Afaceri de la zero

Anglia risca sa plece acasa din cauza huliganilor

20.06.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


"Noi nu putem permite aparitia unui nou Heysel", a tunat Lennart Johansson, presedintele UEFA, lansand ideea unei posibile excluderi a selectionatei Angliei de la Euro, din cauza violentelor comise de huligani.

Mesajul, receptionat si de premierului britanic Tony Blair, a avut un efect pozitiv, premierul incriminand actele de barbarism, si considerand deplin justificata amenintarea cu excluderea a Albionului. "Sa speram ca pozitia adoptata de UEFA ii va trezi la realitate pe huligani si nimeni nu-si va mai permite sa comita asemenea acte de violenta, care inseamna o pata pe obrazul tarii noastre". Ieri, premierul britanic s-a intalnit cu omologul sau belgian Guy Verhofstadt pentru a pune la punct o serie de detalii cu privire la combaterea actelor de huliganiism.

De genul acesta de violente, in urma carora au fost arestati pana acum la Euro peste o mie de suporteri eglezi, guvernul britanic nu este deloc strain.

De-a lugul timpului Marea Britanie a fost nevoita sa roseasca pentru comportamentul unor asa-zisi suporteri. Inceputul a fost facut in 1974, la finala Cupei UEFA , disputata la Rotterdam, intre Feyenoord si Tottenham. In 1977, in cadrul calificarilor pentru Mondiale, huliganii au devastat ducatul de Luxemburg. Trei ani mai tarziu, la Torino, la Euro, huliganii i-au atacat pe fanii belgieni. Un fan decedat si 200 arestati, a fost bilantul finalei de Cupa UEFA disputata in mai '84, intre Tottenham si Anderlecht. Dar cele mai sangeroase incidente s-au produs in anul urmator la finala Cupei Campionilor dintre Juventus si Liverpool, pe stadionul Heysel pierzandu-si viata 39 de suporteri italieni.

Practic nu a existat an in ultimul deceniu in care politistii din Dusseldorf, Stuttgart, Frankfurt, Cagliari, Malmo, Stockholm, Istanbul, Dublin, Saragoza, Londra, Roma, Marsilia, Glasgow, Leeds si Copenhaga, sa nu opereze arestari in randul suporterilor englezi.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania