Afaceri de la zero

Un italian face autodrom romanesc la granita cu Ungaria

10.02.2005, 00:00 Autori: Adriana Daraban , Anca Rif, ZF Transilvania


Desi ilegale, cursele de masini si de motociclete sunt tot mai numeroase in Romania, pasiunea pentru motoare si viteza fiind uneori de neoprit. A fost nevoie de un italian destept, Giovanni Migheli, pentru a gasi solutia: el va deschide in Bihor primul autodrom din tara, un circuit de 2 kilometri, la Sannicolau Roman.



Autodromul se va intinde pe o suprafata de 5 hectare si este construit conform standardelor internationale. Pista, lunga de 2 kilometri, are o latime suficienta pentru siguranta: intre 8 si 11 metri. Designul e serpuitor in viraje succesive in forma de "S" si in unghiuri de 90 de grade. Pilotii vor putea apasa pedala de acceleratie pana la "blana" pe mai multe portiuni in linie dreapta. Una dintre ele, de 250 de metri lungime, va putea hotari in ultimul tur si castigatorul cursei. Ca la casele mari, in timp, pista va avea si tribune, si un mini-restaurant.





Idee italieneasca



In tinerete, Giovanni a participat la o gramada de concursuri de motocros alaturi de fratele sau, fost pilot de curse. El simte acum ca, infiintand un autodrom, se intoarce-n timp, la vremurile cand facea echipa cu "fratello" pe circuitele din Italia.



Din pacate, zice el, acest sport e ignorat in Romania. "Toata lumea doar vorbeste despre curse, dar nimeni nu creeaza conditii pentru desfasurarea lor. Nici un sport cu motor nu se poate practica pe aratura sau prin gropi, ci numai pe o pista buna", spune Migheli.



Asa ca a cumparat 5 hectare de teren in Sannicolaul Roman si, in octombrie 2004 s-a pus pe treaba. Zice ca pista ii aminteste de vremurile cand facea echipa cu "fratello". Avand parte de bani, muncitori seriosi si timp frumos, proiectul a prins repede contur. In prezent, terenul este imprejmuit, iar pista tasata. Cu noroc de vreme buna, la vara, Bihorul o sa se mandreasca cu primul autodrom veritabil din tara.





Curse exclusive pentru Trabant



Italianul stie ca piste mai sunt si pe la Bacau (celebrul circuit facut de Dumtiru Sechelariu fiului sau), Arad si Bucuresti, asa ca a lui trebuie musai sa fie altfel: va fi deschisa atat pentru karting cat si pentru intreceri de automobile si motociclete. Ba chiar, va inchiria masini participantilor, daca acestia vor dori asta. Numai bikerii vor fi nevoiti sa-si puna la bataie propriile motoare, pentru ca italianul nu are de gand sa importe si motociclete.



Nu doar masinile "tari" isi vor putea masura puterile pe circuit. Giovanni se gandeste si la "amarasteni", pentru care intentioneaza sa organizeze curse exclusive, de pilda doar pentru Trabanturi, Dacii sau Matiz-uri, care sa-si masoare potenta in asa-numitele concursuri "monomarca".



Desi multi dintre romani abia au bani de benzina, italianul nu crede ca o sa-i lipseasca musterii. El mizeaza si pe clienti din Ungaria, pentru ca Sannicolaul Roman e la granita.



Pana acum a bagat in afacere cateva miliarde de lei, va mai baga cel putin pe-atata, dar zice ca nu-l arde prea tare recuperarea rapida a investitiei. Are un alt tel: "Vreau sa-i ajut pe cei talentati sa se afirme macar pe plan national. Pista vreau sa fie o rampa de lansare pentru ei".





"Uzina" de karturi



La iesirea din Sannicolaul Roman, spre Cefa, pe partea stanga se vede o cladire mare, vopsita in verde. Desi nu pare, e unul din imobilele fostului CAP, cumparat de Giovanni Migheli si transformat intr-o hala in care se asambeaza karturile importate din Italia pe bucati. Pana acum a facut 28 de asemenea masinute de curse. Cei care doresc pot chiar sa cumpere una. Pretul unui kart pentru copii este de aproximativ 1.200 euro, iar varianta mai puternica, pentru adulti, costa cam 4.000 euro. In timp, daca toate merg ca pe roate, Giovanni viseaza sa infiinteze la Sannicolau chiar o mica fabrica de karturi.



Desi au un motor care suporta 20.000 de turatii pe minut, acestea nu sunt masini de competitii, ci pentru agrement. In functie de capacitatea cilindrica si de numarul cailor, un kart poate totusi atinge 150 sau chiar 180 km/h. Sasiul din crom-molibden (aliaj de otel special pentru masinile de curse) ii ofera stabilitate in curbe.





Primarii nu l-au inteles



Giovanni se plange ca nu a reusit sa faca autodromul mai aproape de drumul national: "Primarul din Gepiu mi-a spus ca ei au nevoie de pamant pentru fan, nu pentru autodrom. La Cefa a fost alta poveste. Am fost primit de contabilul-sef al primariei care, in timpul programului fiind, era in stare avansata de ebrietate. Mi-a zis: 'Iar vrei sa speli niste bani?'. L-am injurat si am plecat. Iar cand i-am povestit primarului, mi-a raspuns: 'Contabilul sef aduce multi bani comunei, nu am ce sa-i fac'".





Pista de karting care se poate transforma in salon de coktail



Una din cele mai moderne piste de karting este situata la iesirea din satul Pipera. Inaugurata anul trecut, Amckart a necesitat o investitie de 1,5 milioane de euro care s-a concretizat intr-un circuit outdoor si unul in sala. Cele doua piste servesc atat locuitorilor cu dare de mana din vecinatate, firmelor care organizeaza acolo evenimente sau chiar team building-uri, dar si ca circuit de campionat national.



Proiectul a fost initiat in urma cu aproape patru ani, cand Traian Moldovan si Radu Nemes au vazut un circuit similar, in Germania, si si-au dorit ceva similar pe teren romanesc.



Amckart are o suprafata de 63.000 metri patrati. Pista outdoor are o lungime totala de 1.240 metri si o latime medie de 8 metri. Cea indoor are o lungime de 215 metri si este amplasata in interiorul unei hale cu suprafata de 1.500 metri patrati. In interior se desfasoara curse de agrement si se tin cursuri de karting pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.



Hala poate fi eliberata in circa doua ore si este utilizatapentru lansari de autoturisme, cocktailuri, aniversari la care pot participa maximum 450 de participanti.



Complexul are 40 de karturi, iar pretul unui astfel de kart, importat din Elvetia, de la compania Swiss Hutless, se ridica la 2.500 de euro.



Un kart de competitie costa ceva mai mult, adica undeva intre 6-8.000 de euro.



Pilotii participanti la campionatul national platesc o taxa de concurs de 100 de euro pentru fiecare pilot in parte, iar pretul pe care cei care vor sa se distreze il platesc este intre 450.000 si 600.000 lei pentru zece minute.



Aici se desfasoara si lectii pentru cei mici, costul a cinci sedinte lunare ridicandu-se la 120 de euro plus TVA. transilvnaia@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania