Aleph Story

ALEPH STORY: Comunele au nevoie de 20 miliarde euro pentru reţelele de apă şi canalizare. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

19.07.2021, 18:20 369

Cristian Hostiuc: Vom vorbi despre situaţia comunelor din România. Europa ne dă bani pentru energia verde şi pentru digitalizare. În schimb, comunele cer bani şi nu puţini, 20 de miliarde de euro pentru apă, canalizare şi gaze. Bogdan, cum stăm? Este o discrepanţă între ce vrea Bruxellesul şi ce are nevoie România. 

Bogdan Nicolae: Exact, este foarte puternic acest contrast între ceea ce se încurajează din vestul Europei, investiţia în energia verde, în tranziţia la o economie bazată pe cunoştinţe, pe digitalizare şi ceea ce avem noi efectiv în fundul curţii. Sunt 30 de ani în care nu s-a făcut nimic în ceea ce priveşte sau prea puţin în ceea ce priveşte decalajele faţă de Uniunea Europeană, decalajele faţă de Occident. Aşa este, noi avem nevoie la bază de sursele primare care sunt siguranţa sau securitatea unei gospodării: canalizare, apă curentă şi acces la o sursă de energie, alta decât tradiţionalul lemn din pădure, care pe lângă faptul că acum este foarte scump este şi greu de adus, este şi poluator considerat o resursă care nu e pe termen lung utilizabilă viabil.

 

Cristian Hostiuc: Spre exemplu, dacă Europa vrea, Bruxelles vrea o economie verde, o economie digitală, ceea ce, să spunem, în zona urbană din România suntem aproape de media Uniunii Europene. Ce se va întâmpla cu comunele din România dacă nu vor avea bani pentru a face apă, canalizare şi gaze?

Bogdan Nicolae: Cred că Guvernul României are ocazia de data asta să gestioneze resursele naturale pe care le are România cu nevoile reale din teritoriu. Într-adevăr, primăriile nici nu au ştiinţă să acceseze fonduri din afară, poate că nu sunt nici în măsură să atragă bani din bănci şi încă nu au cu ce să garanteze aceste împrumuturi. Avem un exemplu care oferă, să spun, o perspectivă pozitivă cu conducta Brua care traversează 11 judeţe şi 79 de localităţi. Toată lumea, toţi primarii din aceste localităţi îşi pun speranţa că de acolo vor putea să nască businessuri locale pe lângă distribuirea de gaze naturale în localităţi, o infrastructură care trebuie să le construiască împreună cu distribuitorii de gaze naturale, că se vor naşte business-uri, că vor avea şanse să păstreze populaţia tânără sau să atragă forţa de muncă de-a lungul acestui coridor pentru a ridica nivelul de trai pentru a da o altă perspectivă.

 

Cristian Hostiuc: Dar dacă banii se duc şi banii din PNRR vor fi luaţi mai ales pentru zonele urbane şi banii pentru comune, ca să spunem aşa, vor fi mai puţini decât cei 20 de miliarde de euro de care au nevoie aceste comune. Ce se va întâmpla cu comunele? Întrebarea este comunele au un viitor sau sunt condamnate cum sunt condamnate satele la sărăcie, dezmembrare şi uitare?

Bogdan Nicolae: Mai degrabă sunt condamnate la această depopulare, la sărăcire şi este posibil într-adevăr să se accentueze din nou trendul migraţiei oamenilor către marile aglomerări urbane. Am văzut deunăzi tentaţia unor primari de a se asocia cu oraşele pe lângă care gravitează pentru a accesa mai uşor bani şi proiecte de dezvoltare, să beneficieze împreună cu oraşele de extinderea acestor reţele de apă, de canalizare şi de distribuţie a gazelor naturale. Dar asta e valabil doar pentru oraşele mari. Ce este în jurul oraşelor mari, ce este dincolo de aceste oraşe mari comunele despre care discuţi îmi e  teamă că se vor confrunta cu un risc de decădere în uitare. 

 

Cristian Hostiuc: Deci, drama României este că pleacă oamenii, deci noi de la 19-18 milioane de locuitori câţi mai suntem acum. Eu cred că în realitate sunt undeva la 18 milioane de locuitori, ne îndreptăm spre către 15 milioane de locuitori. În aceste condiţii, în primul rând satele, după vor urma comunele care nu gravitează în jurul marilor oraşe vor avea un viitor extrem de sumbru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO