Aleph Story

ALEPH STORY: Cea mai importantă veste pentru România: Au apărut primii copii făcuţi în lockdown! O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

10.02.2021, 18:15 891

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 
 

Cristian Hostiuc: În decembrie 2020 s-au născut mai mulţi copii decât în noiembrie 2020 şi mai mulţi copii decât în decembrie 2019. Conform datelor statistice, în decembrie 2020, care conform perioadei de incubaţie a unui copil, sunt copii născuţi sau făcuţi în luna martie, atunci când a venit lockdown-ul, deci în decembrie s-au născut 15.857 de copii şi este după lungi trimestre de scădere a natalităţii. Este pentru prima dată când de la o luna la alta sau de la o perioadă la alta creşte numărul de copii. Şi este pariul, să spun aşa, un pariu al meu personal al unui articol pe care l-am scris în urmă cu trei ani de zile, că în perioadele de criză familiile, fetele fac mai mulţi copii.

 

Felix Drăghici: Se întorc la lucrurile simple. Oamenii sunt mai speriaţi, au mai mult timp liber. Să nu uităm totuşi că oamenii au fost blocaţi aproape două luni în casă, ceea ce a însemnat o redescoperire a multor lucruri, inclusiv a aproapelui, ca să spunem aşa, pentru că în momentul în care oamenii au fost nevoiţi să convieţuiască împreună, au trebuit să descopere tehnici de supravieţuire.

 

Cristian Hostiuc: Atunci, în această perioadă, a fost şi explozia vânzărilor de prezervative. Deci de asta nu a împiedicat familiile să facă, sau cuplurile, să facă mai mulţi copii.

 

Felix Drăghici: Nu a fost o explozie, a fost o creştere. Ştii că am căutat împreună acele numere. Au fost 20 şi ceva de procente în plus pentru principalul producător însă România nu este o ţară atât de avansată, în care numărul de prezervative vândute să ne dea un indicator atât de precis despre starea sănătăţii sexuale în România.

 

Cristian Hostiuc: Hai să ne întoarcem puţin la cifrele din decembrie, 15.857 de copii, o cifra remarcabilă. Sperăm că acest lucru să ducă şi în ianuarie februarie. După aia, ca să spunem aşa, a venit redeschiderea economiei dar oamenii nu s-au mai dus în city break-uri, s-au dus mai puţin la malluri, mai puţin la restaurante. Deci ne-am putea aştepta şi pentru 2021 cel puţin un an de zile la cifre în creştere.

 

Felix Drăghici: Practic nu ne mai poate opri nimic. În momentul asta ne am dat drumul, că să zic aşa, dar nu este deloc aşa din nefericire. Este doar o perioadă trecătoare. Să sperăm că vor apărea şi politici de stimulare pentru că aici este cea mai mare problemă. România, ca să folosim un termen din copilărie, se autosinucide în felul acesta pentru că atunci când exporţi aproape 5 milioane de oameni, în general oameni instruiţi, cu un nivel de şcolarizare şi mai ales cu iniţiativă, pentru că nu pleacă totuşi din România oamenii care sunt mai fricoşi, mai temători, mai bine plasaţi din punct de vedere social. Deci oameni care au energie, care pot împinge lucrurile înainte se duc şi hrănesc alte economii. Acesta este un momente de mare slăbiciune instituţională pentru România pentru că aflăm din când în când, de exemplu în interviul cu directorul de resurse umane, cu siguranţă un cunoscut de al tău şi al vostru de la Banca Naţională, în care îşi propune să repatrieze o generaţie de bancheri nouă în România.

 

Cristian Hostiuc: Mai degrabă de cercetători decât de bancheri.

 

Felix Drăghici: Întorcându-ne, politica demografică din România este o mare mare problemă pentru că nu susţine de fapt dezvoltarea pe baze durabile pentru investiţii străine, pentru creştere inteligentă. La finalul acestui ciclu, în 10 sau 15 ani, România va avea o mare problemă cu salariile, cu competitivitatea şi mai ales cu nivelul de cunoştinţe al oamenilor care sunt angajaţi în industrie.

 

Cristian Hostiuc: Principala problemă pe care noi o vom avea peste un deceniu este legată de forţa de muncă ca şi număr. Vin investiţii în România pentru că există un bazin de forţă de muncă. Nu neapărat pentru că avem o forţă de muncă extrem de bine calificată. Noi în operaţiunile din România nu avem o valoare adăugată extrem de ridicată; dacă ne uităm în Polonia sau chiar Ungaria sau Cehia sau Slovenia, Slovacia, foste ţări comuniste, acolo operaţiunile sunt mai complexe. Pentru a face acele operaţiuni mai complexe trebuie să ai cunoştinţe şi o valoare adăugată mai mare. Noi suntem încă la nivelul de jos.

 

Felix Drăghici: Deocamdată suntem la nivelul în care maşinile de gunoi fac „nino-nino” în jurul guvernului, duminică, ca să ameninţe că peste patru zile nu mai strâng gunoiul, deşi încasează 40 de milioane de euro, din care aproape 15 mil. sunt profit. Cam acolo suntem deocamdată. Mai avem un drum, pare lung de parcurs, până la conştientizarea propriilor probleme pentru că asta este cea mai mare problemă în România. Deocamdată suntem obişnuiţi în tehnici de supravieţuire, cum vorbeam mai devreme, şi în trăit de pe o zi pe altă.

 

Cristian Hostiuc: De ce crezi că toate guvernele, indiferent de la ce partid sau coaliţie, indiferent de preşedinte, nu au avut în faţă politica demografică a României? Traian Băsescu a venit cu justiţie, Klaus Iohannis a venit cu România educată sau cu România sănătoasă, dar nimeni nu a venit cu această mare problemă a României, că în 50 de ani vom ajunge de la 20 de milioane, 19 milioane acuma, vom ajunge la 12 - 10 milioane de locuitori. Cum putem să încetinim această cădere dramatică demografică?

 

Felix Drăghici: Sincer, îmi spun mai mari speranţe în generaţia de cercetători pe care o repatriază Banca Naţională a României decât în lumea politică, pentru că zi de zi vorbim aici pe Aleph News, pe ZF, despre un anumit nivel de cunoştinţe, nu de competenţe, pentru că deja folosinm cuvinte savante pentru guvernanţi. O dată este vorba despre ciclul politic care se reduce din ce în ce mai mult. Este o perioadă de instabilitate în ceea ce priveşte direcţia economică pe care o are România de parcurs. Nu avem mari borne pe care să le urmăm. Nu avem un proiect de ţară cum spune lumea. Acolo să ştii că în spatele acestui concept, acestor vorbe de fapt, se ascunde lipsa noastră, să spunem cronică, de a ne cristaliza în jurul unui proiect. În momentul în care vin străinii din afară, inclusiv formele fără fond sunt cele care creează o direcţie şi un anumit ritm în care România este forţată să se schimbe. Cred că am multe societăţi sunt în aceeaşi situaţie. Însă, demografia este cea mai mare problemă pentru că o oamenii spun: „peste patru ani nu o să mai fiu eu, ce contează ce fac eu acuma pentru copii?” Motiv pentru care, şi de fapt indemnizaţiile pentru mame, după cum bine ştim, s-au schimbat o dată la doi, trei ani.

 

Cristian Hostiuc: Alocaţiile nu au crescut, acum invocându-se problema lipsei de bani, ceea ce ridică multe semne de întrebare. Puteau să găsească să menţină alocaţiile şi să taie din altă parte.

 

Felix Drăghici: Aici, colegul Costi Mocanu este foarte vehement: „daţi banii copiilor”, însă, dincolo de lozinci suntem într-o situaţie în care România nu investeşte în copii. Investeşte în sistemul de sănătate din ce în ce mai multe miliarde, însă rezultatele sunt din ce în ce mai proaste pentru că cei mai buni specialişti pleacă, iar spitalele sunt, ca să spun aşa, provocatoare de suferinţă, ca să ne păstrăm într-o zonă rezonabilă. De fapt livrează de multe ori moarte la pachet pe lângă speranţele de însănătoşire pe care îndreptăţiţi oamenii se duc acolo să le primească. Este o situaţie care nu pare cu ieşire astăzi dar dacă nu vorbim despre asta, dacă nu punem presiune pe cei care se află în fruntea ţării la butoane, ca să coboram şi în galerie, în lumea reală, nu avem la ce să ne aşteptăm.

 

Cristian Hostiuc: Măcar noi am consemnat cea mai bună ştire din această criză, din perioada de lockdown, o creştere a numărului de nou născuţi. Repet, în decembrie 2020, care ar fi luna, adica luna în care copiii s-au nascut în perioada martie, atunci când a venit lockdownul, deci numărul de copii a crescut la 15.857, să ţinem minte această cifră.

 

Felix Drăghici: Mi-aş dori să ai dreptate, progresia să fie din ce în ce mai mare.

 

Competiţia va fi mai mare. Se ştie foarte clar, în toate generaţiile în care creşte numărul de copii per an, livrările pe an, în momentul acela apar mai multe locuri pentru fiecare, de fapt, pentru că lumea dă din coate, caută să îşi facă loc în faţă, există competiţie şi în momentul acesta apar şi ideile mai bune. Deci într- adevăr e o veste...

 

Cristian Hostiuc: Bună pentru viitor.

 

Felix Drăghici: Dincolo de spiritul pozitiv, este exponenţial pozitivă de fapt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO