Aleph Story

ALEPH STORY: Cât de mult suntem expuşi la poluare şi cât de mult ne costă această expunere. O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, head of content Aleph News

04.06.2021, 18:20 216

O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, head of content Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Cât de expuşi suntem la poluare şi cât de mult ne costă în bani şi vieţi omeneşti expunerea la acest lucru?

Ioana Răduca: Păi ne costă cât spun cei de la Institutul de Statistică al UE, şi trebuie să îi credem pe cuvânt. În Bucureşti, poluarea ne-ar costa pe fiecare undeva la 3.000 de euro anual, iar media europeană e undeva peste 1.200 de euro. Eu nu prea am încredere în aceste cifre, ca să fiu foarte sinceră cu tine, şi nu pentru că Eurostatul nu ar face cum trebuie aceste socoteli, ci pentru că nu am încredere în felul în care noi adunăm datele aici, în România. Lipsa unui sistem informatizat din spitale, îmi e greu să cred, uite, fix pe direcţia asta, o viziune foarte clară în ceea ce priveşte bolile legate de poluare. E cred o estimare aşa pe care o face Eurostat cu privire la cât costă boala provocată de poluare în Bucureşti. De asemenea, nu vorbim numai de costurile legate de sănătate, sunt costuri care au impact în piaţa muncii, orice zi de boală înseamnă o zi muncă în minus. Şi adunăm aceste costuri care sunt cumva mai previzibile, mai uşor de calculat, dar per total, repet, nu sunt convinsă că 3.000 de euro este calculul exact, precis şi suma finală pe care fiecare dintre noi o plăteşte din princina poluării în Capitala României.

 

Dana Ciriperu: Dar dincolo de costuri rămâne România într-un top european al celor mai poluate ţări. Şi Bucureştiul este şi el acolo.

Ioana Răduca: E un pluton fruntaş, Bulgaria, Polonia, România şi Croaţia. Suntem noi patru liderii poluării în Europa din nefecire suntem foarte departe de nordici, în special, de suedezi, care au o calitate a aerului foarte bună dar au şi multe politici pentru mediu pe care chiar le pun în practică, adică nu sunt doar proiecte din acelea pe hârtie.

 

Dana Ciriperu: Iar dacă în trecut puteam acuza cumva industria, marea industrie de poluare, acum nu se mai pune problema, cel puţin în Bucureşti. Nu cred să mai existe în Bucureşti, în momentul de faţă, nicio fabrică mai mare, nu ştiu, cu 1.000 de angajaţi. Am făcut la Ziarul Financiar o analiză şi nu aveam, toţi angajaţii din fabrici şi uzine s-au mutat în marile clădiri de birouri care sunt verzi.

Ioana Răduca: Teoretic, dar practic, centralele poluează şi ele. am descoperit recent că o centrală de apartament poluează mai mult decât te-ai fi aşteptat şi că nu facem altceva decât să poluăm zdravăn, montându-ne fiecare dintre noi câte o astfel de centrală şi neavând, la nivelul primăriilor nişte decizii foarte clare cum se întâmplă în oraşele mai de la Vest unde fiecare bloc are o asemenea centrală şi asta e plecată din autorizarea construcţiei respective. Dar te-aş contrazice şi când vorbim despre industrie. noi am reinventat alte industrii, nu mai avem industrie grea dar am devenit liderii industriei de ars gunoi. E o chestiune despre care vorbim de ani de zile, se fac anchete, comisii, comitete, şi nu ajungem la niciun rezultat concret. Ne-au spus ci care au funcţii publice că este o mafie a gunoiului care a împânzit România, e folosit, aduce legal şi ilegal, ardem foarte mult. Aşa şi? Şi nimic? După declaraţiile publice nu a existat nicio măsură. Senzorii aceia independenţi, pentru că la nivel de stat nu suntem în stare nici să măsurăm cum trebuie, zile la rând anunţă valori record. Imediat iese ministrul mediului şi spune „gata, am găsit cauza, s-a ars...” şi ne şi explică unde. Se vorbeşte trei zile despre acel subiect, se dau câteva amenzi ridicole încomparaţie cu sumele pe care le ştim cu toţi că se vehiculează în această industrie. Şi se merge mai departe. Sunt şi alte oraşe din această ţară – Braşov şi Iaşi – care au aceeaşi problemă. E oarecum surprinzător faptul că un oraş de munte, cum e Braşov, se luptă cu poluarea, dar da, şi acolo ai aceeaşi problemă de trafic, şi acolo ai parte de acelaşi dezinteres cu privire la găsirea surselor exacte ale poluării şi luarea unor măsuri nu peste un an, ci de ieri ca să aibă impact şi în timpul vieţilor noastre şi să nu mai aşteptăm a 7-a generaţie care s-ar putea bucura de nişte măsuri.

 

Dana Ciriperu: Dar până atunci ne trezim mulţi dintre noi în fiecare dimineaţă cu mirosul insuportabil. Cred că a ajutat masca în perioada asta.

Ioana Răduca: Corect. Dacă a fost bună la ceva, asta a fost. O să ajungem şi noi în Bucureşti cum sunt asiaticii să poarte 365 de zile pe an această mască când ies din casă, nu din cauza COVID ci din cauza poluării. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO