Afaceri de la zero

Banca Centrala Europeana ridica dobanda la euro la 2,75%

09.06.2006, 00:00
Jean-Claude Trichet continua politica BCE de mentinere a inflatiei in zona euro in limitele impuse, ministrii europeni de finante considerand insa ca expansiunea economiei locale ar putea fi afectata serios de aceasta masura.

Intalnirea consiliului conducerii Bancii Centrale Europene (BCE), care a avut loc ieri la Madrid, a avut ca rezultat cresterea ratei de refinantare cu 0,25%, pana la nivelul de 2,75 procente, informeaza Bloomberg.

"Presiunile inflationiste sunt in crestere", este de parere Elga Bartsch, economist la Morgan Stanley, Londra. "Astfel incat BCE va fi nevoita sa mai repete aceasta decizie pe parcursul acestui an. Nu cred totusi ca luna iulie va aduce o noua apreciere a ratei dobanzii de baza. Ar provoca prea multa confuzie pe piete", a adaugat ea.

Oficialii Fondului Monetar International (FMI) au declarat saptamana trecuta ca BCE "ar trebui sa fie foarte precauta" in ridicarea ratei de baza a dobanzii, previziunile economice indicand un varf al expansiunii economiilor, in timp ce rata inflatiei este de asteptat sa se modereze.

Aprecierea costurilor la imprumut va determina cresterea increderii in moneda europeana si aprecierea acesteia. In acest caz, un euro mai puternic ar putea afecta serios economia zonei europene, marfurile locale devenind mai scumpe la export. In acelasi timp insa, incurajarea importurilor mai ieftine ar putea contracara cresterea inflatiei, afectand insa deficitul comercial.

Moneda unica a fost tranzactionata la 1,2769 dolari pe bursa valutara din Frankfurt, cu peste opt procente mai mult decat nivelul de la inceputul anului.

Mai multi ministrii europeni de finante si-au exprimat saptamana aceasta ingrijorarea fata de faptul ca aprecierea euro ar putea incepe sa afecteze expansiunea economica a Europei.

"Trebuie sa fim foarte vigilenti pentru a fi siguri ca euro nu va depasi valoarea actuala", a declarat ministrul francez de finante, Thierry Breton, acum doua zile. Jean-Claude Juncker, primul-ministru si in acelasi timp ministrul de finante luxemburghez, declarase recent ca s-ar putea intra in "ape periculoase daca actualul nivel creste".

"Zona euro da semnele unei puternice cresteri economice sau, mai degraba, ale unei reveniri mai bune decat se astepta", este de parere Klaus Baader, economist la Merrill Lynch, Londra. "Avem de-a face cu presiuni inflationiste pe termen mediu care trebuie contracarate prin incetinirea usoara a ritmului de crestere", a adaugat el.

Rata inflatiei la nivelul zonei euro a fost de 2,5 procente in mai, depasind pragul de siguranta impus de BCE de 2% pentru a 16-a luna consecutiv.

Pierderile dolarului fata de moneda europeana ar putea fi limitate de speculatiile pietei privind o a 17-a crestere consecutiva a ratei dobanzii de politica monetara in cadrul intalnirii consiliului bancii centrale a SUA ce va avea loc in zilele de 28 si 29 iunie. In SUA, dobanda este acum de 5% pe an.

In acelasi timp insa exista riscul ca aprecierea repetata a costurilor la imprumut sa determine o incetinire vizibila a cresterii economice a SUA, scaderea increderii in perspectivele de expansiune economica punand si mai multa presiune asupra dolarului pe piata valutara globala.

victor.rotariu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania