Afaceri de la zero

Cum sa obtii in siguranta permis de lucru in Germania

19.07.2000, 00:00 Autor: Liviu Vulpe


Guvernul Germaniei a adoptat recent Programul pentru schimbul temporar de specialisti IT, care faciliteaza incadrarea de catre angajatorii germani a unor specialisti din alte state, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziarului Financiar de Ministerul muncii si protectiei sociale.

Pentru inceput, Germania va elibera 10.000 de permise pentru specialistii IT din toate tarile. Ulterior, o procedura de monitorizare va determina probabil eliberarea altor 10.000 de permise.

Prin acest program, pot lucra in Germania specialistii IT din toate tarile care nu sunt membre al UE. Pentru a lucra intr-o companie din Germania, este nevoie de un permis de munca de trei ani, care poate fi prelungit pana la cinci ani si un permis de sedere.

Germania cauta specialisti in domeniul programelor de calculator, programtori si creatori multimedia, creatori de sisteme IT si circuite, consultanti IT, precum si specialisti pentru lucrul in retea si internet. Utilizatorii Internetului pot solicita angajarea direct unei companii germane sau ca raspuns la o reclama comerciala.

Daca esti recrutat in mod special in tara ta, printr-o reclama publicata intr-un ziar sau ptrintr-o companie ori o agentie privata de ocupare, trebuie sa te asiguri ca aceasta recrutare este legala. Este bine ca mai intai sa ceri aprobarea scrisa a acestora din partea Agentiei Federale de Ocupare sau alt oficiu de ocupare guvernamental din Germania. Apoi, nici o agentie privata nu are dreptul sa-ti solicite taxe pentru a-ti cauta un loc de munca, precizeaza comunicatul MMPS.

Dupa ce gasesti un loc de munca, in mod normal, viitorul angajator va solicita o eliberare a permisului in numele tau, la Oficiul local de ocupare.

Pentru obtinerea permisului, singurul document solicitat este dovada diplomei in domeniul IT, dar acest lucru nu este necesar daca angajatorul face dovada scrisa ca va plati angajatului un salariu anual de 100.000 Dmsau mai mult, fara a lua in considerare taxele si deducerile.

Oficiul va verifica rapid daca specialistul poate ocupa locul de munca respectiv si se va asigura ca el are calificarea necesara, precum si ca viitorul angajator sa furnizeze acelasi salariu si aceleasi conditii de munca, similare cu cele pentru specialistii germani.

Oficiul de ocupare va face tot posibilul pentru a derula procedurile cat mai urgent si mai transparent. De indata ce angajatorul a trimis toate documentele, oficiul va lua decizia in termen de o saptamana. Daca Oficiul comunica angajatorului intentia de a elibera permisul de munca inainte ca tu sa ajungi in Germania, aceasta declaratie poate servi ca permis de munca pentru primele trei luni de munca in aceasta tara. Astfel, poti incepe lucrul imediat.

De indata ce ai fost instiintat in privinta aprobarii permisului de munca, ai avea nevoie de aprobarea preliminara pentru viza a Oficiului pentru Migrari. Guvernul Federal doreste ca aceasta aprobare sa provina de la cele mai inalte autoritati guvernamentale, cum ar fi ambasada sau consulatul Germaniei. Aceasta viza va fi emisa in mod normal in cateva zile.

Ajuns in Germania, trebuie sa mai indeplinesti o serie de formalitati: primul lucru este sa mergi la primarie si sa te inregistrezi la Oficiul pentru imigrari. Aici trebuie sa soliciti permisul de sedere. Pentru aceasta, ai nevoie de contractul de munca cu angajatorul si de viza. In termen de trei luni, trebuie sa soliciti permisul de munca la oficiul local de ocupare, unde ai nevoie tot de contract si de viza. In mod normal, in cateva zile se vor elibera si permisul de munca si cel de sedere. Permisul de munca se elibereaza pe perioada contractului de munca, dar nu poate depasi cinci ani.

Daca locul de munca se schimba, sau angajatorul doreste sa prelungeasca mai mult de cinci ani contractul, trebuie sa stii ca, dupa eliberarea permisului de munca initial se pot elibera si alte permise pentru acest program. Oricum, durata totala a acestor permise nu trebuie sa depaseasca cinci ani. Pentru schimbarea locului de munca nu se va mai face verificarea specialistului. Celelalte conditii, cum ar fi salariul comparabil si conditiile de munca trebuie insa indeplinite.

Mai trebuie stiut ca studentii IT nu au nevoie de conditii diferite in universitatile germane, iar un permis de munca si unul de sedere poate fi eliberat imediat dupa absolvirea unei universitati sau colegiu german in domeniul IT, fara a se pierde timp. Aceeasi regula se aplica si in cazul celor care studiaza pentru doctorat.

Apoi, este posibil, in principiu, sa infiintezi o noua companie. Reglementarile comerciale germane privind initierea unei afaceri nu fac deosebire intre germani si straini. Criteriul de baza este ca solicitantul sa aiba cunostinte solide pentru initierea unei afaceri si sa obtina avizul Camerei de Comert si Industrie. Insa, din moment ce permisul de munca este eliberat pentru calitatea de angajat, este interzisa orice alta forma de angajare. Totusi, aceste restrictii se pot ridica, de la caz la caz.

Cei care au sotie si copii in intretinere ii pot aduce in Germania daca au primit comunicarea de eliberare a permisului de munca. In timpul obtinerii vizei trebuie sa aduci si o dovada ca ai asigurata o locuinta pentru familia ta. Poti sa-ti aduci familia numai dupa ce ai o locuinta. Adesea, angajatorii vor fi incantati sa-ti gaseasca o locuinta. Apoi, la doi ani de la sosirea in Germania, sotia poate obtine permis de munca.

Incepand cu luna viitoare, angajarea de specialisti IT se va face fara vreo alta intarziere, iar cei interesati pot contacta direct Oficiul de la Bonn, la adresa de e-mail Bonn-zav.it-experts@arbeitsamt.de.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania