Aleph Story

ALEPH STORY: Avem mulţi IT-şti, dar suntem codaşi la digitalizare. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

29.03.2021, 18:15 424

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor-prezentator Aleph News -  ŞTIU.

 

Adelina Mihai: Avem viteză bună la internet, avem foarte mulţi specialişti bine pregătiţi în IT, dar suntem codaşi în topurile privind digitalizarea. Cine a făcut această constatare?

Dan Pavel: Un deştept. Chiar un deştept, preşedintele Microsoft pentru Europa Centrală şi de Est, Philippe Rogge. El se miră, probabil lumea nu înţelege privind de afară. Oamenii nu înţeleg, băi, de ce mai au nevoie românii ăştia ca să funcţioneze mai bine? Noi, de fapt, avem şi teren foarte bun pentru agricultură, un pământ foarte bun, avem şi tradiţie în fotbal, dar ne pricepem să ne târâm aşa în orice domeniu. E clar că nu ai nevoie doar de o conexiune bună la internet ca să şi ştii cum să foloseşti laptopul şi internetul. Sunt tot felul de studii care arată că românii, în cea mai mare majoritate, folosesc internetul ca să stea pe Facebook sau să navigheze câteva site-uri. De aici şi până la educaţie.

 

Adelina Mihai: Să îşi pună diagnostic pe Google.

Dan Pavel: Exact. Da, e bun internetul la tot felul de lucruri, mai ales acum în pandemie. Grupurile de Facebook funcţionează, sunt şi partide acum pe Facebook. Deci pe Facebook stăm foarte bine. Ca să te pricepi la digitalizare şi la competenţe digitale ale oamenilor mai ai nevoie şi de educaţie şi de organizare. Dacă vorbim de educaţie ar trebui să abordăm fiecare persoană în parte şi partea de organizare priveşte autorităţile. Pentru că la fel, pare că nici instituţiilor nu le lipseşte nimic sau nu le lipsesc prea multe pentru a avea mai multă digitalizare în sistem. Cu toate astea nu ne pricepem.

 

Adelina Mihai: Nu avem, dar să nu uităm totuşi că România este jumătate la oraş, jumătate în mediul rural şi sunt câteva oraşe care concentrează forţa economică a ţării şi care au tras România mai sus în topuri. Dar asta nu înseamnă că se aplică celor 19 milioane de locuitori per ansamblu. Câţi IT-şti avem în România?

Dan Pavel: Mulţi. Aproape 200.000 de IT-şti. E un sector care funcţionează şi s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, susţinut şi de stat, să spunem asta, din 2004, cu acel impozit scutit pentru IT-şti. Industria a crescut, ca număr, de peste 10 ori, faţă de cum era situaţia atunci, în 2004. 6% din PIB produc IT-ştii.

 

Adelina Mihai: Este starul economiei în ceea ce priveşte aportul la creşterea economică.

Dan Pavel: Aşa e. E o mică bucată din cealaltă Românie, dacă e să o comparăm cu asta majoritară care cuprinde şi mediul rural şi politicieni care nu pot, pur  şi simplu. Vorbeam aseară la ŞTIU, cu Daniel David, directorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, un om foarte deştept. Are numai idei bune. Spunea un lucru foarte logic, faptul că de un an de când a venit pandemia stăm şi ne uităm la situaţia asta cu şcoala online. Şi ne plângem de faptul că nu avem tablete. Este incredibil că nu reuşim să rezolvăm această problem şi este incredibil că în continuare ne plângem de situaţia asta prăpăstioasă care ne-a cuprins, şcoala online, nu putem să ne descurcăm. Daniel David spunea că în mod normal, într-o lume normală şcoala poate funcţiona şi online. Sunt multe domenii care ţin de educaţie care funcţionează foarte bine şi online, dar trebuie să ai tot ce îţi trebuie şi ţine de partea de software şi hardware şi profesori competenţi, care să se plângă mai puţin şi să încerce să resolve probleme. Sau să încerce să se conecteze şi ei la realitate pentru că s-ar putea caasta să fie realitatea în care vom trăi şi de acum încolo.

 

Adelina Mihai: Şi eu cred că o să stăm şi mai bine. Noi avem acum 8.500 de absolvenţi de facultăţi cu profil IT. Necesarul din piaţă ar fi dublu, dacă ne uităm după investiţiile făcute de companii în acest domeniu şi la faptul că multe firme ar vrea să îşi extindă echipele, dar nu au forţă de muncă, aşa că îi acaparează pe aceşti studenţi încă din anul II, anul III de facultate, lucru care îi enerevează groaznic pe profesorii din acest domeniu, care spun „lăsaţi-ne să formăm programatorii complet. Nu îi luaţi şi îşi învăţaţi un Java sau un limgaj de programare şi să lucreze pe acel limbaj toată viata. Noi trebuie să le dăm abilităţi prin care ei să îşi poată găsi unjob în orice domeniu al IT-ului. Însă, nu putem face asta dacă îi luaţi din anul II la un job full-time bine plătit.” Că sunt proaspăt absolvenţi care se angajează şi pe 1.000 de euro, să nu uităm că ăsta e domeniul cu cele mai mari salarii din economie, ce ajung la 1.500 euro net pe medie şi un programator bine pregătit, senior, cu experienţă de 5-6 ani, poate să ajungă şi la 4.000 – 5.000 de euro pe lună lejer.  

Dan Pavel: Şi poate să ajungă în ce ţară doreşte el dacă vrea să facă asta.

 

Adelina Mihai: Păi da, dar de ce să te duci în altă ţară cu net-ul prost, când ai aici net-ul bun.

Dan Pavel: Ca să nu ai 4.000 de euro, să ai 14.000 de euro salariul. E un domeniu în care, ăsta e un alt mare avantaj pentru cei din domeniu, ai o flexibilitate extraordinară. Poţi muta dintr-o parte în alta. Revenind la ce spunea preşedintele Microsoft pentru Europa Centrală şi de Est, el spune că România trebuie să-şi mobilizeze toate resursele în această direcţie, spre digitalizare. Din orice unghi ai privi, pare că e marea şansă a României. Avem capetele luminate, avem internet bun, ar trebui să ne pricepem mai mult să facem asta.

 

Adelina Mihai: Noi am avut chiar o campanie la Ziarul Financiar, acum câţiva ani, „România trebuie să ajungă la un million de IT-şti”, a fost ideea lui Sorin Pâslaru, redactorul şef al ZF, şi am făcut atunci interviuri cu decani facultăţilor de IT care au sesizat atunci nişte probleme majore, asta cu angajarea studenţilor încă de pe băncile facultăţii, care nu-I lasă să devină programatori complete, faptul că nu există suficient de multe cadre didactice care să-I pregătească, pentru că de ce să te faci profesor la Politehnică dacă ai câştiga mult mai mult dacă te-ai angaja poate şi ca trainer într-o companie de IT. Sunt nişte probleme pe care ei le-au scos la iveală atunci şi care nu s-au remediat. Au mai încercat să mai atragă oameni cu tot felul de burse sponsorizate de companii, să mai atragă profesori în zona asta de specializare la modă în domeniul IT, cum e securitatea cibernetică. Sunt paşi mărunţi, dar se fac în direcţia asta. Însă, ca să ajungem la acel un million de It-şti, de la 200.000 în prezent, e dificil în acest moment, fără o strategie de ţară coerentă.  

Dan Pavel: Aşteptăm. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO