Afaceri de la zero

Chinezii renunta la controlul strict asupra yuanului

16.05.2006, 00:00
Guvernul de la Beijing continua sa dea semne de relaxare a cursului valutar al monedei nationale, in urma presiunilor facute de SUA.

Moneda chineza a trecut pragul psihologic de 8 yuani pe dolar pentru prima data in mai mult de 12 ani.

Aprecierea sustine speculatiile conform carora guvernul de la Beijing a lasat moneda nationala sa se aprecieze pentru a obtine sprijinul Statelor Unite in actuala politica monetara, informeaza Bloomberg.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Liu Jianchao a declarat pe 11 mai ca guvernul va permite ratei de schimb a yuanului sa fie mult mai flexibila.

Declaratia a survenit la doar o zi dupa ce trezoreria americana acuza in raportul semianual China de o politica monetara mult prea rigida.

"Raportul Trezoreriei a fost luat in considerare de China, iar depasirea pragului de 8 yuani pe dolar ar putea fi considerata un gest de multumire", este de parere Sean Callow, strateg valutar la Westpac Banking, Singapore.

Moneda chineza s-a apreciat cu 0,09% fata de moneda americana, atingand nivelul de 7,9990 yuani pe dolar la bursa valutara din Shanghai. Yuanul a castigat in total 1,4% fata de USD de la ultima apreciere majora din iulie anul trecut pana azi. Paritatea yuan - dolar a fost de 8,0062 la incheierea sedintei de tranzactionare.

Factorii legislativi americani fac in continuare presiuni asupra guvernului de la Beijing pentru a lasa moneda nationala sa se aprecieze. Ei considera ca politica monetara rigida a Chinei este in mare parte vinovata pentru deficitul comercial de 201,6 miliarde de dolari al SUA fata de China. O apreciere a yuanului la bursele valutare ar permite deficitului sa scada pana la limite mai sigure. Unii analisti americani considera ca statul chinez mentine in mod artificial yuanul la o valoare mica pentru a sprijini exporturile. In primul trimestru al acestui an, China a inregistrat cea mai mare crestere economica din cadrul celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii, motorul principal al cresterii fiind exporturile.

Ultima data cand yuanul a depasit pragul de opt unitati pe dolar a fost pe 31 decembrie 1993, inainte ca guvernul de la Beijing sa porneasca strategia de devalorizare a monedei nationale fata de dolar.

Trezoreria americana insa, in cadrul studiului semianual al ratelor de schimb valutar la nivel mondial, a subliniat ca statul chinez "a facut prea putine progrese" in marirea flexibilitatii yuanului. Totusi, studiul precizeaza ca masurile luate de guvernul de la Beijing, precum si promisiunile acestuia sugereaza ca statul chinez nu mentine acest nivel al yuanului in mod deliberat.

"SUA au adoptat probabil un mod de abordare mai putin agresiv, probabil cea mai buna abordare", este de parere Jimmy Koh, director de cercetare la United Overseas Bank, Singapore. "A permis Chinei sa dea un raspuns fara sa o preseze in mod deosebit. Probabil ca acesta este inceputul unui sir de aprecieri ale yuanului", a adaugat el.

Masurile luate de Beijing au devenit vizibile si in ceea ce priveste exporturile.

Excedentul comercial al Chinei a scazut usor in luna aprilie, pana la nivelul de 10,46 miliarde de dolari (8,1 miliarde euro), de la valoarea de 11,2 miliarde de dolari inregistrata in martie. In luna aprilie a anului trecut excedentul comercial al Chinei a fost de 4,6 miliarde de dolari.

Exporturile au crescut cu 25,8%, pana la 274,2 miliarde de dolari, in timp ce importurile s-au apreciat cu 22,1% pana la cifra de 240,4 miliarde de dolari.

victor.rotariu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania