Afaceri de la zero

Diavolii rosii s-au inecat in baia turceasca

21.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Senzatie la Bruxelles. Turcia a reusit sa-i faca bucata Belgiei (2-0) si va juca sambata in "sferturi", contra Portugaliei. Cine ar fi crezut? Gazdei Euro 2000 ii era de ajuns o remiza ca sa mearga mai departe. Nimic mai simplu in compania unui adversar care nu parea in stare sa-si depaseasca conditia de outsider. ai totusi, surpriza s-a produs. Imposibilul in viziunea suporterilor "dracilor rosii" a devenit trista realitate, iar selectionerului Robert Waseige ii revine toata raspunderea. Pentru ca, dupa ce Italia i-a aratat unde te poate aduce fotbalul ofensiv fara o minima asigurare in ariergarda, el s-a incapatanat sa creada ca va fi altfel cu turcii. Dar supusii Semilunei nu mai sunt de mult ciuca batailor - Galatasaray a demonstrat-o cucerind Cupa UEFA - si macar lectia contraatacului au aratat ca o stapanesc destul de bine. In plus, Turcia are cateva vedete ce pot oricand schimba soarta unui meci. Luni seara, au iesit la rampa portarul Rustu si proaspata achizitie a Interului, Hakan aukur. Primul si-a ferecat efectiv poarta, in vreme ce aukur a maturat pe jos cu apararea adversa.

Se poate spune ca goalkeeperii au avut un rol decisiv in stabilirea rezultatului final. Paradelor de senzatie ale turcului, omologul sau belgian De Wilde le-a raspuns cu erori monumentale. Daca golul doi (min. 70) nu i se poate imputa, primul (min. 45) a fost posibil pentru ca De Wilde nu a fost in stare sa-l depaseasca pe aukur in saritura nici cu mainile ridicate. Apoi, si-a lasat echipa in zece cu sase minute inainte de final, cand a ratat intalnirea cu balonul, nu si pe cea cu gatul lui Arif. Faza de catch pe care arbitrul Gunter Benko, inlocuitorul danezului Kim Milton Nielsen, accidentat in minutul 42, a amendat-o cu un cartonas rosu. Noroc ca, de aici si pana la fluierul final, turcii au fost baieti salon si au avut mila de fundasul Deflandre, care a acceptat sa faca pe portarul deoarece in tabara belgiana fusesera efectuate toate schimbarile.

Nici dupa aceasta partida n-a fost liniste pe strazile Bruxelles-ului. Huliganilor englezi le-au luat loc 2000 de turci, care au inteles sa-si manifeste bucuria pentru calificarea in "sferturi" a favoritilor luand la tinta ferestrele masinilor parcate in centrul capitalei belgiene, ale unui bar si ale unei cafenele. Asta dupa ce incercasera se repete in strada isprava de pe teren a jucatorilor, unde s-au incaierat cu localnicii si, ulterior, cu circa 100 de politisti.

Al doilea meci al grupei B a dat castig de cauza Italiei. Nu pentru ca azzurri ar fi fost mai buni, ci pentru ca suedezii au ratat cat pentru doua meciuri. Nordicilor le trebuia o victorie la doua goluri diferenta in fata garniturii B a peninsularilor, deja calificati, pentru a da piept cu Portugalia in "sfertul" de la Amsterdam, programat sambata. Dar la ei efectiv nu are cine sa treaca mingea dincolo de linia portii. Au avut o superioritate covarsitoare in prima parte, 11-1 la cornere si 64% posesia balonului, insa la pauza conducea Italia. ai-au creat destule situati bune si dupa reluare, au reusit sa egaleze (Larsson), dar si-au pierdut suflul pe final. ai a inscris iarasi Italia, care, fara sa joace cine stie ce in nici unul din meciurile sustinute pana acum, este neinvinsa.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania