Aleph Story

ALEPH STORY: Cât câştigăm din businessul NATO. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

15.06.2021, 18:28 285

O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News.

 

Cristian Hostiuc: Discutăm despre businessul NATO, pentru că şi NATO este un business, un business de 700 – 800 de milioane de dolari pe an, din care România nici nu ştiu dacă are o felie din aces business. Cât câştigă România din acest business, anual?

Bogdan Nicolae: Anul trecut, cel puţin, n-a câştigat nimic. Niciuna din comenzile NATO de bunuri şi servicii pe care le consumă în mod uzual nu a fost plasată unei companii din ţara noastră, deşi două companii din România au reuşit să încheie contracte cadrul, care sunt nişte contracte pe care NATO le încheie la începutul fiecărui an şi le activează în funcţie de misiuni şi nevoi. Sunt două companii care împreună şi-au ajudecat contracte de peste 5 milioane de euro. Este foarte puţin, reprezintă cam 3% din cât poate să scoată NATO la vânzare an de an. 1,7 miliarde de dolari sunt angajamentele NATO pe aceste contracte.

 

Cristian Hostiuc: În fiecare an.

Bogdan Nicolae: În fiecare an. Nu, însă, de fiecare dată această sumă se şi împlineşte pentru că misiunile, nevoile diferă de la un an la altul. 

 

Cristian Hostiuc: Bugetul NATO este format din bugetul statelor membre. Adică noi contribuim. Tu vrei să spui că noi dăm mai mulţi bani la NATO şi luăm foarte puţini înapoi, prin comenzi?

Bogdan Nicolae: Aceste comenzi vin prin achiziţiile publice ale NATO, dacă putem să le comparăm cu SEAP-ul de la noi din ţară. Deci, practic, sunt bani din bugetul comun al alianţei, care se duc pe nevoi variate, de la lucruri complicate precum rachete, muniţie, reparaţia unor aeronave, până la lucruri cât se poate de comune, acolo unde sunt trupe NATO staţionate e nevoie de servicii de curăţenie, de întreţinere. Noi cam pe aici ne-am încadrat.

 

Cristian Hostiuc: La servicii de întreţinere, făcut curăţenie şi mâncare.

Bogdan Nicolae: Exact.

 

Cristian Hostiuc: Întrebarea mea este, noi nu avem capacitate administrativă, logistică, tehnologică, de a accesa contracte mai importante din zona NATO, adică nu putem livra muniţie sau armament uşor? Pentru că la noi în ţară se fac muniţie şi armament uşor.

Bogdan Nicolae: Da, este încă o iluzie că România mai poate concura chiar şi în rândul fostelor ţări socialiste cu celelalte economii. Slovacia, spre exemplu, şi-a adjudecat un contract de 300 de milioane de euro pentru furnizare de muniţie NATO. Orice misiune NATO, oriunde va fi, va avea pe ţeavă muniţie slovacă, nu românească. România importă praf de puşcă din Serbia, deci suntem într-o situaţie extrem de îndepărtată, să spun, de imaginea noastră glorioasă de diainte de 1990. Nu mai producem, nu producem nici măcar la nivelul la care se cere ca şi standarde de calitate. Avem o problemă din acest punct de vedere şi de asta probabil că noi ne calificăm, mai de grabă, la serviciile de întreţinere şi de curăţenie şi la furnizarea de combustibil acolo unde îndepărtarea de prima sursă de aprovizionare este cea mai convenabilă pentru un furnizor român.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO