Afaceri de la zero

Mirela Florea a trecut de la proiectarea de poduri la propria fabrică de mobilă, care i-a adus în 2018 afaceri de 700.000 de euro

13.06.2019, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Cele mai multe cereri vin din sectorul rezidenţial, însă şi birourile generează comenzi de mobilier pentru Movi Design.

Mirela Florea, de profesie inginer, a început în urmă cu 15 ani producţia de mobilă într-un mic atelier din Bucureşti, sub numele Movi Design. Astăzi, mobilierul este realizat într-o fabrică de 1.000 de metri pătraţi, iar vânzările au ajuns la 700.000 de euro.

„Am pornit din dorinţa de a îmbina artele plastice cu matematica. Poate că par două lucruri complet diferite, dar în producţia de mobilier acestea se pot îmbina, cu multă imaginaţie“, spune Mirela Florea, fondator şi director general al Movi Design.

Totul a pornit cu o investiţie de 5.000 de euro, după o perioadă în care antre­prenoarea a lucrat pentru un institut de proiectare a podurilor. „La început, aveam doar o bormaşină şi doi băieţi care nici nu se pricepeau prea bine la mobilă, dar am învăţat împreună pe parcurs“, îşi aminteşte Mirela Florea. Cincisprezece ani mai târziu, pro­iectarea şi prelucrarea mobilierului se fac cu maşini cu comandă computerizată.

„Avem 27 de angajaţi, dar numărul fluctuează destul de mult. Reuşim însă să păstrăm nucleul. Au rămas oamenii bine pregătiţi, avem câţiva tâmplari chiar de la fondarea afacerii. Investiţiile sunt permanente, circa 15-20% din câştig merg în utilaje noi şi tehnologie.“

Utilajele noi scurtează timpii de producţie pentru elementele de mobilier, astfel că şi numărul de proiecte realizate a crescut. Ca urmare, cifra de afaceri a Movi Design a ajuns în 2018 la 700.000 de euro, iar profitul la 90.000 de euro.

Proiectele vin nu doar din Bucureşti, ci şi din provincie - din oraşe ca Tulcea, Timi­şoara, Sibiu, Braşov, Sighetu Marmaţiei, iar uneori chiar din afara ţării. Din fabrica Mirelei Florea au plecat piese de mobilier că­tre Germania şi Italia, însă, în cazul co­menzilor pentru străinătate, mai dificilă este asigurarea mon­tajului. „Realizarea unei comenzi du­rează, în medie, între cinci şi şase săp­tămâni. Dacă este o nevoie urgentă, putem însă să ter­minăm şi în câteva zile. În ceea ce priveşte pre­ţurile, o bucă­tărie, de exem­plu, poate costa de la 500 la 30.000 de euro. Marjele sunt foar­te diferite“, spune Mirela Florea.

Un alt exemplu este pentru un apartament de trei camere, cu bucătărie, două dormitoare, living, hol şi baie, pentru care preţul de pornire în vederea mobilării este de 8.000 de euro.

Cele mai multe cereri vin din sectorul rezidenţial, însă şi birourile generează comenzi de mobilier pentru Movi Design.

Cum toată mobila este personalizată, adaptată spaţiului şi preferinţelor clienţilor, nu există un magazin sub acest nume, însă promovarea se face prin site. Inspiraţia vine de la arhitecţi, designeri de interior şi târguri internaţionale.

„Cel mai important eveniment al anului din zona designului de mobilier este Salone del Mobile de la Milano. De aceea, în fiecare an, ne planificăm o escapadă de trei zile în Italia, un fel de «must do» pentru a ne pune la curent cu cele mai recente şi inovatoare soluţii de mobilare.“

Cea mai mare provocare în realizarea unei comenzi este adaptarea la bugetul clientului, dar şi la gusturile şi aşteptările sale.

„Cel mai greu de mobilat sunt încăperile mici. Încercăm să folosim diferite elemente, care să nu dea impresia că spaţiul este încărcat. În afară de PAL melaminat, MDF şi lemn, folosim şi metal sau sticlă, inclusiv licheni stabilizaţi cu care facem pereţi verzi sau elemente mici de pictură. Încercăm să ne diver­sificăm.“

Pentru 2019, Mirela Florea şi-a propus să mai achiziţioneze utilaje pentru creşterea rapidităţii execuţiei.

alina.vasiliu@zf.ro

Proiectele vin nu doar din Bucureşti, ci şi din provincie - din oraşe ca Tulcea, Timişoara, Sibiu, Braşov, Sighetu Marmaţiei, iar uneori chiar din afara ţării.

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania