Aleph Story

ALEPH STORY: Ce am câştigat, ce am pierdut? De ce am avut această prezenţă atât de redusă? Costi Mocanu, STIU: Tânăra generaţie nu se implică pentru că România este doar o etapă temporară din cariera lor, din viaţa lor. Ei nu îşi proiectează viaţa în spaţiul acesta geografic. ”Oricum plec, eu sunt cetăţean al acestei acestei lumi”

ALEGERI PARLAMENTARE 2020

07.12.2020, 18:25 1514

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

 

Astăzi, o discuţie între Cristian Hostiuc, director editorial ZF, şi Costi Mocanu, editor prezentator la Aleph News - ŞTIU, principalul program al noului post de televiziune.

 

Cristian Hostiuc: Cine a câştigat şi cine a pierdut din aceste alegeri, unde prezenţa la vot a fost catastrofală? Partidele politice dau vina pe noi pentru că nu am fost la alegeri.

 

Costi Mocanu: Şi noi dăm vina pe partidele politice. De pierdut, am pierdut cu toţii. În mod normal, astăzi, toţi politicienii ar fi trebuit să vină măcar cu o demisie simbolică pentru că ţara a ajuns într-un asemenea moment în care cele două filme „Singur Acasă” fac audienţă mai mare decât alegerile de ieri (duminică, 6 dec, n..r), de cât a fost rata de participare a românilor la alegeri. Şi Kevin ăla mic (actorul din „Singur Acasă, n.r) ar putea lejer să fie în felul acesta premierul României. Pe el îl aleg românii. Pe el îl vor românii. Pe politicienii noştri nu îi vor, şi, sigur, am ajuns aici după 30 de ani în care am fost amăgiţi noi votanţii. Ni s-a tot spus veniţi, votaţi, o să fie mai bine, exercitaţi-vă dreptul, nu aveţi voie să spuneţi că ţara nu merge într-o direcţie bună pentru că nu aţi venit. Şi ne-am dus. Tu te-ai dus, eu am fost, suntem mulţi care am votat.

 

Cristian Hostiuc: Nu crezi că această prezenţă este legată şi de faptul că România este într-o situaţie mult mai bună? Adică nu ar fi avut oamenii de ce să voteze pentru că nu eram în criză, nu aveam nevoie de reforme structurale? Suntem în Uniunea Europeană, suntem în NATO, suntem sub umbrela Bruxelles-ului. Vin banii, vin 80 de miliarde de euro. Şi atunci de ce să îţi mai baţi capul? De ce să iei coronavirus?

 

Costi Mocanu: Nu cred asta. Sigur, faza cu posibilitatea de a lua virusul este una cât se poate de reală. Nu am înţeles încăpăţânarea cu care preşedintele Klaus Iohannis a dorit aceste alegeri. Nu ar fi fost pusă între paranteze, cum a spus domnia sa, democraţia, lucru certificat de Curtea Constituţională, dacă alegerile ar fi fost amânate până în martie. Există un exemplu în sensul acesta. Franţa, între primul tur şi al doilea, a găsit de cuviinţă şi a făcut o pauză de două trei luni. Deci COVID-ul a existat ca mare semn de întrebare pentru foarte mulţi oameni şi nu sunt de acord cu cei care spun: „Ştii, sunt mai periculoase mall-urile”. Da, sunt mai periculoase mall-urile, numai că oamenii care ridică o asemenea acuzaţie au impresia că în ţara asta toţi românii merg la mall. Nu. În ţara asta sunt în continuare milioane de români care nu ştiu ce e ăla mall. Între a merge în cabina de probă şi a merge în cabina de vot e o diferenţă foarte mare. Unii se duc decât în cabina de vot, nu şi în cabina de probă, şi au refuzat să meargă ieri.

 

Eu cred că tânăra generaţie nu se implică pentru că România este doar o etapă temporară din cariera, viaţa lor. Ei nu îşi proiectează vieţile în spaţiul ăsta geografic. Ei se gândesc: „Oricum plec, so what? Eu sunt un cetăţean al acestei lumi.”

 

Cristian Hostiuc: „Europa este ţara mea.”

 

Costi Mocanu: Exact, „Europa e ţara mea”. Am o ţară cu 550 de milioane de oameni. Nu mai trăiesc aici, de ce m-aş duce la vot, de ce m-aş chinuit când oricum visul meu, gândul meu este să plec. Şi ei se alătură celor care sunt, în mod evident, nemulţumiţi de ce se întâmplă.

 

Cristian Hostiuc: În sprijinul tău vreau să spun şi rezultatul alegerilor de la europarlamentare, prezenţa la vot. Adică oamenii, paradoxal, cred acum mai mult în uniunea Europeană decât în România.

 

Costi Mocanu: Aşa este. Mai e o treabă. La europarlamentare, când au fost, era mai frumos afară. Cum spunea fostul preşedinte, „iarna nu-i ca vara”. Contează şi lucrul ăsta. Cred că în sprijinul unor alegeri parlamentare puternice din punct de vedere al participării ar fi, aşa cum trecutul ţării a arătat, şi apropierea de alegerile prezidenţiale. Câtă vreme ele au fost simultane, alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare, brandul reprezentat de numele azvârlite de partide în lupta prezidenţială trăgea după el şi alegerile parlamentare.  Uită-te în America. Oamenii aceia au votat şi pentru senat, şi pentru camera reprezentanţilor, dar noi aici ce ştim? Că au fost Trump şi Biden. Ori noi ne-am rupt, şi e un element de marketing foarte important, ne-am rupt atunci când din mandatul de patru ani s-a făcut mandatul de cinci ani. Ori astăzi, partidele nu mai au tracţiunea aia puternică. Mă uitam la PSD, pentru mine e de neînţeles cum liderul Partidului care a câştigat numeric alegerile de acum se gândeşte să propună patru membri ai partidului lui dar nu pe el însuşi. Adică eu ce să înţeleg? Că sunt patru în Partidul ăla mai buni decât ăla care e liderul Partidului? Eu nu am întâlnit asta.

 

Cristian Hostiuc: Apropo de PSD, ieri seară, fiecare şi-a exprimat opţiunea, cum va fi rezultatul alegerilor. Tu ai fost singurul care a menţionat PSD că va câştigă aceste alegeri. Ce te-a determinat să spui acest lucru?

 

Costi Mocanu: Ordinea nu e neapărat asta, e întâmplătoare. Cred că oamenii, fără a fi neapărat partizanii PSD, cei care i-au votat, dar a existat o categorie de oameni, indivizi care au spus un pas la adresa, aş zice, chiar intoxicării verbale în regim cotidian pe care preşedintele Iohannis a făcut-o, în plină campanie electorală, la televiziuni, încălcând nu doar regula electorală, din timpul campaniei de expunere şi de referire la Partide, încălcându-şi job description-ul, fişa de post, echidistantă pe care i-o cere funcţia. Şi eu cred că au fost unii, încă o dată, fără să fie neapărat adepţii PSD, care i-au spus lui Iohannis „uite că fac invers decât vrei".

 

Cristian Hostiuc: Deci tu crezi că Iohannis a ridicat PSD şi a ingropat PNL şi USR?

 

Costi Mocanu: Eu cred că da, pentru că a contat toată această campanie violentă pe care preşedintele a avut-o împotriva PSD.

 

Nu a fost, cu siguranţă, nu a fost singurul motiv. Evident, partidul aflat la guvernare ştim că pierde. E normal să piardă. Şi PNL a avut un an de guvernare în condiţii foarte grele, să fim corecţi. Nu a avut majoritate parlamentară, a prins nebunia asta cu pandemia, a fost, să fim foarte corecţi, una dintre cele mai complicate guvernări din istoria României.

 

Cristian Hostiuc: Crezi că Ludovic Orban ar trebui să îşi ceară postul de prim ministru având în vedere că majoritatea care se degajă în acest moment este formată din PNL, USR, UDMR şi PMP, dacă intră în Parlament?

 

Costi Mocanu: Eu cred că orice lider al unui partid mare care are că obiectiv câştigarea alegerilor ar trebui să îşi dea demisia dacă Partidul nu câştigă alegerile. În urma acestui proces ar urma să fie făcut un congres, să îşi depună din nou candidatura, să fie reales, ăla e un reset. O iei de la început, dar le arăţi oamenilor că îţi aşezi mandatul. Adu-ţi aminte, Cameron, da? Cameron a venit şi a spus în felul următor la alegeri: „Eu promit că fac referendum pentru Brexit”. În momentul în care Brexitul a fost aprobat de poporul britanic, Cameron a plecat.

 

Cristian Hostiuc: Deci, în acest moment ar trebui să îşi dea demisia lui Ludovic Orban, Barna, Cioloş şi Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu,  şi Traian Băsescu.

 

Costi Mocanu: Partidul probabil se dizolva în cazul Partidului lui Victor Ponta. Nu ştiu în ce măsură cei de la USR Plus consideră un succes ce s-a întâmplat ieri. Dacă se raportează la ultimele alegeri parlamentare, cele din 2016, în mod evident este un succes. Cred însă că scorul este sub ceea ce aşteptau, şi ceea ce aşteptau mai ales văzând rezultate promiţătoare, puternice, în oraşe bogate ale României, cu potenţial.

 

Astăzi cred că acestei grupări i-ar sta mai bine avându-l pe primarul Timişoarei în frunte.

 

Cristian Hostiuc: Voi l-aţi avut ieri pe primarul Timişoarei şi a fost un personaj extrem de carismatic, având în vedere că nici Barna nici Cioloş nu au o priză extraordinară. AUR este partidul surpriză, venit de nicăieri, Alianţa pentru Unitatea Românilor. Tu crezi că cineva a găsit o lipsă pe piaţă, de o anumită retorică, şi atunci a împins acest AUR? Cum a ajuns AUR de nicăieri să ia 9%?

 

Costi Mocanu: El nu vine de nicăieri. Ne aducem aminte, în 1968, naţionalismul, curentul naţionalist l-a ţinut pe Ceauşescu. Celebra ieşire publică împotriva Uniunii Sovietice. Acest curent există şi e normal să existe, şi este de fapt cel care ţine naţiunile în interiorul Uniunii Europene şi ţine populaţiile, ţine limba fiecărei ţări. Venind în istorie l-am avut pe Funar, a fost PRM, a fost Dan Diaconescu, a fost Gigi Becali, care, la fel, cu sabia în mână şi cu limba română şi cu poporul şi cu neamul şi cu ţara şi aşa mai departe. Există acest curent şi, repet, e firesc să fie. Ne uităm în Europa, alternativă pentru Germania, Fur Deutschland, în Spania avem Podemos, în Italia Salvini, foarte puternic. În toată Europa există asemenea partide. În Austria, Olanda, sunt la fel, foarte puternici. Danemarca, a crescut şi acolo foarte mult, dacă nu mă înşel au undeva la 20%. Era normal să fie şi în România. Polonezii sunt bine reprezentaţi. Jobbik în Ungaria. Peste tot există acest curent şi e bine că el să existe. Nu ştiu în ce măsură reprezintă neapărat dorinţa, cât mai degrabă lipsa de încredere în ce li s-a oferit. Mie mi se pare că este mai degrabă un partid de refugiu al celor nemulţumiţi. Interesant este, şi aici eu aştept dar nu am văzut până acum, să vină din nou aplauze la adresa diasporei. De şase ani suntem învăţaţi cu preşedintele Iohannis, cu USR plus, cu PNL, să aplaudăm votul diasporei.  De ce nu vin aceste aplauze şi acum, când am aflat că acest partid a câştigat alegerile în Italia şi este pe locul doi în Spania. Uite că, deodată, diaspora nu mai este prietena politicianului român. Şi acum şase ani era imaginea pe care România o aveau în rândurile celor care munceau pe afară, şi asta de astăzi este imaginea, AUR este imaginea României aşa cum o văd cei care trăiesc afară şi care, vorbeam ieri între noi, sunt cel mai mare investitor în economia românească, aducând 3 - 4 - 5 - 6 miliarde pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO