Afaceri de la zero

Raluca Chişu, o economistă din Bucureşti, are trei centre de terapie pediatrică în Capitală unde ajung zilnic 150 de copii

30.05.2019, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

„Îmi doresc un al patrulea centru, în zona de vest a Bucureştiului, o zonă în care încă nu am ajuns. Am încercat să mergem în locaţii în care putem aduna oamenii.“

„Îmi doresc un al patrulea centru, în zona de vest a Bucureştiului, o zonă în care încă nu am ajuns. Am încercat să mergem în locaţii în care putem aduna oamenii.“

Raluca Chişu, economistă de profesie, a înfiinţat centrul de terapie pentru copii KinetoBebe în 2009 şi a ajuns în prezent la trei unităţi în Bucureşti şi peste 150 de copii zilnic care trec pragul centrelor pentru terapie.

Planurile antreprenoarei urmăresc extinderea afacerii cu încă un centru în zona de vest a Capitalei. „Am creat o platformă de recuperare pediatrică şi oferim serviciile când copilul are nevoie de terapie. Copilul trebuie stimulat pentru a creşte sănătos. Kinetoterapeuţii lucrează pe baza trimiterii de la medic. Ne uităm pe dosarul medical al copilului pentru a realiza un plan de terapie specific“, a spus Raluca Chişu.

Ea a povestit că nu are experienţă medicală, având studii economice. S-a specializat însă în zona de management sanitar, un domeniu în care a şi lucrat de altfel, dorindu-şi ulterior un business din recuperarea medicală pediatrică.

Modul de lucru al KinetoBebe este pe bază de abonamente de câte zece şedinţe de terapie, dar părinţii pot opta şi pentru câteva şedinţe, astfel încât părinţii să poată vedea dacă se adaptează copiii. În centrele KinetoBebe lucrează 18 kinetoterapeuţi şi şase psihologi, problema lipsei de personal, cu atât mai mult cel medical, fiind întâlnită de antreprenoare.

Media de vârstă a terapeuţilor este cuprinsă între 27 şi 35 de ani, iar un kinetoterapeut câştigă în medie circa 700 de euro. „A fost un trend de plecare a kinetoterapeuţilor din ţară. Încercăm şi din punct de vedere financiar să ajungem la un nivel mulţumitor pentru ei. Noi colaborăm cu medici din spitale de stat şi private din Bucureşti pentru că terapia se face pe baza dosarului medical“, a mai spus Raluca Chişu. Ea a mai precizat că părinţii trebuie să înţeleagă procesul terapeutic pentru că, dincolo de şedinţele din cadrul centrului, terapia continuă şi acasă.

„Îmi doresc un al patrulea centru, în zona de vest a Bucu­reştiului, o zonă în care încă nu am ajuns. Am încercat să mergem în locaţii în care putem aduna oamenii. Scriem proiecte, avem parteneri“, a mai precizat antreprenoarea.

Dezvoltarea centrelor KinetoBebe în cei zece ani de activitate a urmat cererea din piaţă, în contextul în care aglomeraţia din traficul din Capitală îngreunează accesul la terapie. „În deschidere ne-am lăsat ghidaţi de ce dicta piaţa, aşa a fost când am deschis al doilea centru KinetoBebe pentru că aveam foarte mulţi clienţi din zona de nord a Capitalei care erau sufocaţi de ideea de a trece de centrul Bucureştiului şi renunţau la terapie dacă nu le dădeam o altă variantă“, a mai spus Raluca Chişu.

O şedinţă de kinetoterapie durează 40 de minute, cele de logopedie, psihologie au 30 de minute. Un abonament de zece şedinţe de kinetoterapie costă 750 de lei, potrivit site-ului KinetoBebe.

Mai multe detalii pe zfcorporate.ro

Centrele au o suprafaţă cuprinsă între 200 şi 300 mp.

Cifra de afaceri a centrelor a fost de circa 400.000 de lei în 2018, iar investiţiile până în prezent au fost susţinute din profitul reinvestit.

„Din cei 150 de copii zilnic, circa 30% vin fără diagnostic, doar pentru dezvoltarea armonioasă. Mulţi copii sunt din Bucureşti, dar avem şi din Târgovişte. Sunt copii care vin cu afecţiuni ortopedice, cu diagnostic neurologic, cu sindrom genetic“, a mai spus fondatoarea KinetoBebe.

Ca medie de vârstă, în centrele de recuperare vin copii de până într-un an, cei mai numeroşi, dar şi de până la 14 ani, cei cu afecţiuni ale coloanei vertebrale, de exemplu.

Nişa recuperării medicale, cu atât mai mult cea pentru copii, a fost slab abordată de marii jucători privaţi din piaţă, care au mizat mai mult pe dezvoltarea specializărilor generaliste.

În piaţă există jucători de talie mică sau medie de recuperare medicală pentru adulţi şi au început să se dezvolte clinici şi chiar spitale pe această nişă, în încercarea jucătorilor mai mici de a se diferenţia pe piaţă.

„Reţelele mari private de sănătate nu sunt competitorii noştri. Ei investesc în general, recuperarea la ei este ca o anexă. Conceptul de recuperare a crescut în ultimul timp, adulţii sunt interesaţi de recuperare pe fondul problemelor şi a trendului din piaţă“, a spus şi Raluca Chişu.

 

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania lansează proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania