Afaceri de la zero

"Cainii rosii" i-au stricat lui Marius Lacatus debutul ca antrenor principal

07.08.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Doua mari semne de intrebare pluteau asupra stadionului din "Cotroceni" sambata seara, inaintea derbiului FC National - Dinamo. Pe ce picior va debuta Marius Lacatus ca antrenor principal al unei echipe de club, in speta National, si care va fi reactia "cainilor rosii" dupa iesirea prematura din Liga Campionilor?

Lacatus a pornit cu stangul: infrangere cu 1-3 in fata campioanei en titre, la capatul unui meci pe care Dinamo l-a avut la degetul mic. Dupa o asemenea partida, in care omologul sau, Cornel Dinu, i-a predat o lectie de tactica, ar fi simplu sa alunecam spre ideea ca o fi fost Marius un mare jucator, dar asta nu inseamna ca va fi si un bun antrenor, eventual sa si exemplificam cu un Dobrin, Lita Dumitru sau Dudu Georgescu. Sunt insa doar primele 90 de minute si "Laca" are destul timp la dispozitie ca sa demonstreze contrariul. Cert este insa ca sambata l-au tradat si cativa jucatori.

Anume, cuplurile Sabin Ilie - Radu Niculescu, in ofensiva, si Matei - Potocianu, in aparare. Dupa ce nu demult s-au paruit la finele unui "amical", Ilie si Niculescu si-au continuat acum disputa. In prima parte, Sabin a fost cel care refuza cu obstinatie sa-si serveasca coechipierul evident mai bine plasat, pentru ca dupa reluare rolurile sa se schimbe.

Greseala lui Lacatus a fost ca a tolerat acest razboi, schimbandu-l pe Ilie abia in final. Ceea ce totusi a impus la noul antrenor al Nationalului a fost ca, desi avea toate motivele sa-i besteleasca pe beligeranti, in fata camerelor de vederi a evitat s-o faca. A preferat sa-si spele rufele in familie, la fel cum trebuie sa fi procedat si cu Matei si Potocianu. Revenit din Elvetia, "Poto" a fost un dezastru la reintalnirea cu suporterii Nationalului.

Nu s-a inteles cu Matei de nici o culoare, lucru speculat prompt de atacantii adversi la marcarea primului gol (Dragan), pentru ca apoi sa faca penalty-ul din care Lupu a ridicat diferenta la 2-0 si sa devieze in proprie poarta sutul de 3-0 al lui Mihalcea.

Disfunctionalitatile din jocul gazdelor le-au servit de minune dinamovistilor pentru a drege ciorba dupa cosmarul "Polonia Varsovia". Ar fi insa nedrept sa explici doar asa revirimentul unei campioane careia i se prevestea un parcurs dificil in campionat dupa slaba campanie de transferari din intersezon si mai ales dupa cele aratate in "dubla" cu polonezii.

Trebuie mai degraba sa-i dai lui Cornel Dinu dreptate atunci cand afirma ca baietii sai nu au experienta internationala. Pentru ca in plan intern au din belsug. Neinvinsi in fata bancarilor din 23 aprilie 1997, trecuti si pe la "Cernica" pentru o scurta rugaciune in preziua partidei, "cainii" s-au simtit pe "Cotroceni" precum pestii in apa.

Campioana a avut momente, mai ales in prima parte, cand a functionat ceas. Minimum de greseli in aparare, ritm alert, circulatie buna a balonului, conlucrare intre compartimente, ce mai, un Dinamo la nivelul sezonului trecut.

Impacati cu echipa, suporterii lui Dinamo au intrat in conflict cu organele de ordine. A fost de ajuns aprinderea unei petarde in sectorul lor de tribuna pentru ca jandarmii sa reactioneze, invaluindu-i intr-un nor de gaze lacrimogene.

Doi fani au trebuit sa fie transportati la spital, meciul a fost intrerupt din aceasta cauza vreme de cinci minute la mijlocul actului doi, una peste alta cel mai neplacut moment de pana acum al unei etape inaugurale marcata de surprizele de la Medias, Suceava si Ploiesti. Nou promovata Gaz Metan a spulberat Ceahlaul (3-0), la fel cum a facut si Foresta cu Gloria Bistrita (2-0) la revenirea pe prima scena dupa un an de purgatoriu in "B".

La un pas de retrogradare sezonul trecut, "U" Craiova (1-0 cu FC Brasov) si Rocar (2-0 "afara" cu Astra) au inceput cu dreptul, ultimii dorind si reusind sa arate ca nu degeaba isi zic mai nou si "Fulgerul".


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania