Afaceri de la zero

Guvernatorul Bancii Japoniei, implicat intr-un scandal de inside trading

16.06.2006, 00:00
Cea mai influenta figura din sectorul financiar japonez, guvernatorul Bancii Japoniei (BOJ) Toshihiko Fukui, se afla in prezent in centrul unei dispute in urma dezvaluirii faptului ca acesta a investit intr-un fond al carui manager a fost acuzat de insider trading, relateaza agentia de stiri japoneza Xinhua.

Totul a inceput marti, in momentul cand Fukui a recunoscut in timpul unei sesiuni parlamentare ca a investit personal 10 milioane de yeni (87.000 de dolari) in anul 1999 intr-un fond creat de Yoshiaki Murakami, care a fost arestat cu o saptamana in urma sub acuzatia de a fi incalcat legislatia din domeniul valorilor mobiliare.

Fukui urmeaza a fi audiat in legatura cu aceasta situatie de catre organismele abilitate.

Desi a realizat aceasta investitie inainte de a prelua pozitia de guvernator al bancii centrale in martie 2003, Fukui nu a decis sa se retraga din cadrul fondului pana in luna februarie 2006, cand a izbucnit un scandal in care era implicata firma de Internet Livedoor, aparand zvonuri privitoare la posibila arestare a lui Murakami.

Versiunea engleza a ziarului Asahi Shimbun spunea intr-un comentariu ca este timpul ca Fukui sa se retraga din pozitia de guvernator al bancii centrale.

Ziarul nu s-a rezumat la a-l critica pe Fukui pentru legatura sa cu o serie de investitii dubioase, ci l-a acuzat de a fi profitat de nivelul extrem de scazut al ratelor dobanzii in Japonia.

Surse din piata financiara estimau ca este posibil ca investitia de 10 milioane de yeni realizata de Fukui sa se fi dublat in ultimii sase ani.

Fukui, respectat in domeniul financiar al Japoniei pentru a fi reusit sa scoata Japonia dintr-o perioada de deflatie, readucand-o la o crestere sanatoasa, s-a scuzat pentru fapta sa in decursul intrunirii unor ministri ai guvernului.

Banca Japoniei a declarat ca investitia lui Fukui nu contravine reglementarilor interioare ale bancii, fiind echivalenta cu achizitia unui pachet de actiuni. Totusi, reprezentanti ai opozitiei si unii reprezentanti ai industriei financiare l-au criticat pe Fukui pentru investitia facuta. Multi au scos in evidenta lipsa sa de responsabilitate morala, acesta nerenuntand la investitia respectiva dupa preluarea functiei de guvernator al BOJ.

Primul-ministru Junichiro Koizumi si majoritatea legiuitorilor partidului aflat la guvernare au incercat sa vina in apararea lui Fukui, spunand ca nu ar trebui sa existe probleme de ordin juridic din moment ce guvernatorul bancii centrale a realizat investitia inainte de preluarea functiei de guvernator.

Koizumi a sugerat ca nu intentioneaza sa-l inlocuiasca pe Fukui, permintandu-i sa duca la bun sfarsit mandatul sau de cinci ani.

Totusi, efectele acestei dispute au devenit imediat vizibile. Astfel, bursa de la Tokio a inregistrat o scadere drastica marti in parte in urma dezvaluirii lui Fukui. Indicele de referinta Nikkei a pierdut 4,1%, cel mai semnificativ declin de o zi din 11 septembrie 2001.

In acelasi timp, cele mai importante publicatii cer bancii centrale o transparenta sporita.

"Nu exista nicio problema in legatura cu investitia pe care a facut-o in perioada in care se afla in sectorul privat", scrie Nihon Keizai Shimbun, un cotidian de business.

"Problema este ca nu exista niciun fel de reglementare privitoare la raportarea activelor private pe care le detine guvernatorul bancii centrale, deci avem de-a face cu o lipsa de transparenta".
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania