Afaceri de la zero

Europenii fac un pas important in procesul de liberalizare a pietei serviciilor

31.05.2006, 00:00
Compromisul privind proiectul de lege adoptat deschide multe porti pentru furnizorii europeni de servicii, o piata care reprezinta 70% din economia statelor membre, insa numai 20% din schimburile comerciale.

Oficialii statelor membre ale UE au adoptat o mult dezbatuta directiva privind liberalizarea serviciilor pe piata europeana, o piesa importanta a legislatiei europene, scrie Financial Times.

Compromisul s-a realizat dupa un ultim efort al reprezentantilor guvernamentali ai statelor din centrul si estul Europei de a obtine conditii de acces mai bune a muncitorilor, precum si a serviciilor pe pietele statelor membre vest-europene. Pozitia lor, sustinuta de oficialii Olandei si Luxemburgului, parea la un moment dat sa escaladeze intr-un conflict intre statele membre vechi si cele noi. Insa in cele din urma rezultatul discutiilor s-a tradus in schimbari de suprafata ale proiectului de lege.

Toate statele membre ale UE si-au dat consimtamantul privind adoptarea directivei, cu exceptia Lituaniei, care s-a abtinut de la vot, ca protest la propunerea de proiect pe care o considera lipsita de continut.

Directiva privind piata europeana a serviciilor, propusa inca de acum doi ani, avea ca scop principal crearea unei piete unice pentru furnizorii de servicii, care reprezinta mai mult de doua treimi din totalul economiilor europene. Projectile isI propunea sa elimine obstacolele de care se loveau consultantii, proprietarii restaurantelor, arhitectii, inginerii si retailerii in incercarea de a patrunde pe pietele statelor membre si supuse legislatiei de pe piata de origine.

Litera proiectului de lege privind reglementarea in tara de origine a furnizorilor care activeaza pe pietele statelor membre, a ridicat un val de proteste din partea asociatiilor de comert extern si state precum Franta, care se temeau ca directiva va conduce la un flux de servicii ieftine din tarile est-europene si o eroziune a standardelor sociale si a pietei muncii.

Obiectiile aparute pe parcursul adoptarii acestei directive au reprezentat mai mult un ecou al celor care au avut loc pentru versiunea proiectului de lege adoptata de Parlamentul European la inceputul acestui an. Proiectul in cauza s-a bucurat de un suport politic larg, dar cu pretul eliminarii unor elemente importante care ar fi condus la o liberalizare a pietei serviciilor.

Desi in anumite cazuri s-a ajuns destul de repede la un compromis privind eliminarea unor obstacole, ca de exemplu dreptul furnizorilor din strainatate de a detine agentii in statele membre in care doresc sa opereze, reprezentantii europeni s-au abtinut de la eliminarea prea multor restrictii.

Ministrii comertului si finantelor din cele 25 de state membre ale UE au formulat conditii pentru proiectul de lege asemanatoare cu cele din versiunea finala a proiectului inaintat de parlament, acestea suferind anumite amendamente minore. Oficialii guvernelor din statele membre vor fi obligate sa cerceteze si sa justifice sectiuni largi de lege din legislatia proprie pentru a se asigura ca aceasta nu include paragrafe ce impun prea multe obstacole furni-zorilor de servicii straini care doresc sa-si desfasoare activitatea pe acea piata. De asemenea, Comisia Europeana va oferi sfaturi orientative reprezentantilor acestor state, pentru a se asigura ca legislatia va intruni toate criteriile impuse de directiva europeana.

In ultimele minute ale dezbaterii proiectului, oficialii francezi au cedat unei ultime cereri din partea italienilor prin care inspectorii si consilierii juridici de la curtea de apel nu vor fi subiectul acestor restrictii ale legislatiei nationale.

Martin Bartenstein, ministru al economei din Austria, care detine presedintia UE, a salutat adoptarea proiectului de lege si crede ca acordul reprezinta un progres in ceea ce priveste intarirea relatiilor dintre statele membre si faptul ca acestea sunt deschise la noi initiative.

"Aceasta este o veste extraordinara pentru oamenii de afaceri si consumatorii din Marea Britanie si reprezinta o oportunitate pentru muncitorii britanici cu studii superioare. Acordul va proteja interesele muncitorilor din statele membre", este de parere David Sainsbury, ministrul comertului si industriei din Anglia.

Reprezentantii statelor UE au la dispozitie trei ani pentru a pune in practica directiva, urmand apoi sa fie inaintata Parlamentului European, desi acest lucru este vazut mai mult ca o formalitate.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania