Afaceri de la zero

Slovenia: ultimele demersuri pentru a trece la euro

16.06.2006, 00:00
Slovenia este primul din cei zece noi membri ai UE care va trece la euro, in timp ce respingerea Lituaniei este un avertisment si pentru Polonia, Cehia si Ungaria.

Liderii europeni sunt de asteptat sa confirme adoptarea euro de catre Slovenia in cadrul summitului de doua zile de la Bruxelles. Intrarea oficiala in randul membrilor zonei euro va avea loc pe data de 1 ianuarie 2007, Slovenia fiind primul stat din cele zece nou-intrate care vor adopta moneda unica, titreaza BBC.

Slovenii au reusit sa indeplineasca toate criteriile trecerii la moneda unica in ceea ce priveste datoria publica, deficitul bugetar si ratele dobanzilor, inflatia mentinandu-se, conform prognozelor oficiale, si pe viitor sub pragul impus in zona euro.

Lituania nu a primit acordul oficial de a adopta euro pentru ca rata locala a inflatiei a depasit limita maxima de 2,6% impusa de oficialii europeni.

Moneda unica va reprezenta a patra forma legala de plata a Sloveniei de la dezmembrarea Iugoslaviei in 1991, cand a renuntat la dinar pentru o moneda de tranzitie inaintea adoptarii tolarului.

Conform planului oficial de desfasurare a trecerii la moneda unica, ministrii europeni de finante vor stabili rata de schimb intre euro si tolar pe 11 iulie.

Banca Centrala a Sloveniei va avea misiunea de a distribui 155 de milioane de monede si 42 de milioane de bancnote pana pe data de 1 ianuarie 2007. Perioada de tranzitie, in care vor circula in paralel cele doua valute va fi de doar doua saptamani. Guvernul sloven se asteapta ca intrarea in zona de moneda unica sa contribuie in mod substantial la cresterea numarului de turisti si a investitiilor directe.

Acum o luna, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au permis Sloveniei sa se inscrie in protocolul de trecere la moneda europeana.

In acelasi timp in care oficialii UE permiteau micului stat de langa Alpi sa adere la puternicul grup de state europene ce au adoptat moneda unica, Lituania a fost refuzata. Cele doua au fost singurele state din cei zece noi membri ai Uniunii Europene care au inceput formalitatile de adoptare a monedei unice.

"Este o reusita pentru Slovenia", declarase atunci ministrul sloven de finante, Andrei Bajuk. El a adaugat ca acesta reprezinta ultimul pas al tarii sale in reconectarea Sloveniei cu trecutul ei european.

In ceea ce priveste situatia Lituaniei, inca de luna trecuta se stia ca nu va fi acceptata in zona euro.

"Demersurile Lituaniei de a accede in zona euro facute in martie nu pot primi un raspuns pozitiv. Consideram ca nu au fost indeplinite toate criteriile", a declarat atunci comisarul european al afacerilor economice si monetare al UE, Joaquin Almunia.

Respingerea Lituaniei si sublinierea importantei indeplinirii cu strictete a tuturor conditiilor impuse de organismele europene pentru a putea adera la zona de comert cu moneda unica ar putea fi interpretate ca un semn de avertizare dat Poloniei, Cehiei si Ungariei. Rata inflatiei de pe piata slovena a fost in perioada de monitorizare de 12 luni de 2,7%, cu doar 0,1 procente peste pragul impus in mod oficial.

Pregatirile de adoptare a euro au inceput in Slovenia inca din luna martie, cand a intrat in vigoare sistemul dublu de calculare si afisare a preturilor, in moneda nationala si in euro. Scopul direct al acestei perioade este de a informa si de a obisnui populatia cu noua moneda de plata, singurul efect scontat fiind cel psihologic. Opinia publica din Slovenia sustine in proportie de 60% eforturile de adoptare a monedei unice, fiind insa convinsa ca vor exista si o serie de efecte negative, printre care aprecierea preturilor, dupa exemplul celorlalte state care au aderat la zona euro.

Deficitul bugetar al guvernului sloven a fost de 1,8%, sub nivelul maxim admis de 3 procente, in timp ce datoria publica este de 30%, jumatate pragul impus. In timpul perioadei de monitorizare de 12 luni, nivelul inflatiei a fost de 2,3%, cu 0,3% sub cerintele oficialilor europeni. victor.rotariu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania