Aleph Story

ALEPH STORY: BEST OF. Va sta Florin Cîţu, noul prim-ministru, 4 ani la guvernare?

01.01.2021, 18:00 549

ALEPH STORY 23.12.2020

Cristian Hostiuc: Crezi ca premierul desemnat si care va conduce Guvernul, Florin Citu, va avea sansa sa stea 4 ani? Sau ii va fi extrem de dificil sa armonizeze toate interesele, in conditiile in care in 2024 voi fi alegeri si pentru Palatul Cotroceni, europarlamentare si parlamentare.

Felix Draghici: Pentru Romania, pentru PSD, daca reusesc sa puna un candidat la presedintie viabil inca de astazi, Alexandru Rafila, pare sa fie deja desprins in poll position, si daca fac o pozitie constructiva, acesti patru ani ar putea fi demolatori pentru coalitie. Daca nu stiu sa lucreze si sa isi prezinte mai bine, sa isi comunice eventualele realizari pe care le asteptam, evident. Insa as zice ca intr a devar pe de o parte asteptam stabilitate. Cei mai buni ani ai Romaniei au fost cei cu Adrian Nastase si cu Calin Popescu Tariceanu. Iata ce ne ofera istoria economic, fiecare cate patru ani, si pentru asta ar fi bine pentru Romania ca Florin Citu sau guvernul asta sa mearga patru ani mai departe. Pe de alta parte vedem ce an a fost acesta, in care Florin Citu din 3 in 3 luni a incercat sa impinga acest deficit bugetar, practic mintindu se singur sau mintindu ne si pe noi, totusi 20 de miliarde de euro mai putin decat a incasat Guvernul, este o performanta rarisima. E greu de atins.

Cristian Hostiuc: Si in 2021 va fi aceasta performanta prin deficitul bugetar, de aproape 100 de miliarde , adica 20 de miliarde euro. Va fi atinsa, nu am nici cea mai mica indoiala.

Felix Draghici: Ramane, uite, este 23 decembrie 2020. Anul viitor pe vremea asta ne vom intoarce probabil la pronosticul tau, ca sa nu spunem profetia ta.

 

ALEPH STORY 21.12.2020

Cristian Hostiuc: Hai sa ne intoarcem putin la aceasta impartire. Crezi ca aceasta alianta va rezista? Nemultumirile din PNL sunt extraordinar de mari pentru ca USR, spun cei din PNL, au luat pe nedrept economia, transporturile si mai ales fondurile europene, deci unde sunt miliardele de euro.

Costi Mocanu: Eu cred ca se va rupe. Majoritatea e una foarte fragila. Au undeva la sase sau sapte mandate in plus.

Cristian Hostiuc: 10 mandate.

Costi Mocanu: Dar nu neaparat dintr-o tensiune generata de usr Plus. Vad mai degraba conflicte inevitabile care vor aparea intre, zic eu, Orban si Citu. Intr-o oarecare masura retraim perioada in care un sef de partid ar fi vrut sa conduca guvernul si nu putea. E vorba de Dragnea din cauza problemei cu condamnarea pe care o avea, si tot incerca sa conduca guvernul prin Grindeanu, Tudose, Sancila. Nu s a putut asta pentru ca cei numiti acolo fireasca doreau sa si raspunda. Nu o sa se poata. Am impresia ca lucrurile stau la fel in cazul celor de la PNL. Iesirile publice din ultima perioada, cu Orban si Citu langa el, au aratat de exact ca acelea pe care Liviu Dragnea le avea alaturi de Viorica Dancila. Era intrebata Dancila ceva, raspundeti Dragnea. Asa si aici. Catu a tacut constiincios, soldat cuminte. Este cel care s a dat la o parte cu 10 minute inainte de investirea lui in prima tentativa de a fi numit premier. Eu cred ca Orban va dori sa conduca dar nu il mai vad pe Catu atat de dispus, odata ce va fi instalat ca premier, sa accepte sa fie condus si va incepe sa isi arate si in viata de zi cu zi muschii, nu doar sa ii puna ca emoticon la postarile lui, forta, ,forta, forta. Fiecare mesaj il insoteste cu emoticonul cu brat.

 

ALEPH STORY 29.12.2020

Cristian Hostiuc: A fost o surpriza prima decizie a premierului Catu. Hotararea prin care s -au inghetat salariile bugetarilor prin derogare la toate legile invocand o anumita stare de urgenta a venit peste noapte. Nu s –a discutat deloc inainte si nu a fost o tema de campanie electorala .Am vazut reactiile primarilor si primariilor coalitiei.

Dan Pavel: Cred ca o sa tot vedem reactii. E o surpriza si o masura in care Catu reuseste sa enerveze pe toata lumea pentru ca e clar ca ii enerveaza si pe bugetari. Sunt convins ca vom vedea niste reactii din partea sindicatelor din invatamant deja si au anuntat intentiile. Enerveaza si pe privati.Salariul minim va creste cu 3% de la 1 ianuarie . Sunt multe companii care vor fi nevoite sa cheltuiasca mai mult pe salarii .Ii enerveaza si pe prietenii din coalitie pana la urma pe primarii despre care pomeneai. In frunte cu Emil Boc asta am vazut pe toate titlurile de pe siteuri sunt multi primari care semneaza scrisoarea asta: Emil Boc de la Cluj . Mihai Chirica- Iasi, Ion Lungu de la Suceava, Florin Birtea de la Oradea, Ciprian Ciucu Sectorul 6 Bucuresti plus primarul din Brasov.Oamenii astia sunt nemultumiti ca Florin Catu ia decizia asta fara sa se consulte cu ei

Cristian Hostiuc: Ei se uita cu totii sau ar trebui sa se uite la situatia Finantelor Statului Roman din care se platesc salariile bugetarilor , se fac cheltuieli de investitii , de capital si situatia nu este tocmai cea mai fericita .Ne uitam avem in continuare sau anul acesta avem un deficit care ne apropie sau va depasi 90 de miliarde de lei si inainte sa intru m am uitat putin pe executia bugetara la 11 luni din acest an. Totalitatea salariilor platite din buget inseamna 99,72miliarde de lei reprezentand 9,5 la suta din pib. Problema este ca 9,5 la din pib reprezinta un prag de alarma . Noi cand am intrat in criza in criza din 2008 la fel aveam o cheltuiala a personalului de peste 9% din pib. Cand eram in 2010 la fel aveam un procent extrem de ridicat din pib si de aia a fost nevoit Boc si Basescu sa taie salariile la buget, deci noi deja suntem pe o lista Rosie din acest punct de vedere cu experienta anului 2008 in spate eu cred ca premierul Catu a luat o decizie buna. Si ma mir de aceasta reactie a primarilor pentru ca ei stiu o foarte bine cum sta situatia lor. Anul asta avem o scadere economica de 5% si Guvernul Orban si acum guvernul Catu a injectat in economie 60 de miliarde de lei facilitati fiscale incepand de la somaj amanarea taxelor si impozitelor . Tot acest lucru costa. Ma mira reactia primarilor pentru ca ei nu se uita la bugetul lor. Si daca ne uitam la totalitatea veniturilor care sunt stranse de catre stat repet din care se fac toate lucrurile salariile bugetarilor si pensiile reprezinta 80% din venituri. Este un nivel extrem de ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO