Aleph Story

ALEPH STORY: Ai putea călători liber în Grecia şi Israel. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

15.02.2021, 18:15 881

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Adelina Mihai: Care sunt prognozele pentru turismul de la vară?

 

Dan Pavel: Prognoza în momentul ăsta e că am putea avea o bulă turistică în care să ne plimbăm liberi sau mă rog, mai liberi decât am fost vara trecută şi bula asta turistică să includă România, Grecia, probabil şi Israel. Lucrurile nu sunt bătute în cuie, sunt doar la nivel de discuţii între guverne. Ce înseamnă bulă turistică? Înseamnă că vom scăpa, dacă alegem destinaţiile astea, vom scăpa de hârţogăraie, de tot felul de teste făcute cu 72 de ore înainte de carantină, la sosoirea în aceste destinaţii, dar vom avea nevoie de certificate de vaccinare şi uite că mergem cu discuţia la ce anticipam, la un fel de paşapoarte de vaccinare. Chiar dacă nu or să se numească aşa, o adeverinţă prin care tu să demonstrezi că te-ai imunizat şi că nu mai ai nevoie de toată procedura asta. Probabil va există începând cu vara viitoare.

 

Adelina Mihai: Până la urmă este şi mai bine pentru călători, nu? Faci economii, vaccinul este gratis momentan. Faci economii şi nu mai plăteşti testele de câte 300, 400, 500 de lei câteodată, ca să trebuiască, să poţi călători în voie.

 

Dan Pavel: Asta mi se pare, cred că singura soluţie sau cea mai potrivită soluţie în momentul ăsta pe termen scurt, e să creezi nişte bule în care lumea să se deplaseze, să poată ieşi din ţară, să aibă opţiunea asta fără prea mare bătaie de cap, dar totuşi să nu străbată mii de km, ca să vedem din nou acel flux de turişti dintr-o parte în alta. Ci discuţia e cu zona noastră care să includă şi Grecia, spuneam probabil şi Israel. Mă gândesc că acelaşi gen de discuţie se va purta şi în alte părţi ale Europei. Marea Britanie, nu ştiu, britanicii să meargă mai aproape de ei în Spania, să spunem. Francezii, nemţii la fel, să se învârtă acolo într-un perimetru cât de cât închis. Nu văd altă soluţie pentru repornirea economiei, acum pe termen scurt. Probabil că din vara 2022 vom vorbi altfel, pentru că vom reuşi să ducem campania asta de imunizare spre final.

 

Adelina Mihai: Noi am făcut un calcul al acestei campanii, dar economia pierde în acest moment 200 de milioane de euro pe zi. Aceasta este scăderea cu care s- au confruntat toate companiile din România. Am estimat că cifra de afaceri se diminuează cu 20%, deci avem un milliard de euro pe zi. Se pierd 200 de milioane pe zi din cauza închiderii economiei şi ne-ar costa 2 milioane de euro doar să vaccinăm cu un ritm accelerat de 100.000 de persoane pe zi, faţă de 30.000 - 40.000 cât avem acum. Noi susţinem această repornire a business-ului prin vaccinare, pentru că după cum ai spus şi tu, e singura soluţie imediată de a scăpa de această pandemie.

 

Dan Pavel: Gândeşte-te la cifrele de vara trecută, cât de puţin, de fapt cât de mult s-a diminuat numărul de turişti români în diferite destinaţii, inclusiv Grecia, că asta e foarte populară. Cât de mult a scăzut numărul de turişti străini veniţi la noi în România. E clar, că asta e direcţia firească, trebuie să ne reîntoarcem la fluxul ăsta, fluxul banilor, dar să ţinem cont şi de măsuri cu precauţie. Cred că măsura asta de a crea o bulă în care lumea să poată circula printre vecini, probabil că asta va fi soluţia aleasă de guverne. Colegii noştri au reuşit să ia legătură cu două voci importante, o persoană din România, una din Grecia. Ambii i-au spus că discuţiile astea se poartă acum, nu este nimic bătut în cuie, dar cel mai probabil vom avea o decizie, spunea grecul Georgios Stafliaki. Este directorul local al unei organizaţii naţionale de turism în Grecia. Spunea că e posibil să avem o decizie mai repede decât ne aşteptăm noi şi termenul la care ne aşteptăm noi este de 2 săptămâni, ca Guvernul să ia o decizie în sensul ăsta.

 

Adelina Mihai: Ţine foarte mult şi de modul în care îşi negociază fiecare ţară şi cât de rapid negociază miniştrii între ei, dincolo de decizia care se ia la nivelul Uniunii Europene. Sunt foarte importante aceste parteneriate şi sperăm să vedem activitate şi de la oficialii noştri.

 

Dan Pavel: Nu văd niciun motiv ca cineva să se opună. La o deczie în sensul ăsta este şi în interesul nostru şi al statului şi al oamenilor. Foarte mulţi dintre noi vrem să plecăm vara viitoare sau să avem ocazia să petrecem o vacanţă în Grecia. La fel e şi în interesul grecilor, e win - win, clar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO