacă se nasc aici, nu ne însoţesc în perioada lor de maturitate.

 

Cristian Hostiuc: România nu este o piaţă atât de mare astfel încât dacă ai o idee extraordinară să rămâi localizat aici, trebuie să te duci în afară.

Felix Drăghici: Nu. În mod cert este vorba despre o idee globală, automatizarea acestor procese repetitive este o idee extraordinar de inteligentă, e dificil de făcut în România, însă, ne-am fi aşteptam poate la o amprentă măcar mai mare, o amprentă fie ea şi digitală mai în România şi am vrea să vedem cum asta se transferă într-o susţinere a unor businessuri locale. Da? Cred că într-un fel, Iulian Stanciu, de la eMAG a spus un lucru foarte interesant: „România trebuie să meargă pe această definiţie de brand de ţară, suntem o ţară a digitalului”, da? Este o definiţie foarte normală şi interesantă, toţi vor să fie asta, România are şi argumente. Însă, noi aici discutăm despre cum să tăiem acele, să spunem, ajutoare pe care le-am dat programatorilor, în niciun caz nu ne gândim cum să dezvoltăm. Noi vrem doar banii înapoi, banii pe care nu i-am avut niciodată.

 

Cristian Hostiuc: Bun, chiar mă uitam la aceşti indicatori macroeconomici pentru următoarele 12 luni. Totuşi, nu arată chiar atât de rău. O creştere a cursului de la 4,92 la 4,99 este încă destul de rezonabilă, având în vedere inflaţia care există în România. Şi chiar cu această inflaţie de 3,44% nu cred că avem probleme. România nu are încă o economie atât de puternică, încât să îşi permită o inflaţie sub 2%.

Felix Drăghici: dincolo de cifrele astea, care într-adevăr sunt mai sugestive penrtu tine, eu mă uit la faptul că România a împrumutat 35 de miliarde de euro în doi ani, foarte mulţi bani. Deci este ceva pe care pobabil în altă epocă am fi privit un asemena număr tremurând de spaimă, că ce se poate întâmpla mâine. Iată că avem această capacitate să rulăm aceste împrumuturi colosale pentru ţară şi pentru economia României, însă, în acelaşi timp nu avem atât de multe proiecte. Noi ne ducem spre autostrăzi, spre 1970, într-un fel ne întoarcem în timp şi aici aş simţi nevoia unei strategii de ţară mai inteligente. Aici ar fi nevoie de un preşedinte jucător cu advărat, da? Educaţia poate fi un obiectiv, cum să spun eu, un obiectiv de ţară cu fapte, nu vorbe „România educată”.

 

Cristian Hostiuc: Poate următorul preşedinte va veni din sectorul digital.

Felix Drăghici: N-are cum să fie altfel. Şi Emil Boc, să spunem, care este principala personalitate care a fost în sondajul recent, să spunem, care se bucură de încredere mai mult decât alte personaje din această parte politică şi aş spune că vine dintr-un oraş digital. Măcar atât.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO