Afaceri de la zero

Dolarul se apreciaza spectaculos

13.03.2006, 00:00
Analistii se asteapta ca banca centrala americana - Fed - sa majoreze din nou dobanda, ceea ce va atrage o cerere mare de dolari.

Moneda nationala a Statelor Unite ale Americii se reechilibreaza, avand in momentul de fata cea mai mare crestere din ultimul timp. Ca urmare a mersului bun al cotatiei dolarului se preconizeaza ca banca centrala a Statelor Unite vor decide o noua crestere a ratelor dobanzilor, informeaza Bloomberg.

Moneda americana a avut saptamana trecuta o crestere mai mare decat oricare dintre cele mai importante 16 monede nationale.

Conform statisticilor Bloomberg, ultima crestere spectaculoasa a dolarului fusese inregistrata in data de 19 august 2005. Analistii anticipeaza ca banca centrala a Americii (Fed) va continua politica de majorare a ratelor la dobanzi, in timp de Banca Japoniei va mentine aceste rate aproape de 0% pentru cea mai mare parte a anului.

"Dolarul va urca substantial in urmatoarele saptamani. Probabil ca Fed va majora anul acesta rata dobanzii de la 4,5% la 5,25%", a declarat John Taylor, presedintele firmei newyorkeze FX Concepts, firma ce manageriaza fonduri in valuta in valoare de 12,1 miliarde dolari.

Raportat la moneda nationala japoneza, dolarul a inregistrat o apreciere de 2,3 procente, aceasta fiind cea mai importanta crestere din noiembrie. In ceea ce priveste euro, dolarul a crescut cu 1,1%, cea mai mare crestere din luna decembrie.

De asemenea, anul acesta yenul a avut o depreciere de 1,1% fata de dolar, in timp ce euro a inregistrat o crestere de 0,5 procente fata de moneda americana.

In luna februarie a acestui an, numarul angajarilor a crescut cu 234 de mii, dupa ce in luna ianuarie acest numar crescuse cu 170 de mii, conform datelor furnizate de oficialii Departamentului Muncii. Totodata, angajatii se vor bucura de o majorare cu 3,5 % a salariilor, fata de luna februarie a anului trecut.

Cresterea ratelor la dobanzi va consolida avantajul pe care SUA il detin asupra regiunilor unde tranzactiile se fac in euro si moneda japoneza si va avea un rol semnificativ in atragerea investitorilor.

Dolarul a crescut anul trecut cu 14% fata de euro si yen, in conditiile in care banca centrala a crescut costurile la imprumuturi de opt ori, pentru a stopa inflatia.

Banca Centrala Europeana a crescut rata dobanzilor pentru a doua oara in ultimele trei luni, ajungand la o valoare de 2,5%, in timp ce Banca Japoniei mentine valoarea ratelor aproape de zero din luna martie 2001.

Un raport ce va fi facut public pe data de 16 martie referitor la situatia economica a Statelor Unite va indica o crestere de 0,2% a preturilor pentru bunurile de larg consum, exceptand produsele alimentare si energetice.

Yenul a inregistrat o depreciere dupa ce Banca Centrala a Japoniei a anuntat ca va reduce capitalul destinat segmentului economic.

Analistii anticipeaza ca aceasta masura va contribui la mentinerea valorii actuale a ratelor la dobanzi. Toshihiko Fukui, guvernatorul Bancii Japoniei, a anuntat parlamentul ca banca centrala va incerca sa creasca ratele la dobanzi.

Cresterea va fi facuta intr-un ritm foarte lent, intrucat o schimbare brusca de situatie ar putea prejudicia dezvoltarea economiei japoneze.

Desi exista un anume scepticism in ceea ce priveste reechilibrarea monedei japoneze, cei mai multi analisti anticipeaza o crestere a ratelor la dobanzi pana la sfarsitul anului curent.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania