Aleph Story

ALEPH STORY: BEST OF THE WEEK. În ce să investim şi cum să investim

17.01.2021, 18:00 536

ALEPH STORY 12.01.2021

Cristian Hostiuc: Care este potenţialul de creştere a bursei de la Bucureşti? Tu urmăreşti mai mult pieţele externe, piaţa americană, piaţa Europeană, decât Bursa de la Bucureşti. Care este potenţialul? Dacă te uiţi la acţiunile noastre mai pot să crească, mai aduc valoare?

 Costi Mocanu: Da. Eu când vorbesc despre Bursa de Valori de la Bucureşti nu vreau să mă refer la ceea ce este listat acum. Eu vreau să mă gândesc la acţiunile care vor fi listate în viitor. Eu mă aştept că marii antreprenori români să înceapă să îşi listeze acţiunile pentru că bursa este locul în care te duci şi găseşti parteneri. Iei bani pentru ideea pe care ai avut-o la un moment dat şi cu banii ăia îţi dezvolţi alte afaceri. Poftim, Elon Musk. Deci mă aştept că Dedeman, la un moment dat, să se listeze pe bursă şi să îşi găsească parteneri.

 Cristian Hostiuc: Dedeman este cel mai mare grup antreprenorial din România, cu afaceri care se apropie de 3 miliarde euro, cu un profit de aproape de 300 de milioane de euro pe an. Ar fi o pâine extraordinară pentru bursă. Dar eu mă refer la acţiunile de acum. Dedeman poate va veni cândva. Crezi că acţiunile care sunt în acest moment au potenţial de creştere?

 Costi Mocanu: Absolut. În linie cu piaţa. Un răspuns la fel ţi-aş da dacă m-ai întreba ce se întâmplă cu Amazon sau cu Apple. Ţi-aş spune la fel, da, ele vor creşte. Sunt însă penalizate, acţiunile noastre, de lipsa de iniţiativă a statului, lipsa de promovare, lipsa de promovare a bursei, care este asociată. Oamenii nu spun investeşti la bursă, ci joci la bursă. E o greşeală.

 Acolo te duci şi investeşti. Ai visat să faci un business, nu ai bani să fii proprietar 100% pe acel business dar de câţi bani ai în buzunar cumperi acţiuni şi eşti patron pe acele acţiuni. Îţi testezi capacitatea ta antreprenorială.

 

ALEPH STORY 14.01.2021

Cristian Hostiuc: Si plajele economice de la noi sunt destul de variate. Economistul şef al BCR merge pe o creştere economică de numai 2,7% în 2021. Pe de altă parte, economistul şef al Raiffeisen Bank se aşteaptă la peste 4%. Eu mă gândesc, de la plus 2,7% la zero să ştii că înseamnă doar doua luni de lockdown.

Felix Drăghici: Am văzut. Într-adevăr, este foarte mică diferenţa şi ca timp şi ca perioadă de stagnare. Pentru că la finalul acestei perioade de vaccinare pe care toată lumea o aşteaptă, Florin Cîţu a vorbit despre cele 8 milioane de români vaccinaţi în luna septembrie, într-un moment în care nu prea mai ai ce să recuperezi. Adică poţi să acoperi nişte găuri, dar în nici un caz nu poţi să desenezi mari nave care să avanseze înainte spre 2022. Ce să spunem? Un euro fără spectatori, un euro fără România, într-un an în care de fapt toată lumea joacă în aşteptare şi să spunem că ar fi mai înţelept să punem răul înainte. Deocamdată avem doar vorbe şi promisiuni.  

Cristian Hostiuc: Nu ar fi fost mai bine să începem această vaccinare cu antreprenorii şi cu cei din business?

Felix Drăghici: Ar fi fost o gândire laterală inteligenţă, plină de tupeu, plină de asumare. Nu pare să fie politica oficială a României în momentul ăsta, pentru că se spune că în general cei care ştiu foarte bine atu-urile sunt plini de încredere. Nu părem să avem nici atuuri, nici încredere.

 

ALEPH STORY 11.01.2021

Adelina Mihai: 1 din 4 angajaţi din România lucrează la stat, iar statul a continuat să facă noi angajări în plină criză generată de pandemia de coronavirus. Ce arată ultimele statistici? Câţi bugetari mai avem?

Dan Pavel: Ultimele statistici arată că avem din ce în ce mai mulţi. Aproape fără număr. Ne uităm că în fiecare an creştem, mai punem câteva zeci de mii de angajaţi la numărul total. Avem 1,24 milioane de angajaţi la stat în momentul ăsta, cu 46.000 mai mulţi decât în urmă cu doi ani. Avem cheltuieli tot mai mari cu bugetari, în condiţiile în care mergem către un deficit în acest an de 10% din PIB. Avem o decizie a Guvernului în momentul acesta de a plafona salariile bugetarilor şi foarte multă nemulţumire în sectorul bugetar. Şi mai avem ceva, mai avem senzaţia oamenilor că dăm banii degeaba, salariile bugetarilor, ceea ce nu mi se pare o discuţie corectă. Este mult mai nuanţată discuţia asta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO